Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Pačejovský krst ohňom

Thursday, 01. 10. 2020 - 09:32, Public relations   

Pačejovský krst ohňom

Jedno nepísané pravidlo vraví, že ak chceš rásť, tak na seba musíš naložiť poriadny náklad, a poriadne sa vytrápiť. Nuž a presne to teraz robí aj pilot bratislavského tímu GLORTEX RACING, Roman Popovič. Uvedomujúc si, že s novým autom Škoda Fabia Rally2 evo sa potrebuje čo najlepšie zžiť, hľadá Roman každú príležitosť najazdiť čo najviac kilometrov a nazbierať čo najcennejšie skúsenosti. Po zrušení automobilovej súťaže pod Tatrami, spolu so spolujazdcom Petrom Baranom vyrazili za rieku Morava, aby absolvovali súťaž, pred ktorou majú rešpekt aj také hviezdy českej rely, akými sú Honzo Kopecký a Venco Pech.

popovic-09.jpg

„Nemôžeme o sebe povedať, že sme nováčikovia, lebo už sme obaja nejaké súťaže odjazdili. S čistým svedomím však môžem povedať, že toto bola pre nás doteraz jednoznačne tá najťažšia,“ priznáva Roman Popovič. „Tak, ako pre väčšinu posádok, aj pre nás bola trať úplnou neznámou. Už zoznamovacie jazdy ukázali, že je neuveriteľne technicky náročná a že jedným zo základných faktorov bude kvalitný rozpis.“ Usporiadatelia pripravili sedem ťažkých úsekov, ktoré sa jazdili po dvakrát a  rozdelené boli do dvoch etáp. Spolu s prejazdami naservírovali súťažným posádkam slušnú dávku 436 kilometrov (143 ostrých)!

popovic-18.jpg

„Keď sme videli všetky tie české hviezdy, tak sme na štart odchádzali naozaj s veľkou pokorou. Vraveli sme si, keby sme sa dokázali aspoň zopárkrát umiestniť niekde okolo dvadsiateho miesta, boli by sme radi. Potom sa nám už na prvom úseku podarilo dvadsiate siedme miesto, no omeškali sme sa do ČK a bolo po radosti. Na druhom úseku sme boli príliš rýchli v jednom výjazde a vynieslo nás mimo trať. Stratili sme rytmus, ktorý sme už nechytili až do cieľa eresky,“ vysvetľuje Roman. „V servise sme sa potom upokojili a hneď v nasledujúcej rýchlostnej skúške sme vyjazdili dvadsiaty najlepší čas. Nebyť chyby na RS4, celá sekcia by vyznela dobre, pretože sme pridali ďalšie dve umiestnenia tesne na dvadsiatkou (pozn.: 22. a 24. miesto).“

popovic-13.jpg

Rozhodujúci moment celej súťaže však na bratislavskú posádku čakal na meranom úseku číslo sedem. „V jednej z rýchlych zákrut nás to vyviezlo mimo trať a zostali sme tam sedieť na bruchu,“ krúti smutne hlavou Roman Popovič. „Nanešťastie nebol nikto nablízku a my sme sa nedokázali vyhrabať. Zo súťaže sme tak museli odstúpiť.“  V pondelok sa pokračovalo druhou etapou, no Slováci mohli štartovali už iba mimo celkové poradie. „Auto našťastie bolo schopné pokračovať. Bola by škoda nevyužiť možnosť získať ďalšie cenné skúsenosti,“ vysvetľuje reštart do súťaže pretekár tímu GLORTEX RACING.

popovic-01.jpg

V pondelok, ktorý bol v Českej republike štátnym sviatkom, na trati poriadne zapršalo a už aj tak náročné podmienky boli zrazu ešte ťažšie. „Bol to doslova krst ohňom. Naozaj sme si to vyjedli až do dna,“ prikyvuje Roman Popovič. „Vedeli sme, že to bude ťažké, ale toto bol „masaker“. Ako posádka sme sa však znova naučili veľa vecí a uvedomili si svoje vlastné nedostatky. Napriek tomu, že sme súťaž nedokončili, si však myslím, že nám tento štart výrazne pomohol. Sme natoľko súdni, aby sme vedeli, že sa nemôžeme porovnávať s najlepšími. Preto sme do Pačejova nešli naháňať výsledky a najlepšie časy. Pre nás bolo podstatné získať cenné skúsenosti. Urobili sme poctivé kilometre, ktoré nás naučili toľko, čo by sme sa nenaučili inde. Takáto skúsenosť nás zasa môže posunúť kúsok ďalej, a to bolo dôležité. Ďakujeme celému tímu Romana Krestu, našim partnerom a fanúšikom za pomoc a fandenie. Čaká nás ešte kusisko poctivej driny, no bez vašej pomoci by sme to nedali. Všetkým vám preto veľká vďaka,“ uzatvára Roman Popovič. 

ac7i8112-1.jpg

Ľuboš Kašický



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri