Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

V Monaku začal najlepšie Thierry Neuville

Friday, 24. 01. 2020 - 08:20, Ľuboš Kašický   

V Monaku začal najlepšie Thierry Neuville

Ak u nás tento víkend začína pri Levoči prvé rely podujatie sezóny, tak v Monte Carle odštartovali svetový šampionát. Pozrime sa, ako to vyzerá po prvých kilometroch novej sezóny 2020.

 

Vo štvrtok podvečer o sedemnástej hodine otvorili slávnostným štartom v Monte Carle 88.ročník najslávnejšej automobilovej súťaže sveta – Rallye Monte Carlo. Na štart sa postavilo takmer deväťdesiat posádok a pochopiteľne všetci sme zvedaví ako sa bude dariť lídrom po výmene tímov. Hneď po ceremónii sa ešte večer pokračovalo dvoma úvodnými rýchlostnými skúškami v okolí Ogierovho rodného mestečka Gap, kde je znova situovane zázemie súťaže.

Copyright manufacturer;gm202001-141.jpg

Najlepšie do prvej eresky sezóny, ktorá štartovala o 20.38 v Malijai, vyrazil domáci znalec Sebastien Ogier na toyote. „Bola to najľahšia rýchlostná skúška súťaže,“ nezveličoval svoj čas Francúz za ktorým necelé dve sekundy strácal Ott Tänak (hyundai) a Elfyn Evans (ford). Po „rozcvičke“ sa pokračovalo o 22.26 hod. štartom na Bayons, kde to bolo už o poznanie náročnejšie. „Podmienky boli náročnejšie, než som čakal,“ priznal trochu zaskočený Tänak a Ogier rovno povedal: „Mohli sme ísť rýchlejšie, ale nechceli sme príliš riskovať.“

Copyright manufacturer;wrc-2020-rd-1-201.jpg

Aj preto dokázal najrýchlejší Thierry Neuville (hyundai) odskočiť všetkým o takmer pol minúty! „Myslím, že sme zvolili dobre pneumatiky. Išlo sa mi lepšie, ako na prvom úseku aj keď sme museli robiť veľa zmien oproti rozpisu. Bolo treba zachovať pokoj a čo najlepšie čítať aktuálnu situáciu na ceste,“ povedal spokojný Belgičan, ktorý sa po tejto hrdinskej jazde rozhodol nocovať na čele priebežného poradia. Na druhom mieste so stratou 25,5 sekundy došiel Ogier a rovnaké miesto mu patrilo aj „v posteli“. Pred štartom do piatkového rána zaostával o devätnásť sekúnd. Tretí Tänak si k svojej strate pripočítal ešte päť sekúnd navyše.

Copyright manufacturer;2020montecarlo-aus-1007.jpg

Každopádne zradná nočná štvrtková „oťukávačka“ ešte nič neznamená a dlhé tri dni v úpätí Álp ešte poriadne pomiešajú karty. Mimochodom, niekdajší kráľ Seb Loeb je na piatom mieste so stratou 51 sekúnd. „So situáciou po tomto krátkom, ale ťažkom úvode nie som spokojný,“ priznáva legendárny malý Francúz. „Strácam viac, než som čakal. Prvý úsek bol vďaka lístiu a naťahanému štrku šmykľavý. Na druhom úseku som mal dobré obutie, no aj tak sme nemali najlepší grip a nešiel som na hranu. V piatok sa do toho ešte viac oprieme a uvidíme, ako na tom sme.“

Copyright manufacturer;2020montecarlo-aus-1008.jpg

Piatok bude pre vývoj súťaže určite veľmi dôležitý, keďže na posádky čaká najväčšia dávka ostrých kilometrov zo všetkých etáp (122 km). Ak k tomu pripočítame 307 kilometrov prejazdových úsekov, tak posádky si zajazdia prakticky 430 kilometrov. Usporiadatelia to rozdelili do dvoch sekcii v ktorých sa zopakujú tri merané úseky. Začína sa ráno o 8.30 nášho času a končí sa niekedy okolo devätnástej večer.

Copyright manufacturer;wrc-2020-rd-1-200.jpg


Priebežné poradie po dvoch úvodných ereskách:
1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 26m23.5s
2. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +19.1s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +25.1s
4. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +25.4s
5. Sébastien Loeb/Daniel Elena (Hyundai i20 Coupe WRC) +51.0s
6. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) +1m07.8s
7. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +1m18.5s
8. Eric Camilli/François-Xavier Buresi (Citroën C3 R5) +1m58.6s
9. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) +1m59.6s
10. Stéphane Sarrazin/Kévin Parent (Hyundai i20 R5) +2m19.6s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri