Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Kukučka s Vejačkom ovládla dobšinskú súťaž

Monday, 03. 10. 2022 - 17:57, Radovan Szabosi   

Kukučka s Vejačkom ovládla dobšinskú súťaž

Jedna z najrýchlejších slovenských posádok v Dobšinej otestovala auto pred finále MSR v Košiciach, a ešte si k tomu vyjazdila víťazstvo!

Už o tri týždne sa bude v Košiciach rozhodovať o konečnom poradí v Majstrovstvách Slovenska automobilových súťaží za sezónu 2022, pričom posádka Tomáš Kukučka a Peter Vejačka je stále v hre o obhajobu vlaňajšej bronzovej priečky. Preto bolo len logickým krokom, že v rámci prípravy na slovenské finále sa „Kukučkovci“ rozhodli absolvovať štart na prvom ročníku La Control Rallye v Dobšinej.

Tibor Szabosi;asr63468-4.jpg

„Po odstúpení pre poruchu zadného diferenciálu v Rzeszowe sme auto opäť dali do poriadku, no potrebovali sme ho poriadne otestovať. Dobšiná nám prišla veľmi vhod,“ priznáva Tomáš Kukučka, ktorý súťaž v miestnych podmienkach považuje prakticky za domácu. „Máme tu naše tímové zázemie a poznáme aj trať.“

Michal Bobko;asf-0645-6.jpg

Popradskí usporiadatelia zvolili takmer trinásťkilometrový úsek v katastri obce Gemerská Poloma, ktorý už tento rok využili (v opačnom smere) počas Rallye Tatry. „Nie je to môj obľúbený úsek, ale nie je ani neobľúbený. Je to pekná trať s dobrým povrchom, ktorá vie preveriť posádky. Myslím, že v tomto smere sme ju už jazdili asi v roku 2017 na rožňavskej súťaži,“ konštatuje Tomáš.

Tibor Szabosi;ac7i3259-8.jpg

Oproti roku 2017 bol tentoraz úsek približne o dva kilometre kratší, no dážď a hmla z neho urobili oveľa tvrdší oriešok. „Takáto krátka súťaž neodpúšťa chyby. Snažili sme sa preto maximálne sa sústrediť a vyvarovať akýchkoľvek chýb, čo sa nám podarilo,“ pokračuje naturalizovaný Východniar spod Tatier.

Michal Bobko;asf-1102-4.jpg

„Hneď od začiatku sme zvolili správne nastavenie a obutie. Už na prvom úseku sme začali „ťahať“, a hoci to nevyšlo ideálne, tak v cieli sme mali náskok na Ďodiho sedem sekúnd.“ To znamenalo priebežné vedenie v absolútnom poradí, no všetci si boli vedomí, že každý kilometer v týchto náročných podmienkach môže rozhodnúť.

Tibor Szabosi;asr63877-3.jpg

„Opravený diferenciál síce fungoval, no vydával akési divné zvuky, čo nás vôbec neupokojovalo,“ vysvetľuje Kukučka, ktorému priatelia vravia „Kuko“. „Vedeli sme však, že Ďodi v nasledujúcich ereskách zrýchli a tak sme nemohli poľaviť. Pred poslednou rýchlostnou skúškou bol medzi nami rozdiel asi 2-3 sekundy a tak sme do poslednej jazdy dali všetko. Môžem priznať, že sme išli až mimo moju komfortnú zónu. Na úseku sa poriadne rozpršalo, bola hmla a začali sa rosiť okná. Perfektne však zafungoval Peťov diktát a nakoniec sme to zvládli.“ Mitsubishi Lancer Evo VI bol v cieli rýchlejší od Béreša o ďalšie tri sekundy, a Kukučka s Vejačkom mohli oslavovať.

Bohuslav Štrauch;dsc-1403-3.jpg

„Víťazstvo nás samozrejme veľmi teší, no dôležité je, že štart v Dobšinej splnil svoj účel. Otestovali sme auto a teraz vieme, že ho musíme znova rozobrať a pozrieť sa na problémový diferenciál. V tomto stave by Košice určite nevydržal. Rád by som sa poďakoval organizátorom  z Popradu, a tiež rovnako primátorovi mesta Dobšiná. Páni, klobúk dolu! Súťaž bola pekne zorganizovaná. Všetko fungovalo ako malo a preto vám držím palce, aby sa vám to aj do budúcna podarilo znova takto zorganizovať.

Tibor Szabosi;asr64805-8.jpg

Ďakujem Peťovi za perfektnú navigáciu, a veľká vďaka patrí Vlastovi Majerčákovi, ktorý nám auto pripravuje a jeho zásluhou sme našli správne nastavenie, ktoré perfektne zafungovalo. Ďakujem,“ uzatvára úspešný víkend v Dobšinej Tomáš Kukučka. Na jeho súťažnú posádku teraz čaká dôležité finále sezóny v Košiciach, kde sa jazdí 49. ročník v dňoch 21. – 23. októbra 2022.

Tibor Szabosi;asr63890-5.jpg

Tibor Szabosi;asr64796-4.jpg

Tibor Szabosi;asr64892-10.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri