Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Na Mička čaká rýchly Salzburgring

Wednesday, 19. 08. 2020 - 09:14, Public relations   

Na Mička čaká rýchly Salzburgring

Porsche Sprint Challenge Central Europe pokračuje druhým podnikom na rakúskom okruhu Salzburgring. Po nedávnom úspešnom debute sa na štart znova postaví aj slovenský pretekár Braňo Mičko.

Pre nádejného dubnického pilota, ktorého sme si zvykli vídať skôr na pretekoch automobilov do vrchu, respektíve na rely, je okruhové pretekanie sviežou výzvou. Príležitosť, ktorá sa Mičkovi naskytla v podobe štartu v tejto sérii však nie je iba vzrušujúcou možnosťou získať nové skúsenosti, ale aj výbornou šancou naučiť sa veľa nových vecí.

ren9168.jpg

„Tým, ako táto séria funguje som bol doslova unesený. Je to celkom iný svet. A hoci už mám nejaké skúsenosti z pretekania, tak teraz som sa znova cítil, ako úplný začiatočník. Objavil som množstvo vecí a impulzov na zlepšenie. Pochopil som, že sa musím ešte veľa učiť a pracovať na sebe,“ otvorene priznáva Braňo Mičko, uvedomujúc si rozdiely jazdenia na kopcoch, či rely, voči okruhom. „Nehanbím  sa priamo povedať, že mám veľký rešpekt z okruhov. Na druhej strane ma to však veľmi motivuje. Po mojom debute som si ešte viac uvedomil, aká dôležitá je kondičná príprava a začal som pracovať aj v tomto smere. Veď počas jediného víkendu sme na okruhu odjazdili neuveriteľných 360-370 kilometrov, čo na kopcoch nenajazdím za celú sezónu. Je to veľmi intenzívne jazdenie a dôležitý je každý detail. To je pre mňa obrovská škola a príležitosť pracovať na sebe, na ovládaní auta, na jazdnej stope, hľadaní brzdných bodov a ďalších detailoch. Doslova ma to celého pohltilo a už sa neviem dočkať nového štartu.“

dsc8390.jpg

Séria Porsche Sprint Challenge sa jazdí iba tretiu sezónu a je vyslovene stavaná pre začínajúcich okruhových pretekárov, akým je aj Braňo Mičko. Súťaží sa na identických vozidlách Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport (cca 425 koní), zaradených do triedy GT4. Pretekári počas víkendu absolvujú najprv tréningy, potom kvalifikáciu, krátky šprint na 25 minút a vrcholom sú vytrvalostné preteky. Sezóna 2020, po „korona úprave“, odštartovala až koncom júla na slovenskom okruhu v Orechovej Potôni. Druhým podnikom je však poriadne rýchly rakúsky okruh Salzburgring. „Pre mňa je to úplne neznáme miesto. Len z on-boardov a počutia viem, že je to veľmi rýchly okruh, ktorý na prvý pohľad pôsobí jednoducho. Je to však iba zdanie. Ide o mimoriadne náročnú trať, ktorá neodpustí ani najmenšiu chybičku,“ vysvetľuje Dubničan, jazdiaci vo farbách tímu LAMA RACING.

ren7896.jpg

Druhý podnik seriálu Porsche Sprint Challenge Central Europe je pre rakúsky tím Lechner Racing, ktorý sériu organizuje, vlastne domácim podnikom a preto sa dá očakávať silná účasť kvalitných pretekárov. Víkend začína piatkovými voľnými tréningami. V sobotu 22. augusta sa však už od rána jazdí kvalifikácia. V každom vozidle Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport sa striedajú dvaja pretekári, ktorí najprv osobitne ojazdia svoju kvalifikáciu a okolo obeda každý z nich odjazdí aj vlastne preteky, šprint na 25 minút. Ten úvodný štartuje o 11.25 hod. a druhý o 14.20 hod. Podľa výsledkov oboch pretekárov sa potom vozidlá zoradia na štart vytrvalostných pretekov, kde už obaja piloti tvoria spoločnú posádku. 100 míľ rakúskych, ako sa volajú vytrvalostné preteky na Salzburgringu, sa štartuje o 16.35 hodine popoludní. Mičko na Slovakia Ringu zdieľal kokpit svojho Porsche s Rumunom Morosanom. V Rakúsku sa dozvie, či zostanú v spoločnej posádke, či dostane druhého partnera.

„Škoda, že preteky na Salzburgringu sa jazdia súbežne s našou Veľkou cenou Slovenska na Slovakia Ringu. Napriek tomu však budem v kontakte aj so Štofim Rosinom, ktorý mi veľmi pomáha cennými radami. Som mu za to nesmierne vďačný a vážim si jeho podporu,“ dodáva Braňo Mičko, ktorý do Rakúska pocestuje už vo štvrtok, aby absolvoval celý víkendový program série.

Ľuboš Kašický



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri