Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Martin Koči po technických problémoch v cieli portugalskej rally štvrtý

Thursday, 27. 05. 2021 - 23:48, Public relations   

Martin Koči po technických problémoch v cieli portugalskej rally štvrtý

Posádka tímu Styllex motorsport Martin Koči (SK) – Petr Tešínský (CZ) sa minulý víkend (21.5. – 23.5. 2021) zúčastnila druhého závodu seriálu JWRC – Majstrovstiev sveta v rally - 54. Vodafone Rally de Portugal 2021. Po smolnom štvrtom mieste v Chorvátsku, kde z vedúcej pozície spadli na štvrté miesto kvôli defektu, dúfali v zisk lepšieho umiestnenia v Portugalsku, kde sa tentokrát jazdilo na nespevnenom povrchu. Po technických problémoch súťažného automobilu Ford Fiesta Rally4 sa z vedúcich pozícii opäť ocitli na nepopulárnom štvrtom mieste, pripísali si body za 4 vyhrané rýchlostné skúšky a v šampionáte sú tiež na tejto pozícii, pričom medzi druhým a piatym sú minimálne bodové rozdiely.

 dsc-8324.jpg

Organizátori portugalskej rally pripravili tento rok pre posádky poriadnu porciu súťažných kilometrov (1514 km vrátane prejazdov) počas troch súťažných dní, dlhé prejazdové úseky, ako aj prvý súťažný deň bez obedňajšieho servisu a predovšetkým náročné, dlhé a miestami veľmi kamenisté trate (337,51 km šotolinových tratí).

Naša posádka vedela, že bude potrebné zvoliť správnu taktiku - čo najviac šetriť auto a v začiatku súťaže zbytočne neriskovať. To sa tímu Styllex motorsport po prvom dni vyplatilo a chlapci boli po piatku na priebežnom druhom mieste v rámci JWRC o 25,7 sekundy za prvým.

dsc-4886-kopie.jpg

V sobotu boli po prvom kole rýchlostných skúšok na druhom mieste už len o 11,5 sekundy za leadrom, no v prvej rýchlostnej skúške druhého sobotňajšieho kola im praskla poloos tesne po jej výmene a nebolo možné v daný deň pokračovať.

„Bol som v ten moment veľmi prekvapený, pretože naša stratégia bola šetriť auto a jazdiť časy okolo tretieho miesta, lebo sme vedeli, že môže byť veľký odpad posádok, no bohužiaľ to postretlo aj nás“, povedal po súťaži rozčarovaný jazdec Martin Koči. „ Rally šport je síce individuálny šport, ale závisí od mnohých faktorov a to je zradné“, dodal pretekár, ktorý tu prvý krát štartoval v roku 2013 ako vôbec svoj prvý štart na Majstrovstvách sveta.

dsc-8659.jpg

V nedeľu mohla slovensko – česká posádka pokračovať v pretekoch, no s penalizáciou 40  minút za nedokončené sobotňajšie rýchlostné skúšky (RS). Prepadli sa na štvrté miesto, čo sa už nedalo dohnať. Ale tento deň čakali na posádky najkrajšie „rýchlostky“ na dobrom povrchu, najmä skoky na povestnej RS Fafe a tak sa tím Styllex motorsport rozhodol skúsiť získať body za každú vyhranú rýchlostnú skúšku, čo sa chlapcom darilo a vyhrali 3 zo 4 záverečného dňa.

„V nedeľu bol jediný spôsob ako si polepšiť v súťaži - vyhrávať „rýchlostky“, keďže sa za každú udeľuje jeden bod. Samozrejme sme aj chceli dôjsť s celým autom do cieľa, ale musím povedať, že som si nedeľu veľmi užil a bol som rád, že sa tím rozhodol pre túto stratégiu a mohli sme ísť naplno“, s radosťou dodáva Martin.

dsc-9066.jpg

V nedeľu sa už žiadna zmena v poradí juniorských posádok nekonala a tak si naša posádka odnáša z Portugalska body za 4. miesto plus 4 body za vyhrané rýchlostné skúšky v súťaži.

Celkove sú v šampionáte na 4. mieste, keď medzi 2. a 5. miestom sú minimálne bodové rozdiely, takže „karty sú rozdané“.

Ďalším podujatím JWRC je 11. Rally Estonia 2021 v termíne 15.7.- 18. 7. 2021. Veríme, že športové šťastie sa usmeje aj na túto mladú a talentovanú posádku.

dsc-5139-kopie.jpg

Jazdec tímu Styllex motorsport Martin Koči už 32 krát štartoval na Majstrovstvách sveta v rally, kde 7 krát stál na stupňoch víťazov a 2 krát vyhral preteky juniorského šampionátu (Nestle Oil Rally Finland v roku 2014 a Dayinsure Wales Rally GB v roku 2016). V celkovom rebríčku posádok, ktoré viedli súťaž je na pozoruhodnom 5. mieste, keď 69 krát viedol juniorské preteky.

 

Výsledky 54. Vodafone rally Portugal - JWRC:

  1. Martins Sesks – Renars Francis (Lotyšsko)
  2. Sami Pajari – Marko Salminen (Fínsko)
  3. Robert Virves – Sander Pruul (Estónsko)
  4. Martin Koči – Petr Těšinský (Slovensko)
  5. Wiliam Creighton – Liam Regna (Írsko)
  6. Lauri Joona – Ari Koponen (Fínsko)

 

Celkové priebežné poradie v seriáli MS JWRC:

  1. Martins Sesks – Renars Francis (Lotyšsko) – 46 b.
  2. Sami Pajari – Marko Salminen (Fínsko) – 37 b.
  3. Jon Armstrong – Phil Hall (Veľká Británia) – 33 b.
  4. Martin Koči – Petr Těšinský (Slovensko) – 31 b.
  5. Lauri Joona – Ari Koponen (Fínsko) – 28 b.
  6. Robert Virves – Sander Pruul (Estónsko) – 21 b.
  7. Wiliam Creighton – Liam Regna (Írsko) – 20 b.
  8. Paul Badiu – Rares Fetean – 7 b.


Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri