Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

„Trápny“ Mercedes

Monday, 13. 05. 2019 - 16:36, Ľuboš Kašický   

„Trápny“ Mercedes

Pubertiaci by na to povedali, že už sú „trápni“! Päť štartov a päť dvojitých víťazstiev Mercedesu ženie formulu jeden do doby strieborného temna.

 

Dlhá dominancia jedného pretekára, či dokonca tímu škodí každému športu. To, čo ukazuje nemecký tím Mercedes v novej sezóne je síce obdivuhodné, no pre bežného fanúšika neskutočne nudné. Všetkých svojich súperov nekompromisne odsunuli do pozície outsiderov a môžeme sa dohadovať iba o tom, či sa štart podarí lepšie Bottasovi, alebo Hamiltonovi.

me12-12.jpg

Po fantastickom kole, ktorým v kvalifikácii vybojoval Valtteri Bottas pole position sme dúfali, že to bude aspoň (vlani už odpisovaný) Fín. Angličan sa však na štarte nedeľňajších pretekov nekompromisne natlačil do vnútornej stopy a Bottas, ktorého z vonkajšej strany atakoval výborne štartujúci Vettel, radšej ustúpil, aby neriskoval kolíziu. Štart tak rozdelil pozície a o víťazovi bolo prakticky rozhodnuté.

me09-20.jpg

Podstatnou informáciou z veľkej ceny Španielska je to, že katalánsky okruh je referenčným testovacím okruhom a podáva relevantný obraz o stave výkonnosti jednotlivých tímov. Po výkone, aký predviedol Mercedes už nemôže nikto pochybovať o tom, že Ferrari v boji o tohtoročný titul zachráni iba zázrak.

me08-25.jpg

Práve Ferrari sa totiž oproti vlaňajšku zrýchlilo najmenej a strata v kvalifikácii na najlepší čas Mercedesu (Hamilton pritom nemal jedno poriadne čisté kolo) bola doslova deprimujúca. Ako toto prehryzne labilný Vettel, ktorému na zadok navyše dýcha „mladá puška Leclerca“, bude ešte veľkou témou. Nástup novej generácia je mimoriadne razantný a epocha hegemónie Vettela a Hamiltona sa skončí najneskôr v roku 2021, kedy sa zmenia pravidlá.

rb03-22.jpg

Inak, Ferrari zasa tvrdohlavo použilo tímovú réžiu v prospech Vettela, ktorý síce najprv strácal pre prebrzdenú pneumatiku a ešte pred prvou pitstop ho Leclerc predbehol. Neskôr však potom mladému nariadili pustiť dopredu Nemca, ktorý aj tak nestačil ani na tretieho Verstappena (redbull).

foi01-15.jpg

O výjazd safety caru sa postaral „divočák“ Lance Stroll (racing point), keď kolidoval s nádejným Lando Norrisom (mclaren). Výsledkom bolo zmazanie veľkých rozdielov medzi pretekármi a nádej na prípadné predbiehanie. Nič také sa však vpredu nekonalo a tak výsledky sú také, aké sú.

Pre nami je teraz vrchol sezóny v Monaku, kde sa šanca prelomiť „veto“ Mercedesu zvyšuje. Či sa však niekomu naozaj podarí prvýkrát v tejto sezóne zobrať víťazstvo strieborným šípom, to sa dozvieme až v posledný májový víkend.

race-results-21.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri