Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Štartuje nová sezóna WRC. Vieme však, čo sa chystá ďalej

Tuesday, 21. 01. 2020 - 16:20, Ľuboš Kašický   

Štartuje nová sezóna WRC. Vieme však, čo sa chystá ďalej

Už tento týždeň štartujú MS rely úvodným podnikom v Monte Carle. Pri tej príležitosti dostal slovo za WRC promotéra aj Oliver Cieśla. Ako vidí novú sezónu? Čítajte ďalej.

 

Otázka - Návrat klasických súťaží do Kene a na Nový Zéland, ako aj návrat Japonska dávajú kalendáru nový výraz. Prečo ste si vybrali tieto tri súťaže mimo Európu?
Oliver Cieśla: Chceme WRC ďalej globalizovať. Je to prvýkrát, kedy sa WRC pôjde na šiestich kontinentoch. Konkrétne v Európe, Severnej Amerike, Južnej Amerike, Ázii, Afrike a Oceánii. Comeback Japonska a po desiatich rokoch a návrat legendárnej Safari Rally umožnili vrátiť šampionát na ďalšie dva kontinenty. Po dvoch desaťročiach je to najviac kontinentov v rámci šampionátu.

Otázka: Mali ste už pozitívne ohlasy na návrat na Nový Zéland?
OC: Áno. Samozrejme, Nový Zéland netreba predstavovať. Má za sebou dlhú a úspešnú WRC legend a jeho rýchlostné skúšky, akými sú tie v okolí Aucklandu budú znova jedným z tohtoročných vrcholov.

ciesla.jpg

Otázka: V tímoch sme pred sezónou zaznamenali vela zmien. Aký to bude mať podľa vás vplyv na šampionát?
OC: Za posledné roky to bol rozhodne najväčší presun. Veľkým prekvapením bol odchod Tänaka do tímu Hyundai a jeho nahradenie v Toyote Sebastienom Ogierom. To vyvolalo ďalšie zmeny, ktoré nám môžu priniesť vela vzrušenia a nepredvídateľných výsledkov. Uvidíme, ako rýchlo sa nové posádky adaptujú v nových tímoch.

Otázka: Prečo môžu teraz továrenské tímy nasadiť aj druhý tím?
OC: Značky teraz môžu nasadzovať ďalší tím s vlastnou právnou subjektivitou. Je to nielen príležitosť nasadiť ďalei auto, ale aj taktizovať v boji o body do Pohára konštruktérov. To môže ponúknuť nový rozmer šampionátu.

Otázka: Aké zmeny sa udiali v podporných šampionátoch?
OC: WRC 2 je druhým najvýznamnejším šampionátom a je hlavným krokom na ceste do najvyššej kategórie World Rally Car. Je určený pre tímy s továrenskou podporou a zameraný na vozidlá R5. WRC 3 je teraz orientovaný pre rovnakú techniku, no pre privátne tímy. Junior WRC zostáva v takej podobe ako doteraz a je akousi prípravkou. Väčšiu pozornosť budeme venovať médiám na všetkých úrovniach šampionátov.

Otázka: V čase veľkých zmien v mediálnom prostredí je ešte stale silný záujem o WRC zo strany televíznych spoločností?
OC: Áno. Globálne televízie zostávajú stale silné a vlani predstavovali osemsto miliónov divákov. Máme bezplatné vysielanie v Británii, kde ITV4 podpísala novú viacročnú dohodu, či s fínskou sieťou YLE máme zmluvu do roku 2022. Predlžili sme spoluprácu aj so španielskou TVE. Vo Francúzsku sme na platenej sieti Canal + a na DAZN ideme v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Španielsku aj Taliansku.

wrc-com-relaunch.jpg

Otázka: Zmenil sa aj web WRC. Čo nám môžete povedať o tom?
OC: Áno, máme úplne nové webové stránky, ktoré sme práve spustili na známej adrese wrc.com . Jej súčasťou je aj nová farebná schema loga. Vylepšili sme tiež funkcie pre fanúšikov. Obsahujú všetky dôležité náležitosti ako je živé vysielanie, videa, správy, živé spravodajstvo, či obchodnú zónu. Vlani sme zaznamenali 2,3 miliardy návštev na našich oficiálnych sociálne-mediálnych kanáloch WRC, tímov a pretekárov. Je to o 300 tisíc viac, ako rok predtým a verím, že čísla budú aj naďalej rásť.

Otázka: Zostáva WRC + kľúčovou súčasťou digitálnej ponuky WRC?
OC: Áno. WRC + je úspešná platforma. Tiež bola aktualizovaná s novým usporiadaním. Naďalej tu budeme vysielať každú rýchlostnú skúšku a všetky dôležité rozhovory, či analýzy.

Otázka: Aké zmeny plánujete v budúcnosti?
OC: Do šampionátu sa vráti Pirelli ako výhradný dodávateľ pneumatík pre továrenské tímy z roku 2021 - 2024. Prácujeme tiež s FIA aj výrobcami na zavedení ekologických hybridných automobilov od roku 2022. Viac sa o tom dozviete v priebehu sezóny.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri