Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Iné

Maestro na Szilveszter Rallye

Wednesday, 02. 01. 2019 - 12:36, Peter Baran   

Maestro na Szilveszter Rallye

Slnečné decembrové počasie, pekne pripravené trate, davy nadšených fanúšikov a viac ako dve stovky prihlásených posádok. Takto by sa dal stručne charakterizovať jubilejný 20. ročník Szilveszter Rallye na maďarskom Hungaroringu. A ten by nebol úplne kompletný, ak by na ňom neštartovali Bérešovci.

Tibor Szabosi;c30i3261-12.jpg

Okolnosti nedovolili postaviť sa na štart Ďodimu a tak celú ťarchu zodpovednosti na seba prevzal jeho otec, Jozef „Apú“ Béreš. Sedadlo spolujazdca vo Forde Sierra RS Cosworth nemohol okupovať nikto iný, ako „starý lišiak“ Vojto Bačinský. Takže sumár: Béreš, Bačinský, pekelná Sierra RS Cosworth – ide sa na víťazstvo v triede H10.

Endre Dudás;duen-szilveszterrallye2018-1039.jpg

Plán sa začal napĺňať pomaly, ale isto. Prvé dve rýchlostné skúšky boli vlastne takým malým testom, keďže takmer celú minulú sezónu robila chalanom spoločnosť Mazda 323 4WD. Začiatok, teda celý piatok, sa niesol v znamení vyrovnanej jazdy, ktorá priniesla dve tretie miesta. Celkovo to znamenalo druhé miesto v triede so stratou 8 sekúnd. „Apú“, ako skúsený jazdec vedel, že stačí pokračovať týmto tempom a výsledok sa dostaví sám.

Csatlós Norbi

V sobotu ráno, druhý deň podujatia, štartovali historici ako prví. Aj keď bol štart posunutý, na niektorých miestach trate bol ešte stále ľad. Podmienky boli ozaj náročné, suché miesta striedali mokré, v tieni stromov sa jazdilo takmer bez trakcie. Na túto skutočnosť doplatilo nejedno vozidlo a tak opatrnosť bola na mieste. Že ťažké podmienky sedia najlepšie Bérešovcom, o tom netreba pochybovať. Tretí a štvrtý meraný úsek chalani ukončili druhými miestami, čo ich posunulo na priebežné prvé miesto v H10.

Tibor Szabosi

Po servise čakali posádku posledné dve rýchlostné skúšky. 8,6 sekundový náskok nie je za normálnych okolností veľa, ale... Ak ho má Béreš, tak pre prenasledovateľov môžu tieto sekundy znamenať svetelné roky. A tak aj bolo. Piata skúška, opäť s prehľadom kontrolované druhé miesto, pričom prenasledovateľ s vypätím všetkých síl a schopností stiahol iba 0,4 sekundy. „Ak sa nič nestane, mali by sme to udržať.“ Tieto slová padli v servise. Ale stalo sa. Vyzutá pneumatika, ktorú ako novú obúvali práve na Ringu, zmarila úsilie vodiča, navigátora a vlastne aj celého servisu. Kto by počítal s tým, že úplne nová pneumatika nevydrží? Že sa bez stretu s obrubníkom, alebo akéhokoľvek iného poškodenia jednoducho vyzuje z disku? Jozef „Apú“ Béreš s Vojtom Bačinským boli už treťou zahraničnou posádkou, ktorá doplatila na zvláštnu zhodu okolností, ktorá doplatila na smolu. A všetky spomínané posádky viedli triedy či celé kategórie, všetky posádky postretlo toto nešťastie v poslednom meranom úseku. Čo už, aj toto je motoršport. Môžete byť vedúcou posádkou celý pretek, ale dôležitá je výsledková listina. A tam chalani figurovali ako posádka, ktorá odstúpila.

Csatlós Norbi

Aj napriek tomu si SK DER-áci z Debrade odnášajú z Maďarska veľa dobrého. Množstvo príjemných, usmievavých, skalných rely fanúšikov, ktorí navštívili servis či už pre fotku s maestrom, alebo aby mu vyjadrili podporu a uznanie, vytvorilo veľmi príjemnú atmosféru. Sierra RS Cosworth sa ukázala, aj napriek svojmu veku, ako spoľahlivé a hlavne konkurencie schopné auto. A ako poďakovanie za podporu počas celej sezóny bola Szilveszter Rallye výbornou bodkou za úspešnou sezónou Bérešovcov a celého SK DER Rallye Teamu.

ĎAKUJEME

Peter BARAN

Celú galériu k článku nájdete TU



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri