Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

ŠKODA vyhrala ďalšie preteky MS rely

Monday, 30. 07. 2018 - 15:00, Ľuboš Kašický   

ŠKODA vyhrala ďalšie preteky MS rely

Počas víkendu sa vo Fínsku jazdil ôsmy podnik Majstrovstiev sveta rely, kde továrenský tím ŠKODA MOTORSPORT dal príležitosť domácim severským posádkam. Vo výbornom svetle sa predstavil najme mladý, iba 17-ročný Kalle Rovanpera. Víťazom sa však nakoniec stala domáca posádka zákazníckeho tímu, Eerik Pietarinen a Juhana Raitanen.

Ten, kto trochu sleduje účinkovanie úspešného vozidla Škoda Fabia R5 vo svetovom šampionáte vie, že továrenský tím z Mladej Boleslavi nechal doma oddychovať Honzu Kopeckého i Pontusa Tidemanda. Práve medzi týmito pilotmi sa totiž odohrá tohtoročný súboj o majstra sveta vo WRC2-kách. Kopecký má zatiaľ o jeden štart menej a ŠKODA MOTORSPORT chce dať obom pilotom rovnakú šancu na titul. Najbližšie ich nemecká rely a zatiaľ ešte nemáme potvrdené, či továrenský tím nasadí Kopeckého aj Tidemenda. Zatiaľ je istá iba účasť posádky Kopecký a Dresler.

sp-8750-low.jpg

Na šotoline vo Fínsku však dostala šancu nová mladá krv, keď s Fabiou R5 vyštartovali v továrenských farbách posádky Kalle Rovanpera so spolujazdcom Jonnem Halttunenem (obaja Fínsko) a nórska posádka Ole Christian Veiby a Stig Rune Skjaermœn.

ap-kalle05.jpg

Vynikajúco sa predstavil 17-ročný Rovanpera, ktorý ukázal, že určite niečo podedil po svojom otcovi, ktorý kedysi tiež pretekal za továrenský tím ŠKODY. Kalle Rovanpera vyhral šestnásť z 23 meraných úsekov a praktický celú súťaž viedol. O víťazstvo ho pripravil zradný kameň, ktorý sa skrýval vo vyjazdenej koľaji na poslednom meranom úseku druhej etapy. „Snažili sme sa to opraviť a pokračovať," vysvetľoval v cieli svoju stratu mladý Fín. Jeho Fabia mala poškodené ľavé predné koleso a do cieľa etapy „dokrívala". Stratu, ktorú Rovanpera nabral pred zvyšnými krátkymi ereskami nedeľňajšej poslednej etapy, sa už zmazať nedala a hoci s opraveným autom Fín kraľoval aj v nedeľu, tak jeho výsledný čas stačil iba na štvrté miesto.

sp-8759-low.jpg

Z víťazstva sa však aj napriek tomu radovala značka ŠKODA. Veľmi dobre Rovanperovi kontrovala posádka fínskeho zákazníckeho tímu TGS Worldwide. Erik Pietarinen zajazdil päť najlepších časov a v cieli sa napokon radoval z víťazstva vo WRC2. „Gratuluji místnímu zákaznickému týmu ŠKODA a zejména pak posádce Eerik Pietarinen a Juhana Raitanen k vítězství v kategorii WRC 2 Finské rally. Kalle a Jonne podali fantastický výkon a současně ukázali psychickou odolnost, když se po sobotní nehodě snažili probojovat výše a v posledním kole zajeli všechny nejrychlejší časy!" uznanlivo hodnotil výkon aj šéf továrenského tímu ŠKODA MOTORSPORT Michal Hrabánek.

Výsledky fínskej rely v kategórii WRC2:
1. Pietarinen/Raitanen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5, 2:45.18,4 h
2. Huttunen/Linnaketo (FIN/FIN), Hyundai i20, +1.06,8 min
3. Greensmith/Parry (GB/GB), Ford Fiesta R5, +2.34,9 min
4. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5, +2.36,8 min
5. Loubet/Landais (F/F), Hyundai i20, +4.05,0 min

Aktuálne poradie MS v kategórii WRC 2:
1. Tidemand (S), ŠKODA, 93 bodov
2. Kopecký (CZ), ŠKODA, 75 b.
3. Greensmith (GB), Ford, 55 b.
4. Veiby (N), ŠKODA, 45 b.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri