Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Odchádza legenda – Petter Solberg

Wednesday, 10. 04. 2019 - 12:21, Ľuboš Kašický   

Odchádza legenda – Petter Solberg

Obľúbený Mr Hollywood oznámil oficiálny koniec svojej dvadsaťročnej bohatej kariéry a predstavil rozlúčkové turné 2019.

 

V posledných rokoch sme si zvykli 44-ročného majstra sveta WRC z roku 2003 (posledný pred érou Sebastienov) vídať skôr v rallycrosse. S vlastným tímom PSRX získal v rokoch 2014 a 2015 prvé dva tituly nového šampionátu WRX a naposledy sa v spojení s Volkswagenom (PSRX Volkswagen Sweden) podieľal významne aj na ostatných dvoch tituloch tímového kolegu Johana Kristofferssona. Žiaľ, WRX sa po neuváženom rýchlom ohlásení FIA o prechode na elektriku postaralo o krízu v tomto sľubne sa rozvíjajúcom šampionáte a výsledkom bol odchod továrenskej podpory Audi, Peugeotu, Fordu aj Volkswagenu. Solberg ešte v závere roka tvrdil, že pre jeho tím je to iba prestávka a že sa vrátia. Sám si ešte v závere vlaňajšej sezóny strihol aj štart s novým VW Polo GTI R5 a vyzeralo to nádejne pre prípadnú účasť v novej sezóne, ale nakoniec je všetko inak.

2014-solberg01.jpg

„Myslím, že je čas, aby som povedal, že po dvadsiatich rokoch som sa rozhodol skončiť s vrcholnou kariérou,“ povedal Petter Solberg pre Motorsport.com. „Nevešiam prilbu definitívne na klinec. Ešte si určite nejaké preteky niekedy skúsim, ale definitívne som skončil so štartmi v majstrovstvách sveta.“

2017-solberg04.jpg

„Chcem sa rozlúčiť so svojimi fanúšikmi na niekoľkých podujatiach,“ povedal ďalej Mr Hollywood. „Rád by som štartoval na Festivale rýchlosti v Goodwoode (júl), pretože Anglicko je domov môjho dlhoročného spolujazdca Phila Millsa a tiež som práve tu dostal prvú profesionálnu zmluvu od Malcolma Wilsona do tímu M-Sport. „Na to sa nezabúda. Musím priznať, že to vidím pred očami aj dnes, ako začal na mňa Colin McRae kričať, keď som ho vtedy zaplavil otázkami potom, čo som sa stal jeho tímovým kolegom na Forde,“ spomína s úsmevom populárny Nór žijúci s manželkou Pernillou vo Švédsku.

2017-solberg02.jpg

Neskôr Petter Solberg odišiel do tímu Prodrive Subaru Davida Richardsa a práve tu zažil vrchol svojej kariéry, keď v sezóne 2003 o jediný bod v poslednej súťaži vo Walese vyhral titul pred nastupujúcim Sebastienom Loebom. Francúz od nasledujúcej sezóny vyhral deväť titulov v rade a s týmto by mal rovných desať!

2017-solberg05.jpg

Populárny Solberg ostal u Richarda až do roku 2008 a potom už WRC jazdil len s vlastným tímom až roku 2011. Posledná šanca od továrenského Forda prišla v sezóne 2012, no 124 bodov stačilo iba na piate miesto a definitívny koniec vrcholnej kariéry vo WRC. Potom už nasledovala kariéra vo WRX o ktorej sme si vraveli v úvode.

2017-solberg03.jpg

Po Goodwoode ešte Petter Solberg plánuje účasť na najvyššom kopcovom podujatí v Nórsku a v septembri ešte absolvuje Gymkham GRiD. „Nateraz máme v pláne tieto tri podujatia, no predpokladám, že ešte pribudnú ďalšie,“ vraví Solberg, ktorý sa okrem príležitostných štartov teraz určite začne ešte viac venovať kariére svojho syna Olivera, ktorý bude mať v septembri osemnásť a už teraz má za sebou celkom slušné výsledky v menších súťažiach národných šampionátov v Lotyšsku a Estónsku. Aj preto (a nielen preto) budeme Pettera na rely vídať aj naďalej, hoci stále menej za volantom.

Martin Trenkler;_an_9722.jpg

Tibor Szabosi;_m5m3438.jpg

lk2006-solberg-cardif.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri