Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Sychravý záver Hungarian Cross-Country Rally

Saturday, 21. 03. 2020 - 20:51, Michal Špánik   

Sychravý záver Hungarian Cross-Country Rally

Vráťme sa trocha v čase, presnejšie do novembra 2019. Nabitý program, rýchle “erzety“ a chladné počasie sú už tradíciou závodu v okolí dedinky Nyirád. Reč je konkrétne o poslednom podujatí Hungarian Cross-Country Rally, ktoré rozhodlo o celkových výsledkoch seriálu. Ako minulý rok, tak aj tento sa hlavný stan a celé depo usídlilo na autocrossovej trati Nyirád Motosport Centrum.

Michal Špánik;df1a3548.jpg

Jazdcov čakalo celkovo 320 meraných kilometrov, rozdelených do deviatich rýchlostných skúšok. Na piatok boli pre pretekárov pripravené dve identické, 33 kilometrové etapy. Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky sa organizátori rozhodli jednu “rýchlostku“ vynechať a tak piatok poslúžil iba ako krátky prológ a rýchly úvod do závodu.

Michal Špánik;df1a3648.jpg

V sobotu sa posádky zobudili do veľmi chladného novembrového rána sprevádzaného hustou hmlou a dažďom. Počasie sa našťastie v doobedňajších hodinách umúdrilo a väčšina pretekárov si užila sobotné etapy bez prehánok a silného vetra. Organizátori si na sobotu nachystali celkovo štyri rýchlostné  skúšky. Dve doobedné mali dĺžku 55 kilometrov a viedli po veľmi podobných úsekoch ako rok predtým.

Michal Špánik;df1a3789.jpg

Trať sa značnou časťou kľukatila cez vojenský priestor, ktorý pretekárom ponúkal dlhé a rýchle rovinky. Veľa jazdcov po závode hovorilo, že sa dalo “ísť na oči“, z čoho vyplýva, že navigácia nebola veľmi náročná a trať bola dostatočne opáskovaná.

Michal Špánik;img-0011-7.jpg

Nedeľné tri “ss-ky“ sa jazdili po tých istých úsekoch ako v sobotu poobede, akurát v protismere. Posledný deň sa niesol v rýchlom duchu a závod bol ukončený už o jednej poobede. Nasledovalo vyhlásenie výsledkov, kde zo slovenských súťažiacich získal zlato Robert Bodor v kategórií Moto 450-. Druhé miesto v tejto kategórií obsadil Ján Hudák. Jozef Oprchal si vybojoval zlato v súťažnej kategórií Moto 450+. Bronzovú pozíciu obsadil Martin Dobiš.

Michal Špánik;img-0295-5.jpg

Čo sa týka konečných výsledkov Hungarian Cross-Country Rally: Miroslav Zapletal (CZE) a Marek Sýkora (SK) získali za sezónu dostatočný počet bodov a preto ich neúčasť v Nyiráde nepripravila o celkové prvenstvo v tomto seriáli. Striebro získala čisto česká posádka  Zdeněk Pořízek a Pavel Vaculík. Tretie miesto si vyslúžili Imre Varga (HUN) a József Toma (HUN), ktorí sa na rozdiel od predošlých dvoch posádok, zúčastnili na všetkých šiestich podujatiach sezóny 2019.

Michal Špánik;img-9860-10.jpg

Juraj Ulrich (SK) skončil v celkovom hodnotení na šiestej pozícií a vo svojej kategórií získal zlato. V kategórii Side by Side, ktorá sa v poslednom čase teší mimoriadnej obľube, si zlato s prehľadom vybojovala poľská posádka Bialkowski a Baškiewicz. Druhé miesto obsadili ich kolegovia Stocerz a Marton. Bronz si zobrala maďarská posadká Gyimóti a Kozma, za ktorými v tesnom závese skončili Česi Zavrtálek a Ševčík.

Michal Špánik;img-0050-9.jpg

Za Slovensko nás reprezentovala v tejto kategórií len jedna posádka a to Špánik a Sauberer, ktorí skončili na jedenástom mieste v celkovom hodnotení. Presný začiatok sezóny 2020 je zatiaľ otázny, keďže prvý závod bol vzhľadom na terajšiu situáciu ohľadne vírusu COVID-19 zrušený. Najbližšie naplánované kolo je Riverside Baja, ktorá by sa mala konať v termíne od 15.-17.5. v okolí dediny Magyargencs.

Michal Špánik

Ďalšie fotografie nájdete v priloženej fotogalérii

Michal Špánik;img-0360-8.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri