Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Rekord pre Hamiltona. Čo na to štatistiky?

Saturday, 06. 10. 2018 - 10:38, Ľuboš Kašický   

Rekord pre Hamiltona. Čo na to štatistiky?

Mokrú japonskú kvalifikáciu vyhral Mercedes. Ferrari opäť zazmätkovalo a Vettel bude preto štartovať až z piateho radu.


Keď v roku 1994 Ayrton Senna dosiahol prakticky raz toľko pole position, ako niekdajší rekordér Jimmy Clark, tak sme si mysleli, že to je výkon z ríše snov. Potom prišiel Michael Schumacher a dal ešte o tri pole viacej ako Senna. Dnes Lewis Hamilton posunul hranicu rekordov v počte vyjazdených pole position na neuveriteľných osemdesiat!!!

me01-34.jpg

Čísla sú to pekné, no ťažko sa porovnáva, keď dnes sa jazdí takmer o polovicu viacej pretekov, ako kedysi a hegemónia jedného tímu je oveľa častejšia a dlhšie trvajúcejšia. Potom sa musíme pozrieť na percenta voči všetkým štartom a ukáže sa, že úspešnosť Hamiltona je na úrovni 35,7 percenta, pričom Senna mal úspešnosť 40,4 percenta a Clark dokonca 45,8 percenta! Čísla sú však iba jednou stránkou histórie.

f02.jpg

V sobotu v Japonsku fúkal nepríjemný vietor, no teplota sa držala okolo 27°C a spolu s vysokou vlhkosťou (cca 88%) bolo nepríjemne sparno. Od rána je premenlivé počasie a chvíľami nepríjemne mrholí. Aj to sa podpísalo pod zmätky červeného tímu Ferrari.

fe01-52.jpg

Ferrari, ako jediný tím obul svojim pilotom do úvodu rozhodujúcej časti kvalifikácie prechodné intermediálky a kým sa stihli spamätať a rýchlo prezuť, tak ostatní dali slušný základ. Hamilton s Bottasom zajazdili najlepšie časy a bolo vymaľované. Podmienky sa mierne zhoršovali a v závere sa úplne rozpršalo. Räikkonen stihol ešte aspoň štvrtý najlepší čas (hoci so stratou 1,761s na Hamiltona), no Vettel už nemal šancu čas zlepšiť. Na mokrej trati sa začal šmýkať a jeho najlepší čas stačil len na deviate miesto!

fe02-42.jpg

„Musíš si spočítať riziko na takto mokrej trati. Nemôžeš využívať obrubníky, no vedieť ísť na limite," mohol pokojne vyučovať Vettela múdrejší a vyrovnanejší Bottas. „Teraz sa dobre vraví, že to bolo nesprávne rozhodnutie," bráni sa Vettel. „Opýtali sa ma, či chcem zostať na tých gumách a ja som povedal áno. Zajtra to nebude ľahké, no nič nie je nemožné," dodáva pilot Ferrari.

rb03-17.jpg

Ak autíčka z Maranella znova sklamali, tak domáca Honda sa pochlapila. Jej motory namontované v monopostoch Toro Rosso sa chcú pred domácim publikom predviesť a dnes sa to rozhodne podarilo. Pierre Gasly vyštartuje zajtra zo siedmeho miesta a ešte o desatinu rýchlejší bol Brendon Hartley, ktorý bude štartovať šiesty.

me06-28.jpg

Nedeľňajšie preteky štartujú ráno o siedmej hodine, tak si budeme musieť trochu privstať. Uvidíme, ako sa rozhodne počasie, no vyzerá to na zaujímavé preteky. Ferrari už nesmie urobiť chybu a Vettel bude nútený dať do toho všetko. Räikkonen je však o päť miest pred ním a za určitých okolností by mohol živiť nádej na svoje posledné víťazstvo v F1. Mercedesy sú však neskutočne silné a zabudnúť nemožno ani na býčkov z ReBullu (Toro Rosso).

res-q3-13.jpg

str02-5.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri