Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mercedes sa znížil k tímovej réžii

Sunday, 30. 09. 2018 - 16:30, Ľuboš Kašický   

Mercedes sa znížil k tímovej réžii

Dnešná veľká cena Ruska veľa vzrušenia nepriniesla. Mercedesy potvrdili, že na rýchlej trati v Soči majú prevahu a Ferrari ostal len ovisnutý červený nos. Diskutovať sa dá akurát o spôsobe víťazstva Hamiltona.

Byť tímovou dvojkou v najlepšom aute je sakramentsky ťažké pre každého pretekára. A história F1 už videla mnoho takýchto sklamaných pretekárov, a videla mnoho ich rôznych reakcií. Rozhodne najnesympatickejšia reakcia tímovej dvojky bola Barrichellova demonštratívna jazda v Rakúsku 2002. Bottas dnes ukázal, že je oveľa väčší charakter a osobnosť, ako ufňukanec Barrichello.

me09-15.jpg

Fínsky pretekár v sobotu vyjazdil svoju šiestu pole position a deklaroval, že je vo forme. Na prvý pohľad sa zdalo, že aj štart má plne pod kontrolou, no pozornejší pohľad ukázal niečo iné. Hamilton nešiel do štartu s veľkým nasadením, pretože vedel, že v pretekoch ho Bottas musí pustiť pred seba. Angličan iba kontroloval Vettela.

me14-11.jpg

Naopak pilot Ferrari vedel, že štart je jednou z mála príležitostí, kedy môže Hamiltona predbehnúť a tak to skúsil v druhej aj v štvrtej zákrute. „Príliš na mňa zatlačil. Takmer som skončil v bariére," posťažoval si po pretekoch Angličan. Komisári však tento moment prešetrili a rozhodli, že išlo o obyčajný incident a Vettel neporušil pravidlá.

fe02-41.jpg

Druhý moment, kedy dostal Vettel šancu korigovať výsledok prišiel po zastávke v depe. Nemec zostal na trati o kolo dlhšie a po vydarenej PIT STOP sa vrátil tesne pred Hamiltona. Ten však ukázal, kto bol dnes pánom situácie. O kolo neskôr Nemca predbehol.

me13-8.jpg

Hamilton kontroloval nemohúce červené auto za sebou, no istota a väčší bodový zisk v stále otvorenom súboji o titul prinútili Mercedes znížiť sa k tímovej réžii. V polovici pretekov dostal uzmierený Bottas pokyn, aby Hamiltona pred seba pustil.

rb04-18.jpg

Od toho momentu už Lewis Hamilton jasne mieril sa svojim jubilejným 70-tym víťazstvom a po výbornej práci Valtteri Bottasa, ktorý udržal za sebou Sebastiana Vettela, si upevnil priebežné vedenie v majstrovstvách sveta o ďalších desať bodov. Päť veľkých cien pred koncom sezóny má Angličan náskok na Nemca rovných päťdesiat bodov. V hre však ešte stále 125 bodov.

rb02-18.jpg

Pozoruhodný výkon dnes predviedol Holanďan Max Verstappen na redbulle. Postupne zrejúci divoch vyštartoval z devätnásteho miesta a do cieľa došiel na piatom mieste, keď asi tretinu pretekov dokonca viedol. To sa však dalo čakať potom, čo vyštartoval na tvrdšej soft sade. Vydržal na nej však príliš dlho a nevypracoval si predpokladaný náskok. Chybne potom prezul na mäkšiu ultrasoft zmes, ktorá mu tiež nesadla a veľký finiš sa nekonal.

race-results-15.jpg

Ale divnú stratégiu v Rusku mal celý košiar červených býkov. Všetky štyri vozidlá menili na aute čo sa dalo a štartovali z posledných štyroch miest. Juniorka Toro Rosso dokonca absolvovala iba niekoľko kôl v pretekoch a potom odstúpila! Dá sa to chápať, ako deklarovaná príprava Hondy na domáce preteky v Japonsku, no rozhodne to nebolo veľmi športové. Ricciardo s Verstappenom síce zabojovali, ale nedokázali vyťažiť viacej než piate a šieste miesto.

standings-16r.jpg

Seriál MS F1 pokračuje už o týždeň veľkou cenou Japonska na Suzuke. Jeden z najvzrušujúcejších okruhov histórie kráľovskej disciplíny zvyčajne nesklamal a tak dúfajme, že nás preteky pobavia viacej, ako tie dnešné v Soči.

me06-26.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri