Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Šťastné víťazstvo Sebastiena Bourdaisa

Monday, 12. 03. 2018 - 14:18, Ľuboš Kašický   

Šťastné víťazstvo Sebastiena Bourdaisa

Až nečakane dramatický bol štart do novej sezóny americkej IndyCar, ktorá sa počas víkendu konala v St. Petersburgu na Floride.

Brazílsky pavúči muž Helio CastroNeves, ktorý vlani po skončení sezóny ohlásil koniec kariéry a tento rok ho uvidíme už iba na Indianapolis, sa aj na Floride vyškriabal na ochranné pletivo, ako to robieval po každom svojom víťazstve, a odtiaľ zahlásil „Gentlemen start your engines"! Odštartoval tým nielen preteky na letisku Alberta Whitteda v St. Petersburgu, ale celú novú sezónu IndyCar 2018.

low03.jpg

Nuž a preteky to boli naozaj vzrušujúce. Od novej sezóny sa totiž za oceánom používa nový aerokit, ktorý je univerzálny pre všetkých a jeho cieľom je zlepšiť divácku zábavu. Na klasickom podvozku Dallara tento aerokit zmenšil prítlačné krídla a zvýšil prítlak spodnej časti monopostu. Zvýšila sa tým rýchlosť na rovinkách, no autá sa spomalili v zákrutách. Ovládajú sa oveľa ťažšie, ako tie minuloročné, no na druhej strane sa s nimi dá lepšie predbiehať. A veruže sa predbiehalo.

low07.jpg

Videli sme dvanásť výmen na čele pretekov, mali sme osem žltých fáz za safety carom a vo vedení sa vystriedalo hneď päť pretekárov. Už v kvalifikácii nás prekvapili nováčikovia, keď do prvých dvoch radov sa dostali traja a aj pole position si v poslednom kole prekvapivo pri prvom štarte vyjazdil Kanaďan Robert Wickens!

low06.jpg

Meno Wickens by nám nemalo byť neznáme, pretože 28-ročný Kanaďan (zajtra oslavuje narodeniny) vyhral titul vicemajstra v F2 (2009) aj v GP3 (2010) a po zisku titulu vo vtedy prestížnej Formule Renault 3.5 (2011) sa stal testmanom v tíme F1 Marussia Virgin. Ďalej sa však už nedostal, lebo nemal bohatého otecka, ani sponzora a tak odišiel do nemeckej série cestovných vozidiel DTM. Tam za šesť rokov vyhral šesť pretekov a pretože aj DTM už začína upadať, tak sa vrátil za oceán, kde prijal ponuku do IndyCar.

low05.jpg

A prekvapenie mohlo byť naozaj na svete, pretože Wickens viedol ešte dve kolá pred cieľom! V predposlednom kole však do neho zozadu vrazil Alex Rossi a Kanaďan stratil už takmer isté víťazstvo pri svojom debute. „Počítal som, že Alex zaútočí a nechal som mu dosť priestoru. V zákrute do mňa však narazil a pripravil ma o víťazstvo," krútil hlavou smutný Wickens. Rossi totiž dostal šmyk a Wickens mu poslúžil ako záchytná bariéra. Lenže Rossi sa z toho dostala a dokonca berie body za tretie miesto, kým Wickens skončil necelé dve kolá pred cieľom.

low08.jpg

Prekvapivým víťazom sa tak na Floride znova stal Sebastien Bourdais, ktorý tu prekvapivo vyhral už vlani. Minulý rok totiž havaroval v kvalifikácii a musel štartovať z posledného miesta. V pretekoch ho však niekto nezastavil a Francúz sa pretlačil z posledného miesta na suverénne víťazstvo! Tento rok to také famózne však nebolo.

low02.jpg

Bourdais zjavne tentoraz na vedúcu dvojicu Rossi a Wickens nestačil, a už sa uspokojil s tretím miestom. Kolízia lídrov a následná žltá fáza však z Francúza spravila znova víťaza. „Po vlaňajšej náročnej sezóne je to pekná satisfakcia," radoval sa sympatický Seb Bourdais, ktorý si tiež svoje odjazdil v F1. „Je to moje prvé víťazstvo od môjho návratu po havárii v Indiapolis. Je to veľmi emotívne a som šťastný. Som späť!," radoval sa Bourdais, ťažko hľadajúc slová. Keď sa totiž v kvalifikácii na vlaňajšiu Indy500 ťažko zranil, tak si viacerí mysleli, že už sa do kokpitu nevráti. On sa nielenže vrátil ešte v závere sezóny, ale teraz znova vyhral! Je to už jeho 37 víťazstvo za oceánom a aj vo veku 39 rokov je stále konkurencieschopný.

low04.jpg

Sezóna v Amerike teda začala naozaj dramaticky a má pred sebou ešte šestnásť pokračovaní. V IndyCar sa oveľa viacej predbieha, štartové pole je vyrovnanejšie. Ani počet pretekov nikto nešraubuje nad dvadsať a tak je to celkom príjemná a zaujímavá séria. Jej druhé preteky sú na programe vo Phoenixe siedmeho apríla.

race-results-stpetersb18.jpg

low01-bourdais.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri