Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Le Mans pred štartom: Goodyear sa pripravuje na najväčšie vytrvalostné preteky sveta

Saturday, 21. 08. 2021 - 08:49, Public relations   

Le Mans pred štartom: Goodyear sa pripravuje na najväčšie vytrvalostné preteky sveta

Nadchádzajúci 89. ročník pretekov 24 hodín Le Mans bude ako vždy najprestížnejšími vytrvalostnými pretekmi sveta, okrem toho však bude tentokrát predstavovať aj mimoriadne dôležitú udalosť v kalendári spoločnosti Goodyear. Potom, čo sa značka stala výhradným dodávateľom pneumatík pre európske i svetové preteky triedy LMP2, objavila sa pred ňou veľmi náročná a rozsiahla úloha – zabezpečenie pneumatík všetkých 26 vozidiel pre Le Mans.

V rámci tejto úlohy bude Goodyear všetkým tímom v kategórii LMP2, najpočetnejšej triedy štartového poľa, pneumatiky nielen dodávať, ale s tímami počas pretekového týždňa i samotných pretekov aj priamo spolupracovať, aby im pomohol vyťažiť z pneumatík maximum. Goodyear sa na preteky 24 hodín Le Mans vrátil iba v minulom roku, keď v otvorenej súťaži skončil s dvoma vozidlami na stupňoch víťazov. Odvtedy bol menovaný výhradným dodávateľom pneumatík pre vozidlá LMP2 vo FIA Majstrovstvách sveta endurance (WEC) a v Európskom seriáli Le Mans (ELMS), vrátane pretekov 24 hodín Le Mans. Tento víkend tak bude na pneumatikách Goodyear pretekať celkovo 26 vozidiel, teda viac ako pri Veľkej cene, a pretekať budú viac ako dvanásťkrát dlhšie.

prolog-wec-2021-spa.jpg

Goodyear ale v Le Mans nebude prítomný len na pretekárskej dráhe. Pri pohľade na oblohu budú môcť fanúšikovia nad sebou vidieť vzducholoď Goodyear, ktorá bude preteky po celý čas sledovať z výšky. Globálna ikona značky Goodyear sa v tomto roku do Le Mans vracia, rovnako ako vlani a završuje tým svoje tohtoročné letné európske turné, behom ktorého navštívila Veľkú Britániu, Nemecko, Taliansko, Poľsko, Slovinsko, Dánsko a na skok sa zastavila i v Českej republike. Počas pretekov ponúkne vzducholoď Goodyear lety pre vybrané VIP osoby a hostí a bude snímať aj unikátne letecké zábery pretekov pre televízne prenosy.

le-mans-2020.jpg

Ben Crawley, riaditeľ pre motoristický šport spoločnosti Goodyear v regióne Európa, Blízky východ a Afrika: „Le Mans je vrcholom kalendára pretekov endurance a pre spoločnosť Goodyear predstavuje skutočne veľmi dôležité preteky. V minulom roku nás potešilo, že dve naše vozidlá skončili na stupňoch víťazov, i keď v celom pretekárskom poli LMP2 mali prevahu tri k jednej konkurenčné značky. To potvrdilo kvality našich pneumatík a tvrdú prácu celého tímu Goodyear. Tento rok ale stojí pred nami celkom iná výzva, pretože tentokrát spolupracujeme so všetkými tímami LMP2. Le Mans je vždy neuveriteľnou športovou udalosťou. Veľmi nás teší, že tento rok budeme opäť s divákmi, už aj preto, že im môžeme ponúknuť i ďalší atraktívny pohľad v podobe vzducholodi Goodyear lietajúcej nad pretekmi."

prolog-wec-2021-spa-2.jpg

Pohľad jazdca

Pred svojou štvrtou účasťou v 24 hodín Le Mans je portugalský pretekár Antonio Felix da Costa istý, že o tom, kto bude stáť na stupňoch víťazov a kto nie, rozhodne voľba správnej stratégie ohľadne pneumatík a ich výmeny pri zastávkach v boxoch. Vlani skončil so svojimi kolegami z tímu Jota Sport Anthonym Davidsonem a Robertem Gonzalezem na druhom mieste, tento rok sa bude určite chcieť umiestniť ešte lepšie.

„Na trati v Le Mans sa pneumatiky toľko neopotrebovávajú, takže s nimi môžeme absolvovať viac kôl," vysvetľuje da Costa. "Pri príprave na preteky tím vyvíja rôzne stratégie, zvažujeme napríklad možnosť výmeny vždy len jednej pneumatiky alebo len pneumatík na jednej strane vozidla. Ponúka sa  veľa možností, ktoré môžeme vyskúšať, aby sme pri zástavkách v boxoch strácali čo najmenej času. Odvtedy, čo je Goodyear výhradným dodávateľom pneumatík pro LMP2, sú všetky tímy na rovnakej štartovej čiare. Je na nás ako tímu, aby sme s pomocou technikov spoločnosti Goodyear, ktorí s nami spolupracujú, dokázali nájsť najlepší možný smer."

Dianie na trati v Le Mans sa dnes popoludní začne prvými voľnými tréningami a kvalifikáciami. V štvrtok budú pokračovať voľné tréningy, kvalifikácie a Hyperpole, ako príprava na vlastný štart pretekov v sobotu 21. augusta o 16:00.

le-mans-2020-2.jpg

Goodyear na Le Mans v číslach

Všetky vozidlá budú súťažiť na pretekárskych pneumatikách Goodyear Eagle F1 SuperSport. V prípade suchej trate to budú pneumatiky s univerzálnou zmesou ‘C-spec’, v prípade dažďa potom rôzne pneumatiky prispôsobené na prevádzku za mokra. Ak bude sucho, spotrebuje všetkých 26 vozidiel na pretekoch celkovo 2 200 pneumatík, pokiaľ nie, bude ich spotreba ešte vyššia. Celkovo Goodyear do Le Mans priváža asi 5 000 pneumatík, teda zhruba 200 na jedno vozidlo. O ich prezúvaní sa bude starať 20 mechanikov, ktorí tak doplnia tím 18 inžinierov pridelených ako experti k jednotlivým tímom. Celkove bude mať Goodyear na pretekoch asi 70 zamestnancov.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri