Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

RS Team a Simon Sikhart po prvej polovici belgicko-holandských majstrovstiev

Friday, 22. 07. 2022 - 14:44, Miroslav Majláth   

RS Team a Simon Sikhart po prvej polovici belgicko-holandských majstrovstiev

Štrnásť samostatne bodovaných pretekov a sedem víkendov má v pláne belgicko-holandský seriál Mazda MX5 Cup. Jedným z jeho účastníkov je aj Slovák Simon Sikhart.

 

RS Team

Iba dvadsať ročného sympatického mladíka poznajú hlavne fanúšikovia motokárového a okruhového športu. Simon má za sebou osem ročnú kariéru jazda, pričom prvýkrát štartoval v rámci halových majstrovstiev Slovenska vo veku dvanásť rokov. Presun za volant pretekárskeho vozidla nastal v Simonových šestnástich, keď úspešne absolvoval preteky Slovenského okruhového poháru. Po skúsenostiach zo slovenských majstrovstiev na okruhoch, ale aj vybratých kopcoch sa v aktuálnej sezóne zúčastňuje belgicko-holandského šampionátu Mazda MX5 Cup. A jeho výsledky vôbec nie sú zlé.

RS Team

Spoločne so slovenským RS Teamom už absolvoval Simom Sikhart úvodnú polovicu sezóny, pričom samotné preteky bývajú vždy neskutočne napínavé a o víťazovi sa rozhoduje až na cieľovej čiary. Dosť často sa pritom stáva, že medzi TOP 10 v cieli je rozdiel iba jedna jediná sekunda.

RS Team

Všetko začalo začiatkom mesiaca apríl v Holandsku na okruhu Zandvoort, ktorý leží v podstate na brehu mora západne od mesta Amsterdam. Tu Simon v prvých pretekoch dojazdil spomedzi dvadsaťjeden účastníkov na šiestom mieste absolútneho poradia a na treťom mieste medzi Juniormi. V druhých pretekoch mal smolu, keď na piesku, ktorý bol nafúkaný na trať dostal šmyk a skončil vo zvodidlách.

RS Team

Napriek faktu, že ďalší pretekársky víkend bol až o dva mesiace, čiže začiatkom mesiaca jún, slovenský RS Team musel siahnuť po náhradnom vozidle. Dôvod bol jednoduchý, poničené auto zo Zandvoortu ešte nebolo úplne opravené. V tomto prípade sa preteky konali na okruhu Zolder v Belgicku. Samotný okruh pritom leží na východ od mesta Brusel. Ani tu Simon nesklamal pričom v prvých pretekoch z dvadsaťdva účastníkov dojazdil na ôsmom mieste absolútneho poradia a na štvrtom mieste medzi Juniormi. V druhých pretekoch zopakoval ôsme miesto celkového poradia a v junioroch sa v tomto prípade posunul na tretie miesto.

RS Team

Úvodnú polovicu sezóny uzavreli preteky konajúce sa presne v polovici mesiaca júl na všetkým dobre známom holandskom okruhu Spa Francorchamps. Keďže sa preteky Mazda MX5 Cup konali v rámci víkendu, keď sa konal na okruhu aj seriál Euro Race series, bolo tu takmer dvestopäťdesiat vozidiel a jazdcov. Samozrejme to prilákalo aj davy divákov a pred plnými tribúnami sa snaží každý jazdec vytiahnuť. V prípade Simona Sikharta to bolo v prvých pretekoch šieste miesto absolútneho poradia spomedzi sedemnástich štartujúcich a opäť tretie miesto medzi juniormi. Žiaľ druhé preteky nedojazdil z dôvodu poruchy prevodovky.

RS Team

Pri pohľade na Simonove umiestnenia sa dá jednoznačne konštatovať, že hanbu Slovensku určite nerobí. Má rýchlosť, stále sa umiestňuje medzi najlepšími, škoda iba spomínanej havárie a pokazenej prevodovky. Napriek tomu Simonovi Sikhartovi patrí v priebežnom poradí po polovici sezóny v belgicko-holandskom šampionáte Mazda MX5 Cup jedenáste miesto absolútneho poradia a piate v kategórii Junior.

RS Team

„Je pravda, že sme mali nejaké komplikácie zapríčinené spomínanou haváriou a vypadnutím z dôvodu poruchy prevodovky. Ale to sa v motoristickom športe stáva. Čo je podstatné, máme rýchlosť, držíme krok so súpermi, zbierame dáta a skúsenosti. Na druhej strane treba povedať, že je to naša prvá sezóna, pričom oproti nám stoja ostrieľaní matadori a my s nimi dokážeme držať krok. To, že nás súperi berú vážne hovorí aj fakt, že v tomto seriáli je povolená otvorená telemetria, čiže jazdci si môžu vymieňať dáta a od Zolderu chodia jazdi ku nám pre naše dáta. Myslím, že sme získali už dobrú pozíciu. Ale stále opakujem, je to naša prvá sezóna a my sa hlavne učíme. To, že prichádzajú aj výsledky je akási čerešnička na pomyselnej torte,“ zhodnotil šéf RS Teamu, Roland Sikhart.

RS Team

RS Team a Simona Sikharta čakajú v tohtoročnej sezóne ešte štyri pretekárske víkendy spomínaného belgicko-holandského šampionátu Mazda MX5 Cup. Tie sa budú konať na rovnakých tratiach ako v prvej polovici, okrem Spa. Na druhej strane pribudnú dva víkendy na okruhu v Assene. A potešiť môžeme aj slovenských fanúšikov Simona Sikharta, ktorí si jeho jazdu budú môcť vychutnať na vlastné oči v rámci Ceny Slovenska na Slovakia Ringu a ak sa všetko dobre podarí mohol by sa Simon zúčastniť aj pretekov v Brne.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri