Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rally Aïcha des Gazelles: Vôňa ženy

Thursday, 11. 03. 2010 - 23:58, Michal Kostka   

Rally Aïcha des Gazelles: Vôňa ženy

V Maroku si od 13. do 27.marca už po dvadsiaty raz dajú zraz odvážne ženy, pre ktoré je určená Rally Aïcha des Gazelles. Muža tu v súťažnom aute nenájdete, GPS je pojem neznámy a rýchlosť nehrá rolu. Na začiatku každého z deviatich súťažných dní je mapa v mierke 1:100.000, kompas a vytýčené kontrolné body - a je len na posádke ktorou cestou sa vydá. Rozdiel medzi vzdialenosťou vzdušnou čiarou a tou skutočne prejdenou predstavuje skóre posádky. O víťazovi, pardon, víťazke rozhoduje najnižší počet prejdených kilometrov.

Maïenga; bru-22032009-leg4-010193.jpg

Odmenou za víťazstvo je pocitu z dobrého skutku. Cieľom a poslaním tejto rally je pomoc ťažko skúšanému obyvateľstvu čierneho kontinentu. Zdravotná pomoc pre ľudí v odľahlých regiónoch Maroka, školské pomôcke pre deti, pomoc sirotám; to sú základné oblasti na ktoré sa zameriava organizácia Heart of Gazelles.

Maïenga; jea-28032009-essaouira-010137.jpg

Rally Aïcha des Gazelles uviedla do života v roku 1990 Dominique Serra. Za doterajších devätnásť rokov existencie sa viac než dve tisícky žien z 36 krajín pustili do boja s púšťou a tento rok sa k nim pridá ďalších 220 odvážnych. Štartovať môžu na všetkom čo si poradí s náročným terénom, či už ide o motocykel, quad, osobné auto a hoci aj kamión. Žiadna súťažiaca nie je na trati sama, každá tvorí polovicu dvojčlenného tímu.

Maïenga; mic-22032009-leg4-010295.jpg

V jubilejnom ročníku sa na štarte zíde 110 tímov v troch kategóriách. V jednej zo štyroch dvojíc v kategórii quad sa na svoju šiestu rally vydá Elisabeth Kraft; prvá žena v histórii ktorá dokončila slávny Dakar na quade. Partnerom súťaže je už niekoľko rokov automobilka Isuzu a práve ich model D-Max je v štartovom poli zastúpený najpočetnejšie. Okrem ďalších tradičných značiek ako Toyota a Nissan tu nájdeme aj Suzuki, Jeep, Hummer H3 s americkou posádkou a z Rakúska prichádza dakarský asistenčný Volkswagen Touareg.

Maïenga; ser-20032009-leg2-020041.jpg

Svojím spôsobom kuriózne vozidlá sú najmä v kategórii Crossover. Renault Kangoo je skôr autíčko do mesta a nečudo že posádky s týmito vozidlami sponzoruje francúzska Pošta. Automobilka Daimler AG  vysiela do súťaže van Mercedes-Benz Viano 4Matic. Obidve členky posádky vzišli z konkurzu zamestnankýň tejto spoločnosti. A takpovediac ostrú svetovú premiéru si na súťaži odbije prvé rumunské SUV Dacia Duster.

www.daciaduster.org; dacia-duster-race-03.jpg

Rekordérkou dvadsiateho ročníka je francúzska maliarka Annick Denoncin, na svoje konto si pripíše už štrnástu účasť. Len o jeden zárez menej má na volante ďalšia Francúzska Prune Salti. Trojnásobné víťazky triedy 4WD Corentine Quiniou a Florence Migraine Bourgnon štartovali aj na Dakare, rovnako ako ich konkurentky Syndiey Wade a Carole Montillet Carles. Z dvesto dvadsiatich súťažiacich sa až 144 žien predstaví na súťaži po prvý raz.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri