Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Nesmierne vydarená rally sezóna 2020 pre RUFA MOTOR-SPORT Team

Monday, 18. 01. 2021 - 13:24, Miroslav Majláth   

Nesmierne vydarená rally sezóna 2020 pre RUFA MOTOR-SPORT Team

Slovenský RUFA MOTOR-SPORT Team zažil v roku 2020 rally sezónu plnú úspechov. A to aj napriek faktu, že nad celým svetom prevzala vládu pandémia COVID-19.

 

Tibor Szabosi;asr63744.jpg

Snáď aj spomínaná pandémia vyburcovala RUFA MOTOR-SPORT Team a jeho súťažné posádky k nadpriemerným výkonom a to hneď v rámci niekoľkých majstrovských seriálov.

Csatlós Norbi;d6n3436.jpg

FIA ERC:

A by sme v tomto momente zabudli na chronologickú postupnosť jednotlivých súťaží, ale zamerali sa na jednotlivé seriály z pohľadu dôležitosti, tu treba v prvom rade vyzdvihnúť účasť slovenského RUFA MOTOR-SPORT Teamu v rámci dvojice podujatí zaradených do seriálu European Rally Championship a to v Maďarsku a na Kanárskych ostrovoch. Na spomínaných súťažiach reprezentoval slovenský rally tím jazdec, ktorého sme v minulosti mohli sledovať v niekoľkých továrenských tímoch, pričom celkovo trikrát sa hrdil titulom druhého vicemajstra sveta v rally. Ak hádate, že tým jazdcom bol Nór Andreas Mikkelsen, hádate správne. V Maďarsku sa po jeho boku predstavil spolujazdec Ola Floene, s ktorým dokázali FIA ERC Rally Hungaria jednoznačne ovládnuť a zapísať tak RUFA MOTOR-SPORT do histórie slovenského rally športu, ktorému sa ako prvému slovenskému tímu podarilo vyhrať podujatie zaradené do európskeho rally šampionátu. Toto umiestnenie by si bol tím azda zopakoval aj na Kanárskych ostrovoch, kde sa vedľa Andreasa vo vozidle Škoda Fabia R5 EVO predstavil s Andersom Jægerom. Žiaľ v rally záleží na každom, ak maličkom detaile a tu svoju úlohu zohrala nie celkom správna voľba pneumatík. Napriek tomu Andreas s Andersom zanechali výborný dojem, keď vyhrali niekoľko rýchlostných skúšok a v cieli im patrilo šieste miesto absolútneho poradia.

Endre Dudás;duen-rallyhungary2020-0200.jpg

FIA CEZ:

Rovnako výborne sa podarilo zabodovať posádke RUFA MOTO-SPORT Teamu aj v ďalšom vrcholnom šampionáte, ktorým je seriál FIA Central European Zone, kde v kategórii  CEZ1 - rally jednoznačne brala víťazstvo Grzegorz Grzyb – Michal Poradzisz.

Tibor Szabosi;ac7i4356.jpg

Majstrovstvá Slovenska v rally:

Po zisku štyroch titulov absolútnych majstrov Slovenska, po vytúženom piatom poškuľoval RUFA MOTOR-SPORT Team už dlhšie, v mnohých prípadoch k jeho zisku chýbalo doslova pár bodov. V sezóne 2020 slovenská rally sezóna mala v pláne absolvovať celkovo päť podujatí. Vďaka celosvetovej pandémii boli však niektoré z plánovaných podujatí zrušené. Prvé podujatie Majstrovstiev Slovenska sa tak uskutočnilo až v mesiaci júl, pričom súťaž odštartovala v maďarskom Šalgotariáne. Tu sa na štart postavila kompletná maďarská, ale aj slovenská rally špička, doplnená o niekoľko veľmi rýchlych Poliakov. Grzyb s Poradziszom na nových tratiach absolútne nezaváhali a brali absolútne víťazstvo. V mesiaci august sa slovenský rally kolotoč presunul do Grzybovho rodiska, do poľského Rzeszowa. Aj tu sa predstavilo poriadne nabité štartové pole, pričom v sobotu brala víťazstvo v slovenskom šampionáte opäť posádka slovenského RUFA MOTOR-SPORT Teamu. V nedeľu to síce bolo „iba“ druhé miesto, napriek tomu posádke patrilo aj absolútne víťazstvo v rámci tohto kola slovenského šampionátu za Rajd Rzeszowski ako celku a čo bolo najdôležitejšie aj prvé miesto v priebežnom poradí s náskokom viac ako dvadsať bodov. Rozhodovať o tom, kto bude slovenským rally šampiónom mali rozhodnúť podujatia v Poprade a v Košiciach. Žiaľ, obe však boli, opäť z dôvodu pandémie, zrušené a zdalo sa, že v sezóne 2020 nakoniec Slovensko nebude poznať meno aktuálneho rally majstra. Až tesne pred koncom roka, keď v podstate už nebolo vo voľnej prírode rally súťaž zorganizovať, prišla myšlienka na organizáciu rally súťaže v uzatvorenom areáli Slovakia Ring. Od myšlienky po realitu síce uplynulo iba pár týždňov, nakoniec však všetko prebehlo k spokojnosti všetkých prítomných. Gryzbovi s Poradziszom stačilo v rámci tohto podujatia dojazdiť do tretieho miesta absolútne v priebehu jedného bodovaného dňa, to by však asi neboli dobrý športovci, keby poriadne nezabojovali. Výsledkom bolo jedno druhé miesto a jedno víťazstvo v rámci bodovania do šampionátu. Čerešničkou na torte však bolo absolútne víťazstvo v rámci súťaže ako celku. Tým pádom RUFA MOTOR-SPORT Team, spoločne so súťažnou posádkou Grzegorz Grzyb – Michal Poradzisz sa stali už po piatykrát absolútnymi majstrami Slovenska v rally.

Michal Bobko;asf-0920-6.jpg

Majstrovstvá Poľska v rally:

RUFA MOTOR-SPORT team nevynechal spoločne s posádkou Grzegorz Grzyb – Michal Poradzisz a vozidlom Škoda Fabia R5 ani Majstrovstvá Poľska v rally 2020. Tu spoločne absolvovali postupne podujatia Rajd Rzeszowski, Rajd Slaśka a Rajd Swidnicki – Krauze. Na všetkých spomínaných podujatiach predviedla dvojica výborný výkon, čoho výsledkom bol titul prvých vicemajstrov Poľska v absolútnom poradí.

Grzegorz Rybarski;img-2865-9.jpg

Voľné podujatia:

Samozrejme do repertoáru RUFA MOTOR-SPORT Teamu patria každoročne aj voľné podujatia. V tej tohtoročnej, pandemickej sezóne ich nebolo až tak veľa, napriek tomu sa konali. Už na prvom, ktoré sa konalo premiérovo na Slovakia Ringu pod názvom Test Day, brala posádka Gryzb – Poradzisz víťazstvo v rally kategórii. Druhé miesto absolútneho poradia patrilo Grzegorzovi s Michalom na poľskom podujatí Rally Kipard a rovnako aj na už tradičnej slovenskej Auto Show konajúcej sa zase na Slovakia Ringu. Bodku za sezónou urobilo podujatie Setkání mistrů v Sosnovej, kde Grzybovi patrilo štvrté miesto v rally kategórii.

František Dušek;sosnova-2020-012.jpg

„Musím jednoznačne povedať, že napriek faktu, že sezóna v roku 2020 bola úplne iná ako všetky predchádzajúce, som s výsledkami nadmieru spokojný. Keďže sa neustále menili termíny podujatí, alebo dokonca rušili, musel nielen náš RUFA MOTOR-SPORT Team, ale hlavne naše súťažné posádky, neustále pripravení. My sme boli a myslím, že aj to bolo základom úspechov, ktoré sme dosiahli. Zapísať sa do histórie slovenského rally športu ako prvý slovenský tím, ktorému sa podarilo vyhrať podujatie zaradené do seriálu FIA European ally Championship bol môj dávny sen. Ten sa teraz podarilo naplniť. Ďalším snom bolo získať piaty titul absolútneho majstra Slovenska v rally, čo sa nám podarilo rovnako a k nemu sme si pripísali aj víťazstvo v rámci rally kategórie v rámci seriálu FIA Centra European Zone a titul prvých vicemajstrov v rámci absolútneho poradia v poľských majstrovstvách. Čo ešte by som mohol chcieť ? Myslím si, že takéto výsledky, aké každoročne dosahuje RUFA MOTOR-SPORT Team, nedosahuje na Slovensku nikto. Samozrejme bez perfektnej prípravy by to nešlo. Medzi prípravu samozrejme patrí aj spolupráca s obchodnými partnermi, ktorým by som chcel poďakovať, že pri nás aj v týchto ťažkých časoch stoja. Samozrejme rally je technický šport a tak bez poctivej prípravy techniky by sme rovnako nedosiahli takéto výrazné úspechy a za jej prípravou stoja mechanici z TOPP CARS Teamu, ktorým rovnako patrí veľká vďaka. No a samozrejme zabudnúť nemôžem ani na fanúšikov, bez ich podpory by tento šport nemal tú správnu „šťavu“. Som hrdý na všetko čo sme spoločne dokázali,“ zhodnotil sezónu manažér RUFA MOTOR-SPORT Teamu.

rufa-loga-2021.jpg

Miro Majláth   



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri