Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rally Košice rozhodne o tituloch majstrov Slovenska v rally

Saturday, 30. 09. 2017 - 17:56, Public relations   

Rally Košice rozhodne o tituloch majstrov Slovenska v rally

Majstrovstvá Slovenska v rally prinášajú tradične okrem boja o majstrovský titul v absolútnom poradí, aj súboje o titul majstrov v jednotlivých triedach. O väčšine majstrov Slovenska v rally sa bude rozhodovať až na poslednej súťaži šampionátu, na októbrovej Rally Košice.

Tibor Szabosi;c30i2514-6.jpg

V absolútnom hodnotení Majstrovstiev Slovenska majú na zisk titulu majstrov Slovenska šancu ešte tri posádky a to rovnakých národností ako pred rokom i pred dvomi rokmi - Česi, Slováci a Poliaci. Najbližšie k tomu sú Pavel Valoušek s Veronikou Havelkovou, ktorí by tak obhájili minuloročný triumf. Česká dvojica jazdiaca za slovenský Icari Rally Team štartovala na všetkých rally v tomto roku, pričom až päťkrát získala plný počet bodov, raz sa umiestnila na druhom a raz na štvrtom mieste. Najväčšiu istotu k zisku titulu by mala samozrejme v tom prípade, ak by dokázala po oba súťažné dni v Košiciach zvíťaziť. Bez problémov jej však stačí v prvý deň dôjsť na treťom mieste a druhý súťažný deň nemusí ani dokončiť. A to ani v tom prípade, že by jej najväčší konkurent, Martin Koči, po oba dni vyhral. Jazdec z košického Styllex motorsport sa v tomto roku vrátil zo svetových súťaží na domácu pôdu a sezónu odštartoval naozaj výborne. Po víťazstve na Rally Rožňava však začal zbierať druhé miesta a tie ho tak teraz radia na priebežnú druhú priečku. Zaujímavosťou z doterajších bojov je skutočnosť, že časový rozdiel medzi Valouškom a Kočim je po doterajších šiestich súťažiach 30 sekúnd v prospech Valdu. Z hľadiska vyhraných skúšok vedie Koči s 22 víťazstvami.

Tibor Szabosi;c30i8822-10.jpg

Na treťom mieste sa so stratou takmer 40 bodov za Kočim nachádza Grzegorz Grzyb, ktorého šanca na majstrovský titul ostáva už len v teoretickej rovine. Ak by sa Poliakovi podarilo po oba dni vyhrať, tak Valoušek by nesmel ani v jeden deň dôjsť do cieľa a Koči by musel byť po oba dni horšie ako tretí. V tom prípade by smeroval titul majstra do Poľska. O bronzovú pozíciu, teda o titul druhého vicemajstra, sa môžu okrem Grzyba pobiť ešte aj Vlasto Majerčák, Tomáš Kukučka, Igor Drotár a Peter Gavlák.

Tibor Szabosi;c30i9717-6.jpg

Koči a Valoušek sú zároveň dvomi najväčšími adeptmi na zisk titulu majstra Slovenska v triede 2. Po tom, čo český jazdec nastúpil v Trebišove na Forde Focus WRC v rámci triedy 11, do vedenia v dvojkách sa dostal Koči. Rozdiel medzi nimi je však len 5 bodov. Poradie na ďalších miestach je rovnaké ako v absolútnom poradí, tretie miesto patrí zatiaľ Grzybovi, štvrté Vlastovi Majerčákovi a piate Tomášovi Kukučkovi.

Martin Paľov;ik8a9889.jpg

Najviac posádok v počte 14 odštartovalo v tejto sezóne v triede 3, v ktorej už máme aj jasných majstrov Slovenska. V Trebišove svoje prvenstvo potvrdili Peter Gavlák s Emilom Horniačkom na Mitsubishi Lancer Evo IX. Na Rally Košice však ešte uvidíme súboj o titul vicemajstrov a to medzi Richardom Pravdom s Ondřejom Krajčom (Mitsubishi Lancer Evo IX) a Tomášom Konečným s Matúšom Lejkom (Subaru WRX Sti). Obe tieto posádky sa počas sezóny výrazne zlepšili a v každej rýchlostnej skúške sa približovali Gavlákovi, dokonca občasne boli aj rýchlejšie. Tento fakt už teraz predpovedá nádherné súboje pre budúcu sezónu.

Tibor Szabosi;c30i5977-9.jpg

Nerozhodné je to v triede 5, na ktorej je ale zaujímavé, že každý jeden súťažný deň doteraz vyhrala iná posádka. Najbližšie k víťazstvu majú Juraj Keszi s Jánom Šustekom na Seate Leon pred svojimi tímovými kolegami na podobnom vozidle, Františkom Fuskom so Štefanom Tokolim. Ďaleko od zisku titulu majstrov SR nie sú ani Michaela Debnárová s Luciou Laurincovou, ktoré zaostávajú za Keszim 24 bodov.

Tibor Szabosi;c30i8898-7.jpg

V triede 6 to bolo v tomto roku jasné. Zaslúžený titul majstra Slovenska si odnášajú Martin Kysucký s Pavlom Kušnierom, ktorí vo svojej triede vyhrali všetky uskutočnené súťaže. Posádka zároveň zvíťazila aj v skupine vozidiel poháňaných jednou nápravou 2WD. Titul vicemajstrov patrí dvojici Martin Koiš a Andrej Siska, ktorí pozbierali takmer všetky druhé miesta. Z bojov o prvé priečky vypadol po havárii na Rally Lubeník Miloslav Majerčák, ktorý si zrejme odnesie tretie miesto.

Martin Paľov;ik8a9542.jpg

V triedach 7 a 8 odštartovalo viacero posádok, avšak jedine Kamil a Erik Švecovci absolvovali nadpolovičnú väčšinu súťaží. Nie všetky však došli až do cieľa, a tak si prvé miesto v triede 8 aktuálne delia s Pavlínou Tydlačkovou so Zděňkom Drmotom, ktorí vyhrali na domácich Hustopečiach. Kamilovi pri neúčasti českej súperky teda stačí prísť aspoň jeden deň do cieľa a získať nejaké body. Ak by však táto pretekárka nastúpila, Kamil by musel pre titul v tejto triede nad ňou v Košiciach zvíťaziť. V sedmičkách získali po jednom víťazstve jazdci Martin Minařík, István Rado a Martin Stoklas. Najviac štartov absolvoval český pretekár, avšak dvakrát do cieľa nedošiel.

Tibor Szabosi;c30i1742-3.jpg

Jedenástky patria v tejto sezóne Marekovi Špavelkovi na Mitsubishi Lancer Evo VI, avšak až Rally Košice by mali rozhodnúť o tom, ktorý z jeho dvoch spolujazdcov bude vyhodnotený spoločne s ním. Aktuálne je na tom lepšie jeho manželka Gabika a keďže Marek sa neplánuje zúčastniť poslednej rally, tak to zrejme takto aj ostane. V triedach NG1 a NG2 odštartovalo len po jednej posádke. So slabšou kubatúrou to boli Michal Leško s Adamom Leškom, avšak na svojom konte majú po nedojazdených pretekoch nulu a so silnejšou kubatúrou Jaro Melichárek s Erikom Melichárkom s dvadsiatimi bodmi za víťazstvo v Lubeníku.

Tibor Szabosi;c30i2322-11.jpg

Samostatnou kapitolou sú Majstrovstvá Slovenska historických automobilov, kde tabuľky patria otcovi a synovi Bérešovcom. Obaja odštartovali na prvých troch súťažiach, ale či sa objavia aj na Rally Košice zatiaľ netušíme. Obaja majú ešte šancu na zisk ďalšieho titulu majstrov Slovenska.

Na 43. Rally Košice by sme teda chceli pozvať všetky posádky, ktoré majú ešte šancu ovplyvniť celoročné hodnotenie šampionátu i všetky tie posádky, ktoré si chcú dobre zajazdiť a zapísať sa do histórie tejto rally.

Zdenka Frývaldská
Tlačový tajomník 43. Rally Košice



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri