Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Plný zásah pre Bottasa!

Sunday, 17. 03. 2019 - 07:40, Ľuboš Kašický   

Plný zásah pre Bottasa!

Prekvapivým víťazom úvodných pretekov MS F1 2019 sa stal Valtteri Bottas na mercedese, ktorý deklasoval aj svojho tímového kolegu Lewisa Hamiltona.

 

Už sobota jasne naznačila, že Mercedes bude aj v tejto sezóne vpredu. Hamilton zvýšil svoj rekordný zápis pole position už na 84 a vyzeralo to veľmi nádejne aj s jeho ambíciami na víťazstvo. „Dosiaľ som tu zvíťazil iba raz a verím, že zajtra si svoju bilanciu vylepším,“ usmieval sa optimisticky Angličan, ktorý však ziskom ôsmej pole v Melbourne dorovnal rekordérov Sennu na Imole a Schumachera na Suzuke (v počte pole na jednej trati).

fer01.jpg

Samotné preteky však nijako zvlášť napínavé neboli. Rozhodujúcim momentom bol štart, ktorý sa Hamiltonovi vydaril slabšie ako Bottasovi a to napokon rozhodlo aj o víťazovi. Okrem tohto momentu miestnych fanúšikov zarmútil hneď v úvode domáci Daniel Ricciardo, ktorý svoj renault chcel pretlačiť vedľa Pereza po pravej strane. Austrálčan sa však dostal na trávnik a nepredvídaná diera ho pripravila nielen o predné krídlo, ale aj o preteky (odstúpil v druhom kole).

mer04.jpg

Bottas vie, že v tejto sezóne musí dokázať svoje kvalitu, inak sa jeho šance na miesto v dobrom tíme rozplynú. Okamžite sa teda chopil príležitosti, ktorá sa mu po vydarenom štarte naskytla a predviedlo najlepšie preteky svojej doterajšej kariéry v F1. dnes by si práve on zaslúžil prívastok „lietajúci Fín“, pretože 58 kôl v Melbourne doslova preletel a okrem suverénneho víťazstva vyjazdil aj najrýchlejšie kolo a odváža si plný bodový zápis! „Neviem, čo mám povedať,“ vstrebával iba pomaly v cieli svoje štvrté víťazstvo šťastný Fín. „Odjazdil som svoje najlepšie preteky. Ani neviem, ako sa stalo. Auto bolo fantastické a stačilo ho len riadiť.“ Jeho výkon ocenil aj šampión Lewsi Hamilton, ktorý dnes pôsobil ako dvojka a ani sa nepokúšal Bottasa atakovať. Do ciela prišiel so stratou 21 sekúnd! „Valtteri predviedol výborné preteky a gratulujem mu k víťazstvu. Je to výborný štart tímu do sezóny,“ skonštatoval Angličan.

rbr01-ricc1k.jpg

Zaujímavé bolo, že napriek očakávaniu Ferrari sa nedostalo ani na pódium! Prečo? Vettel išiel príliš rýchlo na jednu plánovanú zastávku a neskôr dokonca spomaľoval svojho tímového kolegu Leclerca. Tím nemúdro nedovolil debutantovi predbehnúť Nemca a zasa sa ukázal svojou talianskou prekombinovanosťou. Škoda pre Charlesa Leclerca. Na čerstvejších gumách bol rýchlejší a možno by ukradol aj narýchlejšie kolo, ktoré sa od dnešných pretekov boduje extra bodom.

fe02-45.jpg

Z chýb červených maximum vyťažili v RedBulle, kde Max Verstappen priviezol tretie pódiové miesto a po dlhej dobe konečne pódium aj tak zatracovaný motor Honda. V šasi redbullu sa ukazuje, že v McLarene nebol problém s motorom, ale s tímom. Mimochodom, dnes obaja nový piloti z Wokingu znova neoslnili. Sainza zradil motor (Renault) už v úvode pretekov debutant Norris neudržal pozíciu z kvalifikácie a dojazdil až na dvanástom mieste.

mer02.jpg

Jediným, kto si udržal plný počet kôl vedľa troch najsilnejších tímov bol iba Kevin Magnussen s monopostom tímu Haas. Američania už vlani ukázali, že im Melbourne svedčí, no podobne ako vlani aj teraz sa o lepší výsledok pripravili sami a Grosjean preteky nedokončil.

rbr03.jpg

Samostatnou kapitolou je nešťastný Poliak Robert Kubica. Sám kedysi povedal, že ho na väčšine okruhov jeho hendikep s rukou neobmedzuje, no na niektorých tratiach to bude náročnejšie. Asi jednou z tých „náročnejších“ tratí bude asi aj Melbourne, pretože potom, ako Kubica už v kvalifikácii zaostával na kolegu Russella dve sekundy na kolo, sa to nezlepšilo ani v pretekoch. Demoralizovaný Poliak sa vytrápil na konci štartového poľa a dostal stratu celého kola aj od debutanta Georga Russella. Neospravedlní ho ani jedna zastávka navyše, ktorú absolvoval hneď v úvode, keď musel meniť predné krídlo po kontakte práve s Russellom.

res-reca-final.jpg

Máme teda za sebou úvodné preteky sezóny a dá sa povedať, že karty boli rozdané. Jedným dychom však dodajme, že park v Melbourne bol a bude vždy svojskou traťou a pohľad na výkonnosť tímov si ešte budeme v nasledujúcich kolách sezóny korigovať. Základ však poznáme. Dovidenia o dva týždne v Bahrajne.

f1stand.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri