Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Tänak útočí na titul

Friday, 05. 10. 2018 - 20:20, Ľuboš Kašický   

Tänak útočí na titul

Estónca nedokáže zastaviť ani Waleské blato. V prvej etape vyhral päť meraných úsekov a vedie s polminútovým náskokom.


Včerajší večerný prológ bol typickou diváckou zábavkou so svetelnými efektmi, kľukatými slučkami, skokmi a dlhou rovinkou. To všetko na 1700 metroch. Aj preto sa zabávali nielen diváci, ale aj posádky. V tesných rozstupoch sa za sebou naukladali Lappi, Neuville, Latvala, Ogier i Tänak. To skutočné britské zablatené vlhké peklo sa však začalo až dnes.

Copyright manufacturer;tgr-0007-51.jpg

Neviem, ako to vnímate vy, no Toyota a Tänak sú na nezastavenie. Estónsky „bývalý potápač" je rovnako rýchly na asfalte i šotoline a nevadí mu ani divoké ostrovné blato. V piatok zajazdil hneď v úvode tri najlepšie časy a chopil sa vedenia, ktoré už nikomu nepustil. Popoludní k tomu pridal ďalšie dva merané prvenstvá a nocuje s krásnym 29 sekundovým náskokom.

Copyright manufacturer;tgr-0036-39.jpg

„Bol to vydarený deň," usmieval sa sebavedomý Ott Tänak (toyota). „Vyzerá to tak, že sme s autom urobili pokrok a aj na veľmi ťažkých podmienkach so slabym gripom sme konkurencieschopní." Tridsaťjedenročný rodák z Kärla Parish (15.10.1987) dnes „vyzametal" s Neuvillom aj Ogierom a vykročil za štvrtým víťazstvom v rade!

Copyright manufacturer;2018wales-hem-049.jpg

Jediným, kto Tänakovi ako tak chcel stačiť bol Belgičan Thierry Neuville (hyundai). „Snažili sme sa držať tempo s Toyotami, no pritom sme robili chyby. Je to frustrujúce," krútil medzi sekciami hlavou Neuville. Napriek tomu dokázal dnes vyhrať dva úseky presadiť sa aspoň voči zvyšným toyotám.

Copyright manufacturer;nk2018011093.jpg

Na treťom aj na štvrtom mieste sú totiž autá s Latvalom a Lappim (obaja toyota), ktoré Belgičanovi drzo dýchajú na zablatené výfuky. „Auto je trochu nedotáčavé, no súťaž je ešte dlhá," zastrájal sa na Neuvilla Jari-Matti Latvala.

lo-toy01.jpg

Kandidát na obhajobu titulu, Francúz Sebastien Ogier (ford), zaostáva na Tänaka po prvej etape už takmer štyridsať sekúnd, keď na RS4 vytočil hodiny a prihlásili sa aj problémy s prevodovkou. Do druhej sekciu mu auto opravili a Ogier sa posunul aspoň na piate miesto. „Jazdil som, ako som najlepšie vedel. Nebol to však najlepší deň. Budeme však bojovať ďalej," tvrdí pilot tímu M-Sport, ktorý si je vedomý, že ak chce udržať šancu na obhajobu, tak musím poraziť Neuvilla aj Tänaka.

lo01-7.jpg

Súboj vo WRC2 sa zmenil na konfrontáciu dvoch pilotov tímu Škoda Motorsport. Prekvapivo však vedie junior Kalle Rovanpera pred obhajcom vlaňajšieho titulu, Švédom Pontusom Tidemandom. „Ideme svojim tempom. Na dobrý čas však treba naozaj odvahu v týchto podmienkach," čerstvý osemnásťročný Fín Rovanpera (1.10.2000). Tidemand stráca na Rovanperu už takmer celú minútu a chápe prečo. „Bol som asi príliš opatrný," priznáva.

lo-rovanpera1.jpg

Sobota bude veľmi náročná, pretože na posádky čaká deväť meraných úsekov v mimoriadne náročných podmienkach a rovných 150 ostrých kilometrov. Do servisu v Deeside prídu prvé posádky večer o ôsmej.

Priebežné poradie po 1.etape:
1. O. Tänak / M. Järveoja - Toyota Yaris WRC 1:06:04.3
2. T. Neuville / N. Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC +28.8
3. J.M Latvala / M. Anttila - Toyota Yaris WRC +31.3
4. E. Lappi / J. Ferm - Toyota Yaris WRC +35.9
5. S. Ogier / J. Ingrassia - Ford Fiesta WRC +38.2
6. C. Breen / S. Martin - Citroën C3 R5 +48.8
7. H. Paddon / S. Marshall - Hyundai i20 Coupe WRC +1:06.4
8. M. Østberg / T. Eriksen - Ford Fiesta WRC +1:08.4
9. A. Mikkelsen / A. Jæger - Hyundai i20 Coupe WRC +1:24.3
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri