Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Turecká divočina

Friday, 14. 09. 2018 - 18:18, Ľuboš Kašický   

Turecká divočina

Iba tri desatiny sekundy delia Thierry Neuvilla (hyundai) a Sebastiena Ogiera (ford) po prvej etape tureckej rely, desiateho podniku MS rely 2018.


Hlboký piesok, prach a plno kamenia na divnej trati dnes znepríjemňovali posádkam prvú etapu navrátivšej sa tureckej súťaže. Viacero posádok doplatilo na defekty a niektorí dokonca poškodili svoje vozidlá. „Veľkú radosť" mali hlavne Neuville s Ogierom, ktorí vyrážali na trať v úlohe „zametačov".

Copyright manufacturer;2018turkey-hem-045.jpg

„Deň nám začal „fantasticky". Najprv nás zobudil požiarny poplach a museli sme evakuovať hotel. Potom nás čakal náročný štart v ťažkých podmienkach," snažil sa to brať s humorom Belgičan Neuville. Jeho hyundai bol naozaj výborne pripravený, no aj tak Thierry skončil na úvodnom 38 kilometrovom úseku až na šiestom mieste a klesol v priebežnom poradí.

Copyright manufacturer;2018turkey-fd-069.jpg

Z podmienok ťažil najviac šikovný Craig Breen (citroen), ktorý na Cetibeli zajazdil najlepší čas a vyhupol sa do čela. Ír tam však vydržal iba dve rýchlostné skúšky, keď ho v závere prvej sekcie predbehol Andreas Mikkelsen (hyundai). Už v úvode druhej sekcie však Breen dostal na RS5 pomalý defekt a išiel na ňom asi 25 kilometrov. A aby si svoj kalich dopil do dna, tak na RS7 dostal ďalší defekt a bol z kola von.

Copyright manufacturer;2060798-rg64b9hlxl.jpg

Ani Mikkeslen sa dlho z vedenia neradoval. Na RS6 mal problémy so zadným kolesom a v poslednom úseku RS7 zvolil nesprávne gumy. Výsledkom bol prepad na priebežné štvrté miesto. Strata však nie je veľká a Nór je stále na dostrel vedúcej dvojici, ktorá zvádza priamy súboj o titul.

Copyright manufacturer;nk2018010075.jpg

V náročných podmienkach Ogier aj Neuville zvládli vyhrať každý len po jednej ereske. Problémy súperov a ich koncentrovaná jazda ich však postupne vytlačila až na vrchol, pričom rozdiel medzi oboma rivalmi je po prvej etape iba tri desatiny sekundy! „Je to veľmi tesné," tešil sa Ogier férovému súboju. „Podmienky sú ťažké, ale rovnaké pre všetkých," nesťažoval sa ani Neuville.

Copyright manufacturer;2018turkey-hem-051.jpg

Trochu viac sme azda čakali od Otta Tänaka, ktorý sa stratil niekde v prachu. „Takmer nič som nevidel," posťažoval si Estónec. „Toto nebude naša rely." Satisfakciou pre pilota Toyoty je najrýchlejší čas na poslednom úseku a posun aspoň na piate miesto priebežného poradia s pol minútovou stratou.

Copyright manufacturer;tgr-0038-34.jpg

Nie menej zaujímavý súboj sa však odohráva aj vo WRC2. Dnes sa jazdilo iba šesť eresiek, no súboj medzi Kopeckým a Tidemandom (obaja piloti továrenského tímu Škoda Motorsport) bol poriadne nervózny. Kopecký nasadil víťazné tempo a preľaknutý Tidemenad sa snažil ísť na istotu. Rozdiel po prvej sekcii bol iba päť sekúnd.

skoda2-3.jpg

Všetko sa začalo meniť už na prvom úseku druhej sekcie. Kopecký dostal dva defekty na obe predné kolesá, podobne, ako Tomáš Konečný v Trebišove, no výmenou na trati stratil cenný čas. Defekt mal však aj Tidemand a tak Kopeckému veľmi neušiel. Česká posádka sa potom do toho znova oprela a famózne sa vrátila na čelo svojej kategórie. Nič na jej fantastickej jazde neuberá ani fakt, že Tidemand chytil na RS6 ďalší defekt s ktorým došiel do cieľa. Keďže nemal rezervu, tak vyštartoval aj do posledného úseku RS7, ale ten už nedokončil. Predpokladajme však, že Švédi sa zajtra do súťaže znova vrátia a budú čakať na chybu Čechov. Ide predsa o priamy súboj o majstra sveta vo WRC2.

Copyright manufacturer;2060786-r2k7t1t0uo.jpg

V sobotu sa má lámať chlieb. Na posádky čaká 130 náročných kilometrov, keď Yesilbelda bude mať znova 34 kilometrov! Štartuje sa o pol deviatej ráno a do servisu prídu prvé autá podvečer o sedemnástej hodine.

Priebežné poradie po prvej etape:
1. T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 1:52:28.2
2. S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +0.3
3. A. Mikkelsen A. Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +2.6
4. J.M Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +16.3
5. O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC +31.9
6. H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +35.1
7. E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +36.8
8. C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +50.1
9. T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC +1:02.9
...

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri