Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Titul vicemajstrov Slovenska pre Melichárekovcov

Thursday, 27. 10. 2022 - 07:59, Radovan Szabosi   

Titul vicemajstrov Slovenska pre Melichárekovcov

Finálový podnik v Košiciach definitívne rozdelil majstrovské tituly v slovenskom rely šampionáte. Jara  s Erikom o tituly absolútnych vicemajstrov a majstrov Slovenska v triede 11 neobrala ani nešťastná havária v druhej etape.

 

asr69262.jpg

Aj keď šance na majstrovský titul boli pred štartom posledného podniku sezóny v Košiciach minimálne, topoľčianska posádka bratov Melichárekovcov bola odhodlaná zabojovať až do úplného konca. Toto je jediný správny športový prístup, ktorý už neraz priniesol ovocie. Vo vrcholnej forme jazdiaci súper však Jarovi a Erikovi tentoraz príležitosť nedal. „Bolo nám jasné, že o všetkom sa rozhodne už v prvej etape. Grzegorz jazdil vo veľkom štýle a môžeme mu len pogratulovať k titulu,“ športovo uznal víťazstvo súpera Jaroslav Melichárek.

asf73697.jpg

„Sobota bola pre nás očistcom. Nemôžem hovoriť za ostatných, no my sme sa poriadne vytrápili,“ približuje dianie prvého súťažného dňa Jaro. „Začali sme v rozumnejšom tempe a postupne sme ho zvyšovali. Vedeli sme, že za určitých okolností by mohol našu pozíciu ešte ohroziť aj Tomáš Kukučka. S blížiacim sa večerom sa však začali zhoršovať podmienky. Na predposlednom úseku prvého súťažného dňa začalo mrholiť, no na poslednom už poriadne pršalo. Kombinácia tmy, hmly a dažďa na šmykľavej náročnej trati bola nesmierne riskantná a každá chyba mohla rozhodnúť súboj o medaily. Dostávalo to grády.

asr68726.jpg

Všetci sme cítili tlak a zodpovednosť. Keď sme odchádzali zo servisu, tak to vyzeralo, že šanca na dážď je polovičná. Vyrazili sme na stredných suchých gumách a verili v správnosť voľby. Keď potom začalo pršať, tak sme sa snažili zmeniť nastavenie podvozku, no nestihli sme to dokončiť a tak polovica auta bola nastavená na mokro a druhá na suchu. Musím rovno povedať, že to bolo to najhoršie, čo sme mohli urobiť. To už sme mohli radšej nechať suché nastavenie. Bojovali sme s autom a poslednú rýchlostnú skúšku prvej etapy sme prakticky len došli. Klesli sme síce na tretie miesto, no udržali sme za sebou Kukučku. To napokon stačilo na druhé miesto v konečnom poradí MSR.“

asr69097.jpg

V noci sa vypršalo a nedeľa, ktorá bola posledným súťažným dňom končiaceho sa ročníka MSR 2022, ešte štartovala na mokrej trati a v inverzii, no podmienky sa rýchlo zlepšovali. „Jahodnú a Ružín máme radšej. Keďže už v sobotu bolo rozhodnuté o titule v triede, aj o druhom mieste v absolútnom poradí, tak sme si chceli ešte dobre zajazdiť a so sezónou sa rozlúčiť pekným výsledkom,“ pokračuje v bilancovaní súťaže pilot MELICO RACING tímu, Jaro Melichárek, štartujúci s Fordom Fiesta RS WRC v triede 11.

asf73675.jpg

„Jahodná bola ráno ešte celá mokrá, no mäkké slicky sa ukázali, ako dobrá voľba. Vyjazdili sme druhý najrýchlejší čas a držali sme sa v kontakte s Grzybom. Ani na druhom úseku sme nezačali zle. V jednom úseku však po rýchlej pasáži nasledovala dolu z kopca ostrá pravotočivá zákruta, kde som optimisticky išiel na brzdy neskoro a šmyklo nás z cesty. Bokom sme prerazili zopár stromov a zastavili sa v lese. Isto to vyzeralo horšie, než to nakoniec dopadlo, no prakticky si to odniesla len karoséria.“ Tento nešťastný „výlet“ na Ružíne však pre topoľčiansku posádku znamenal definitívnu bodku za majstrovskou sezónou 2022.

untitled-2-2225.jpg

„Verili sme, že v tomto roku by sme mohli mať šancu znova získať majstrovský titul a šli sme do toho,“ vraví Erik Melichárek. „Do sezóny sme dobre odštartovali a dlho sme viedli priebežné poradie. Rozhodujúcim momentom sezóny bola naša neúčasť v Rzeszowe, kde Grzyb vyjazdil rozhodujúci náskok. Bolo to však naše vedomé rozhodnutie za ktorým si stojíme. Pre slovenské posádky cestovať do Rzeszowa prináša len zvýšené náklady s nízkou efektívnosťou. To už väčšie šance na udržanie slovenských bodov sú v českých súťažiach, ako v Poľsku. Vieme tiež, že v autošporte sa môže stať čokoľvek a rozhodnutie padá až po prejdení cieľom.

untitled-2-2217.jpg

Zabojovali sme preto v Košiciach a s našim umiestnením v sezóne sme spokojní. Doba je ťažká, no zostáva veriť, že situácia, aj tá v našom športe, sa raz vráti do lepších čias. Každopádne by sme spolu s Jarom chceli poďakovať všetkým verným fanúšikom automobilových súťaži, že nám držia palce a vedia nás nájsť aj napriek tak slabej propagácii slovenských súťaží. Ďakujem našim partnerom a priateľom za podporu a veríme, že nám zostanú verní aj v nasledujúcej sezóne.“



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri