Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rally je droga bez ktorej nedokážem žiť

Monday, 06. 02. 2023 - 14:44, Miroslav Majláth   

Rally je droga bez ktorej nedokážem žiť

Každý človek je iný. Jeden má rád futbal, iný hokej a ďalší zase automobilový šport. Martin Wilson patrí do tretej kategórie, medzi ľudí, ktorým učarovala rally disciplína.

 

Martin Wilson, sa narodil, ale aj vyrastal na Slovensku. Konkrétne v Revúckej Lehote a jej okolí. Tento kraj je doslova prerastený ľuďmi, ktorým namiesto krvi v žilách koluje zmes benzínu, spálených pneumatík a rýchlych kolies. A tak nečudo, že rally disciplínu si spoločne s materským mliekom odniesol aj Martin.

autosportfoto.sk

„Je to pravda. Už od mala ma zaujímali hlavne pretekárske vozidlá. V našom kraji bolo množstvo rally jazdcov a tak som mal akosi automaticky možnosť zapojiť sa medzi nich, nahliadnuť do diania v tomto športe, ale aj pod kapoty súťažných vozidiel. Pre malého chlapca to bolo niečo ako vstúpiť priamo do deja rozprávky,“ začal s rozhovorom Martin Wilson.

Od rozprávky, ku bežnému životu nie je v niektorých prípadoch veľmi ďaleko. A tak jedného dňa, keď mal Martin 19 rokov pristálo pred rodičovským domom vozidlo Peugeot 205 1.9 Gti. S ním si zároveň prvýkrát vyskúšal jazdu po uzavretej trati na súťažiach MRC v Košiciach a v Revúcej. Kratko nato aj v úlohe otváracieho, či šachovnicového vozidla, ktoré po rýchlostnej skúške otvára trať pre bežnú dopravu.

Michal Bobko;dsc4997-2.jpg

„Bolo to ako splnenie detského sna, za čo ďakujem organizátorom Rally Lubeník 2008. Mohol som sa previezť po uzatvorenej rýchlostnej skúške, čo bolo mojim snom dlhé roky. Nesmel som síce ísť úplne naplno, musel som trať pri jazde aj kontrolovať a zastavovať pri odstúpených posádkach a doručiť dokumenty s časmi jazdcov do cieľa. Bol to prvý kontakt s tým, čo všetko organizácia rally zahŕňa a akú disciplínu musia jazdci aj organizátori mať.  Ale bolo to napriek tomu super,“ opísal Martin svoj prvý väčší rally zážitok.

Jan Vostrý

Nasledovali ďalšie a ďalšie väčšie či menšie stretnutia a skúsenosti s rally. Tie vyústili v roku 2016 ku sedačke spolujazdca v naozajstnom, orámovanom rally aute. Tým bol Peugeot 306 S16, pričom za volant sa usadil Peter Siták.

Jan Vostrý

„V sezónach 2016 až 2019 sme spolu s Petrom Sitákom absolvovali niekoľko podujatí. Najskôr to boli menšie súťaže, mimo šampionátu, no v sezónach 2018 a 2019 sme sa už zviezli aj v rámci Slovenského Rally Poháru. Boli to v sezóne 2018 síce iba dve podujatia, ale dopadli nad očakávanie, keď na jednom z nich nám patrilo druhé miesto a na druhom tretie v triede RP3. V 2019-tom sme sa zviezli síce iba v Prešove, ale opäť sme boli na „bedni“, v tomto prípade sme brali poháre za druhé miesto v triede RP3.“

Jan Vostrý

Po týchto „plodných“ štyroch sezónach prišiel „COVID rok 2020“ a s ním aj iné starosti bežného života a tak si dvojica odvtedy dala od rally voľno. Teraz však Martin pripravuje nový projekt. Tým je stavba vozidla Škoda 130 LR. Pekne od základov, poriadne, tak ako to správny rallysti robia.

Jan Vostrý

„Hľadal som firmu, ktorá by bola schopná auto upraviť podľa mojich predstáv a našiel som ju v susedných Čechách, pri Plzni. Je ňou TYM-Motorsport Honzu Vostrého, ktorá je v škodovkách s motorom vzadu v mojich očiach úplná špička Československého priestoru a to hlavne čo sa týka karosérií. Auto bude kompletne vystužené, tak aby bolo aj poriadne bezpečné. Napriek tomu, že to nebude tak úplne čistokrvný historik, pretože mu chceme dať len tie najlepšie funkčné časti, určite to bude skvost s výzorom historickej 130 LR na ktorý bude radosť pozerať a ešte väčšia na ňom jazdiť. Chcel by som po jeho prestavbe s ním štartovať v Českej republike v triede 17, možno v Nemecku a v Poľsku, podľa toho aké súťaže sa mi hodia a budú páčiť. Nie je vylúčene, že sa auto objaví na Slovenskom podujati. Verím tomu, že sa s ním v ČR uchytím a budem žať úspechy,“ opísal prípravu novej Škody 130 LR Martin Wilson.

Jan Vostrý

To, že Martinovi fakt v žilách koluje droga zvaná rally, dokazuje aj fakt, že v krátkej budúcnosti ho čaká cesta do severských krajín, kde má v úmysle obehnúť viacerých známych rally jazdcov a ich dielne.

Jan Vostrý

„Píšem si s viacerými rally jazdcami a dostal som pozvánku k jednému veľmi známemu jazdcovi, ktorý má múzeum WRC-čiek. To ma veľmi potešilo. Okrem tohto múzea mám dohodnutých viac stretnutí so známymi jazdcami. Dúfam, že všetko sa podarí absolvovať tak, ako si predstavujem,“  ukončil debatu Martin Wilson.

Jan Vostrý

Veríme, že Martinovi sa všetky jeho plány podarí do bodky naplniť a my sa s ním v budúcnosti ešte viackrát stretneme.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri