Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Manželská súhra v rally je na nezaplatenie

Wednesday, 05. 10. 2022 - 14:15, Miroslav Majláth   

Manželská súhra v rally je na nezaplatenie

Fungovanie v manželstve býva sem-tam ťažké. To vedia všetci ženáči. V prípade Ruda a Katky Dombyových sa zdá, že toto pravidlo vôbec neplatí.

 

Tibor Szabosi;asr63440-5.jpg

Už od mladosti Trebišovčana Ruda Dombyho doslova fascinoval motoristický šport, najmä rally súťaže. Táto „diagnóza“ však chytila aj jeho manželku Katku.

Tibor Szabosi;ac7i3496-5.jpg

„Mne sa vždy rally strašne páčilo a sledoval som ho už od mladosti. Keď som sa zoznámil s Katkou, zistili sme, že nás oboch fascinuje automobilový šport. Spoločne sme tak najskôr chodili ako fanúšikovia po rôznych pretekoch, či rally súťažiach. V oboch nás však driemala myšlienka na vlastné auto a spoločné súťaženie. Ja som si tento adrenalín doprial prvýkrát v roku 2004 s BMW E30 v rámci pretekov v zrýchlení. Potom prišla na rad stavba Volkswagenu Golf tretej generácie, s ktorým sme si najskôr dopriali nejaké menšie súťaže, z ktorých sa vlastne o niečo neskôr vyprofiloval seriál MRC,“ začal s rozprávaním Rudo Domby.

Tibor Szabosi;asr64334-6.jpg

V rámci úvodných menších súťaží Rudovi robievala spolujazdkyňu manželka Katka. Iba v čase rozrastajúcej sa rodiny ju zastúpil Roland Neugebauer. Rudo s Katkou po čase zistili, že by svoje snaženie radi posunuli niekam ďalej a tak prišiel prvý štart v rámci seriálu Slovenský Rally Pohár. Stalo sa tak v roku 2010 v Košiciach. Predchádzajúce skúsenosti výborne zužitkovali, pričom v cieli dosiahli na jedno z popredných miest absolútneho poradia. Po tomto debute nasledovali ďalšie a ďalšie súťaže a nakoniec prišlo aj na zmenu súťažného vozidla.

Michal Bobko;asf-2012-4.jpg

Tým je aktuálne BMW 318 Ti E36 Compact a práve s týmto vozidlom sa spoločne predstavili aj v rámci tohtoročnej La Control Rallye v Dobšinej. Výsledok? Tretie miesto v triede X6.

Tibor Szabosi;asr65147-4.jpg

„Musím povedať, že toto podujatie sa mi páčilo po všetkých stránkach. Bolo dobre zvládnuté organizačne, no a trať bola fakt super. Jej náročnosť ešte znásobilo počasie, keďže celý deň pršalo a navyše bola na trati aj poriadna hmla. Navyše som si práve tu mohol prvýkrát vyskúšať naše BMW na vode a v daždi. Rýchlostnú skúšku sme si trochu pamätali z minulosti, keď sa tu v minulosti konalo jedno z podujatí seriálu MRC,“ opísal dobšinskú rally Rudo Domby.

Tibor Szabosi;asr64332-3.jpg

Rudo aj v Dobšinej štartoval s manželkou a tak nám jednoducho nedalo spýtať sa. Ako funguje manželská dvojica v súťažnom aute? Prichádzajú sem-tam aj nezhody?

Tibor Szabosi;asr63601-5.jpg

„Samozrejme nejaká drobnosť sa niekedy nájde, ale sme zohraná dvojica a každý z nás vie, čo presne sa od neho očakáva. Katka je navyše nesmierne precízna a svoju úlohu si plní super. Navyše má cit pre diktát a presne vie kedy potrebujem popohnať, alebo trochu ubrzdiť. Na to, že sme nemali žiadneho učiteľa a ako správne diktovať rozpis sme sa naučili iba z napozeraných onboardov, našli sme si svoj vlastný štýl, ktorý nám perfektne funguje,“ uzavrel rozprávanie Rudo Domby.

Tibor Szabosi;asr64320-5.jpg

A čo ešte v tohtoročnej sezóne Dombyovcov čaká? Keďže v tomto roku nie sú držiteľmi licencií SAMŠ, asi si pôjdu pozrieť posledné kolo slovenských majstrovstiev v rally iba v úlohe diváka. V tej budúcoročnej by sme ich však opäť mali mať možnosť sledovať priamo na trati. A možno navyše aj s novou technikou.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri