Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Meeke konečne použil hlavu a zvíťazil

Sunday, 08. 10. 2017 - 16:06, Ľuboš Kašický   

Meeke konečne použil hlavu a zvíťazil

Konečne! Hovoria si v Citroene. Po polročnom trápení sa, keď „šípky" skúšali možné aj nemožné a dokonca povolali na testy aj svoju oporu z minulosti, Seba Loeba, sa v Nemecku konečne začalo vracať sebavedomie a dnes v Katalánsku sa vrátili na víťazný level. Ako dlho na ňom vydržia?


Meeke nezačal zle ani v piatok, no víťazstvo evidentne postavil na fantasticky odjazdenej sobote. Mikkelsen pri prechode na asfalt nedokázal udržať tempo a Írovi to uľahčil. „Nemohlo to byť lepšie," pochvaľoval si nabudený Meeke. „Poznáme asfaltový potenciál C3-ky ešte z Korziky a Nemecka. Som nesmierne šťastný, že ma tím podržal a mohol som sa mu dnes odvďačiť týmto víťazstvom."

cit02.jpg

Treba zaslúžene uznať, že Kris Meeke má rýchlosť a keď udrží svoju horúcu hlavu na uzde, tak je extra triedou. Škoda, že to sa mu zatiaľ často nestáva a jeho nevyrovnaná povaha ho stojí veľa síl. Dnešok mu však všetci želáme a hádam to patrične ocenia aj v materskom Citroen Racingu. Mladý Lefebvre ešte nedokáže držať krok s absolútnou špičkou a došiel na peknom šiestom mieste. Al Qassimi si svoje preteky odjazdil podľa očakávania v druhej desiatke.

cit01.jpg

Za neohrozeným Meekom sa s väčším odstupom bojovalo o druhé miesto medzi tímovými kolegami z M-Sportu. Tänak ukázal šampiónovi Ogierovi, že pred ním nemá žiadny rešpekt (napokon, ako to kedysi robil Ogier Loebovi) a až do konca sa naťahovali o sekundy. Skúsenejší Francúz to dnes ustál a vezie si slušné body aj upevnenie si pozície v priebežnom poradí šampionátu potom, čo jeho najväčší rival Neuville nedokončil už ďalšiu súťaž.

ms01-6.jpg

V tíme Hyundai budú aj preto chcieť na tento víkend rýchlo zabudnúť. Výborne rozbehnutý Mikkelsen sa síce chopil vedenia už v prvej etape, no na dvojke ho zastavil zlomený záves kolesa a šance víťazstvo boli preč. Kandidát na titul, Belgičan Neuville, to tiež pokazil v sobotu, keď navyše pribalil aj penalizáciu a potom v nedeľu zo zlomeným kolesom (aj srdcom) odstúpil po skončení RS16. Podobne, ako Mikkelsen dopadol však aj domáci Sordo, ktorý po sobotňajšom odstúpení (na rovnakom mieste, ako nórsky kolega) dnes iba sťahoval a na body už nemal šancu dočiahnuť. Útechou Sordovi aj tímu bolo azda víťazstvo v Power Stage.

Copyright manufacturer;2017spain-sv-165.jpg

„Bol to pre nás nesmierne ťažký víkend," konštatoval smutne šéf tímu Hyundai, ktorý ešte po poľskej rely tiahol jasne za titulom. „Vidíme, ako veľmi sa musíme zlepšiť na asfalte, ak chcem pomýšľať na najvyššie méty. Dani ukázal potenciál v Power Stage a Thierry má ešte malú iskričku nádeje na titul pred dvoma záverečnými súťažami. V značkách však musíme uznať, že na titul už nedočiahneme," dokončil Michel Nandan. Hyundai plánuje do záveru postaviť dokonca štyri autá s Mikkelsenom, Neuvillom, Paddonom aj Sordom, no či to pomôže si môžeme domyslieť sami.

Copyright manufacturer;2017spain-hem-148.jpg

Štvrtý majstrovský tím z Toyoty v Španielsku len prežíval. Latvala odstúpil pre poruchu motora už v piatok a Lappi ho nasledoval dnes po havárii na RS15. Smutnú vlajku tak držal iba Hänninen, ktorý síce doviezol štvrté miesto, ale takmer až s minútovou stratou na víťaza.

Copyright manufacturer;tgr-0062-6.jpg

Vo WRC2 nakoniec zvíťazil mladý fínsky talent Teemu Suninen, ktorý nás milo prekvapil štvrtým miestom už na fínskej rely. Pravdou však je, že najrýchlejšou posádkou súťaže vo WRC2 bola česká dvojica Kopecký s Dreslerom, no kluci doplatili na piatkovú jazdu za pomalším autom a stratu už nedokázali dobehnúť (náhradný čas im nekompezovali). Škoda pre Škodu. Dnes teda v triede vyhráva pomalšia Fiesta R5.

O tri týždne šampionát pokračuje tradičnou britskou rely a na finále si počkáme do polovice novembra (Austrália 19.11.17).

Konečné poradie Katalánskej rely 2017:
1. K. Meeke P. Nagle - Citroën C3 WRC 3:01:21.1
2. S. Ogier J. Ingrassia - Ford Fiesta WRC +28.0
3. O. Tänak M. Järveoja - Ford Fiesta WRC +33.0
4. J. Hänninen K. Lindström - Toyota Yaris WRC +54.1
5. M. Østberg T. Eriksen - Ford Fiesta WRC +2:26.2
6. S. Lefebvre G. Moreau - Citroën C3 WRC +2:43.0
7. E. Evans D. Barritt - Ford Fiesta WRC +4:37.4
...

standings-after-esp17.jpg

Poradie MS značiek: 1. M-Sport World Rally Team 358; 2. Hyundai Motorsport 275; 3. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 225; 4. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 198

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri