Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Najlepším „skákajúcim baníkom“ Esapekka Lappi

Friday, 08. 03. 2019 - 08:09, Ľuboš Kašický   

Najlepším „skákajúcim baníkom“ Esapekka Lappi

V noci začala úvodným prológom, tiahnucim sa aj časťou banských štôl, tretia súťaž tohtoročného seriálu WRC - mexická rely.

 

Neboli by to blázniví Mexičania, keby zasa niečo vynavymýšľali. Tentoraz síce nenútili transportovať tímy do hlavného mesta a späť, no aj tradičnej krátkej úvodnej ereske dokázali vyrobiť problém. Ako si všetci isto pamätáme, tak časť atraktívneho meraného úseku sa jazdí cez bývalé banské štoly, ktoré sú vyzdobené úžasnými grafitmi. Tentoraz však organizátori vymysleli aj skok, ktorý bol približne sto metrov od cieľa! Nepočítali s tým, že dnešné „wrc-beštie“ dokážu náramne skákať a tak úsek museli po prejazde niekoľkých „skokanov“ upravovať. Bolo to príliš nebezpečné pre množstvo divákov, ktorí sa tradične nahrnú vedľa trate.

Na trať ako prvý vyrážal miestny hrdina Benito Guerra (Škoda Fabia R5), ktorý nedávno vyhral Race of Champions. Šesť R5-tiek rozbehlo o osemnástej hodine miestneho času 1,14 km prológ. Po nich potom prišli na rad najočakávanejšie vozidlá triedy RC1. V poradí Sordo, Suninen, Latvala, Mikkelsen, Evans, Lappi a aj Meeke ešte prešli pôvodnú trasu, no potom bol prológ zastavený a skrátený. „V tunely to šmykalo na mokru, no to sme čakali. Ten skok pred cieľom však poriadne nakopával a už sme sa videli na zadku tých pred nami,“ opisoval Andreas Mikkelsen, ktorý bol jedným z tých, čo ešte stihli pôvodnú verziu absolvovať.

Organizátori pristúpili k úprave trate, no nepodarilo sa im to a radšej zvyšným posádkam pridelili čas posledného vozidla na trati, ktorým bola toyota Krisa Meeka. Týkalo sa to Ogiera, Neuvilla a Tänaka. Poradie je teda také, aké je. Treba si však priznať, že o výsledky v prológu naozaj nešlo a hlavné je, ak sa zabavili diváci a rely šport neutrpel zásadný šrám.

V piatok sa už pokračuje ostrou prvou etapou, ktorá najprv vyženie posádky do vysokých nadmorských výšok (nebude chýbať ani slávna El Chocolate – 31,6 km) a deň zakončí dvojicou diváckych V-Power Shell Stage (2,3 km). Celé sa to bude diať znova počas našej najbližšej noci a my budeme vedieť ako to dopadlo až v sobotu ráno. Nezabudnite, že autosportfoto.sk vám report z priebehu prinesie ako prvý!

Priebežné poradie mexickej rely 2019 po RS01:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) 1m00.6s
2. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) +0.1s
3. Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +0.6s
4. Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +0.6s
5. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +0.6s
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +0.6s
7. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +0.6s
8. Teemu Suninen/Marko Salminen (Ford Fiesta WRC) +1.5s
9. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +1.5s
10. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +1.7s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri