Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Najbližšie k sombreru má znova Ogier

Saturday, 09. 03. 2019 - 09:00, Ľuboš Kašický   

Najbližšie k sombreru má znova Ogier

Prašná prvá etapa Rally Mexika 2019 rozdala karty. Najlepšie je na tom Ogier, no konkurencia sa nevzdáva.

 


Vysoké teploty (cca 31°C) a vysoké nadmorské výšky (až 2750 m.n.m.) posádky v Mexiku poriadne potrápili v druhej etape tretieho podniku MS rely. Podľa očakávania sa so zametaním vytrápil najviac Ott Tänak (toyota), ktorého časy sa pohybovali v druhej polovici prvej desiatky. Podobne bol na tom aj v poradí druhý štartujúci Thierry Neuville (hyundai). Najlepšie to však zvládol Sebastien Ogier (citroen).

„Bol to naozaj perfektný deň, hoci vôbec nie ľahký,“ priznával v cieli pilot Citroenu. „Štartovať ako tretí na šotoline nebolo najideálnejšie a veľakrát mi chýbal grip. Zajtra by to azda mohlo byť lepšie, no musíme sa vyhnúť problémom.“ Ogier zajazdil v piatok štyrikrát najrýchlejší čas a od popoludňajšej druhej sekcie bezpečne kontroloval svoje priebežné vedenie.

Ešte predtým sa však najlepšie do súťaže rozbehol Andreas Mikkelsen (hyundai). Ten v úvodnej dopoludňajšej sekcii vyhral dva merané úseky a obedoval na prvom mieste. „Na druhej „Čokoláde“ som chytil kameň. Vymenili sme koleso a pokračovali, no asi po desiatich kilometroch sme museli zastaviť. Mali sme príliš poškodený záves kolesa,“ vysvetľuje nórsky pretekár, ktorý sa už tretí rok snaží neúspešne nadviazať na úspechy, ktoré mal v kokpite VW Pola. Jeho strata je už po prvej etape veľká a ak v sobotu nastúpi, tak len v snahe získať nejaké menšie body.

Copyright manufacturer;mtr5361.jpg

Trochu prekvapivo nocuje po prvej etape na druhom mieste Elfyn Evans (ford). „Deň sa nám vydaril. Všetko fungovalo perfektne. Netlačil som na hranu a snažil sa ísť čistú stopu s čo najlepším gripom. Miestami to dnes poriadne šmýkalo, no zajtra by mal byť lepší grip a mohli by sme byť ešte rýchlejší,“ verí si jednotka tímu M-Sport Malcolma Wilsona. Druhý pilot tímu Teemu Suninen už také šťastie nemal. Už v úvode dňa chytil veľký balvan, odlomil pravé predné koleso a havaroval.

Vráťme sa však ešte k Tänakovi. Ten sa v úvode naozaj veľmi trápil s gripom, no v druhej polovici dňa zatlačil ešte viac a dokonca zapísal na kratších úsekoch dve víťazstvá! To znamená, že bilancuje deň na nádejnom štvrtom mieste. Hoci so stratou 37 sekúnd na Ogiera. Stať sa však ešte môže veľa vecí. „Neurobil som všetko, ako by som chcel. Z auta mám však dobrý pocit a mohol som pritlačiť. Popoludní som zopárkrát išiel na limit. Zajtrajšie podmienky nám však dovolia viacej sa do toho oprieť. Strata na druhé miesto nie je až taká veľká a verím, že to dáme,“ nechýba Estóncovi správne sebavedomie do zvyšku súťaže.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd3-071.jpg

A Toyota vôbec na tom nie je zle, lebo tretí figuruje Kris Meeke. „Na treťom mieste sa mi bude dobre spať,“ smeje sa Ír po prvom dni na šotoline s toyotou. „Neboli sme takí rýchli ako Ogier, no nemali sme žiadnu „krízovku“ ani žiadne technické problémy. Nie sme ďaleko od druhého miesta, no zajtra bude dlhý a náročný deň. Uvidíme, čo môžeme urobiť.“

Pekne sa robehla do súťaže aj tretia toyota s Jari-Matti Latvalom, no v závere mál Fín problémy s dobíjaním a do záverečných dvoch diváckych úsekov ani nenastúpil a z hry o víťazstvo je von. „Taký je motoršport. Nevzdávame sa a budeme bojovať ďalej,“ pokrčil iba ramenami Latvala.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd3-074.jpg

Pre úplnosť nesmieme zabudnúť na Neuvilla. Ten mal už v dopoludnia pomalý defekt na najdlhšom „čokoládovom“ úseku a stratil dosť času. „Defekt nám vzal reálne nádeje na pozitívny výsledok v tomto víkende,“ neskrýval sklamanie Belgičan, ktorý po prvej etape stráca už minútu na lídra Ogiera a nocuje na šiestom mieste. „Trafili sme kameň už asi na 5-6 kilometri, ktorý spôsobil pomalý defekt. Napriek veľkej frustrácii sa však nevzdávame.“

V sobotu pokračuje mexická súťaž deviatimi meranými úsekmi (138,37 km). Je to najdlhší deň súťaže a môže priniesť veľa zmien. Štartuje sa niekedy podvečer nášho času a končí znova nadránom hneď trojicou krátkych diváckych úsekov v Leone. autosportfoto.sk bude dianie aj naďalej sledovať pre vás.

Priebežné poradie mexickej súťaže po druhej etape:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) 1h18m33.8s
2. Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +14.8s
3. Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +21.1s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +37.1s
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) +39.1s
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m00.7s
7. Marco Bulacia Wilkinson/Fabian Cretu (Skoda Fabia R5) +5m16.1s
8. Benito Guerra/Jaime Zapata (Skoda Fabia R5) +5m25.9s
9. Alberto Heller/Jose Diaz (Ford Fiesta R5) +6m31.5s
10. Ricardo Trivino/Marc Marti (Skoda Fabia R5) +9m07.2s
...
12 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +14m28.2s

Copyright manufacturer;2019mexico-fd-058.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri