Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Poznáme pravdu!

Saturday, 16. 03. 2019 - 08:04, Ľuboš Kašický   

Poznáme pravdu!

Po ostrej kvalifikácii na nedeľňajšiu úvodnú veľkú cenu sezóny F1 začína byť jasno o skutočnom rozložení síl v štartovom poli.

 

Bublina okolo rýchlosti červených bolidov z Maranella spľasla! Obaja piloti tímu Mercedes chlapcom z Ferrari poriadne naložili a Taliani majú o čom premýšľať. Čo sa presne počas austrálskej kvalifikácie F1 udialo?

meq06.jpg

Ešte v prvej časti sobotňajšej kvaldy sa na čele objavil Charles Leclerc na novom Ferrari SF90. To však bolo všetko. Od Q2 sa už na čele usadili Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, ktorí vyfliaskali všetkých rekordným kolom okruhu už v Q2. Svoju suverenitu Mercedes premenil na posadenie svojich áut do prvého radu, keď pole position získal Lewis Hamilton s novým rekordom 1:20,486s a najlepšiemu ferrari Sebastiena Vettela naložil 0,704s!!! 

meq07.jpg

Po testoch vlastne nikto (ani samotný Mercedes) nevedel, kde bude skutočná pravda o výkonnosti. Strieborní pripravili na testy v Barcelone dve autá, kde na prvom iba testovali nové prvky a na druhom to o týždeň neskôr začali ladiť. Vo Ferrari išli na ostro hneď od začiatku a zdalo sa, že majú náskok. Všetci sme však vedeli, že hodina pravdy udrie až v úvodnej kvalifikácii v Melbourne. No, že bude pre Ferrari taká krutá, to asi čakal málokto. Nevešajme však hlavy, pretože „červení“ už neraz ukázali, že v pretekoch to dokáže neraz lepšie. Či tomu bude tak aj zajtra, to uvidíme, keď si privstaneme a pozrieme si preteky od 06.00 nášho stredoeurópskeho času.

meq05.jpg

Ešte predtým si krátko zosumarizujme kvalifikáciu. Famózny výkon Mercedesu nemá zmysel komentovať. Napovedá to, že nemecký tím má znova na konkurenciu sľubný náskok a jubilejná 70-ta sezóna bude asi znova jednofarebná. Dobrou správou je, že RedBull a Ferrari sa javia výkonnostne na jednej úrovni. Napovedajú to časy Vettela, Verstappena a Leclerca, ktorá sa vtesnali do 25 stotín sekundy. Majú však šancu dotiahnuť sa na Mercedes?

rbq01.jpg

Jedným dychom však musíme dodať aj vyjadrenie Sebastiana Vettela, ktorý vnáša do situácie toto svetlo. Otázne však je, či mu máme dôvod veriť. „Táto trať je špecifická a preto sa výsledkom kvalifikácie veľmi netrápim,“ povedal pilot Ferrari. „Preteky končia až šachovnicovou vlajkou a zajtra pokojne môžeme zvíťaziť. Mercedes je dnes favoritom, ale uvidíme, čo sa stane v pretekoch.“

feq02.jpg

Nechajme však Vettela jeho presvedčeniu a zosumarizujme zvyšok. Podobne ako vlani sa totiž v dobrom svetle ukazuje znova americký tím Haas, keď Grosjean je šiesty a Magnussen hneď za ním na siedmom mieste. Verme teda, že to znova nepokazia. Najväčším prekvapením je azda ôsme miesto na štarte pre debutanta Lando Norrisa, ktorý to dokázal zo zatracovaným mclarenom! Deviaty je Kimi Räikkonen s alfou. To je však miesto, kde by sme Kimiho asi očakávali. Za nevydarenú môže kvalifikáciu považovať Pierre Gasly, ktorého druhý redbull zostal visieť až na nepostupovom 17.mieste. Toto však určite nie je relevantný výsledok a RedBull nám vysvetlí, čo sa stalo.

wi03-8.jpg

Tragédia Williamsu a zvlášť Roberta Kubicu pokračuje. Poliak je jednou rukou zaháknutý na poslednom mieste a aj na predposledného v poradí, ktorým je jeho mladý tímový kolega George Russel, zaostáva takmer dve sekundy! So stratou približne šesť sekúnd na Hamiltona nesplnil 107% limit a na štart do pretekov bude musieť požiadať o výnimku. Smutné! Takto si to Robert určite nepredstavoval. Veľavravná je však jeho konfrontácia s tímovým kolegom.

res-q3-16.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri