Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

R.I.P. Laci nezabudli sme...

Sunday, 03. 10. 2021 - 09:00, T. Szabosi   

R.I.P. Laci nezabudli sme...

V momente keď nás opustí blízky človek, zasiahne našu myseľ veľký smútok. Ten je o to väčší, ak je to mladý človek, športovec, otec rodiny. A presne toto sa udialo 3.10.1991 keď nás opustil Laci Berecz.

 

Team;10-60.jpg

Milujúci syn, manžel, otec, brat, ale aj vynikajúci človek a nesmierne talentovaný športovec. Taký bol spolujazdec Ing. Ladislav Berecz.

Team;13-54.jpg

Laci už od mladosti venoval športu veľmi veľa času. Popri štúdiu na VUT v Brne sa intenzívne zaujímal o autá a motoristický šport. V tom čase spoločne s otcom jazdil automobilové preteky BOAS (branno-orientačné automobilové súťaže), pričom spoločne dosahovali veľmi dobré výsledky. Tento druh súťaženia však pre Laciho nemal tú správnu „šťavu“, chýbal mu totiž adrenalín a naozajstné rýchlostné skúšky v rally aute. Prilba s interkomom, rozpis rýchlostných skúšok, ohlušujúci rachot súťažného auta vo vysokých otáčkach, doplnený občasným stavom „beztiaže“ pri skákaní horizontov. Toto bolo presne to, čo dokázalo dokonale naplniť Laciho dávny, detský sen.

Team;5-50.jpg

S rally súťažami začínal Ladislav Berecz, ešte ako študent vysokej školy v Brne. Najskôr to bolo v úlohe mechanika, neskôr v úlohe spolujazdca, pričom práve tu odštartoval aj svoju celkom prvú rally v spolupráci s Petrom Senkom a Škodou 110R. Po ukončení vysokej školy sa Laci oženil a vrátil domov, do Revúcej. Tu sa zamestnal v podniku Slovenské magnezitové závody Lubeník. Samozrejme k rally súťažiam ho to ťahalo aj naďalej a tak v pomerne krátkej dobe sa zrodila ambiciózna posádka. Za volant sa ako "parťák" v súťažnom aute posadil kamarát zo základnej školy, aktuálny kolega Ivan Konček. To bol moment, keď sa  začal pomaly, ale iste napĺňať ich spoločný sen zo školských čias.

Team;6-48.jpg

Rýchlo rastúcu súťažnú kariéru odštartovali v roku 1988. V tom čase asi nikto nepredpokladal tak neskutiočne rýchly výkonnostný rast mladej posádky, ktorá takmer všetky súťaže skončila na pódiu. V roku 1990, keď Ivan Konček s Ladislavom Bereczom jazdili za Rallysportclub LOVINIT, získali titul absolútnych majstrov Slovenska a rovnako aj majstrovský titul v skupine A–1300. Na základe spomínaných úspechov bola o rok neskôr súťažná posádka Ivan Konček – Ladislav Berecz zaradená do reprezentácie Slovenska. Rok úspechov v rámci účinkovania v MČSFR zaujal nejedného dlhoročného pretekára.

Team;3-50.jpg

V čase, keď sa súťažnej posádke začínalo najviac dariť, prišla nečakaná správa. Nebolo to počas rally súťaže a nebolo to ani v aute. Zákerná choroba prerušila ambície talentovaného spolujazdca tejto mladej, do povedomia motoristickej verejnosti sa rýchlo dostávajúcej posádky. Prišla tá najhoršia rýchlostná skúška, ktorú 3.10.1991 žiaľ už Ladislav Berecz nedokázal zdolať a poraziť.

Team;16-53.jpg

Navždy zostaneš v našich spomienkach  Laci...

Team;7-45.jpg

text:  Janka Borošová
foto: archív Ivan Konček
video: Dominik Konček
redakčná úprava: Miro Majláth

Fotogaléria k článku

Team;11-60.jpg

Team;img-20210930-115856w.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri