Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Motocross

Kto iný na prvého mája, ako Myjava

Tuesday, 17. 05. 2011 - 12:33, Daniel Mandzi   

Kto iný na prvého mája, ako Myjava

Ani sme sa nenazdali a po roku sme sa opäť zišli na "Kamennom kopci", aby sme "oficiálne" zahájili motokrosovú sezónu na Slovensku. Je súčasne pravda ale aj to, že nazývať miesto, kde sa už niekoľko rokov po sebe konajú preteky, "Kamenným kopcom" nie je  úplne v poriadku, preslávený kamenný kopec totiž pred pár mesiacmi zmizol a na jeho mieste vyrástol nemenej známi hypermarket. Chvíľu to vyzeralo, že Myjava známa svojimi prvomájovými pretekmi o tieto preteky príde, no našťastie zopár oduševnených ľudí zabojovalo, dohodlo sa a po určite zložitej a ťažkej práci si pretekári mohli už po štyridsiatypiatykrát zajazdiť na prerobenej, ale stále myjavskej trati.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0140.jpg

V pravidlách seriálu pretekov Medzinárodných majstrovstiev Slovenskej republiky v motokrose tento rok nastalo zopár zmien, pričom dve najpodstatnejšie sú, preradenie triedy MX CZ do seriálu Slovenského pohára a spojenie, resp. zaradenie triedy MX2 Junior do triedy MX2, z praktického hľadiska to znamená, že získané body v seriály "veľkého majstráku" sa budú juniorom započítavať do seriálu pretekov "malého majstráku". Ak to správne juniori a ich rodičia pochopia a budú sa zúčastňovať oboch seriálov, budú jazdiť s lepšími pretekármi, absolvujú väčší počet pretekov v silnejšej konkurencii, tým získajú viac skúseností a v neposlednom rade, doplnia počet pretekárov triedy MX2 vo "veľkom majstráku".

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0559.jpg

Po prvom prezretí trate som mal zo zmeny dobrý dojem, až na dve miesta, resp. dva úseky trate, ktoré ale z prihliadnutím na časové hľadisko boli vyriešené najlepšie ako sa to vyriešiť dalo.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0734.jpg

Niekoľko dní pred pretekmi bolo pekne, bez dažďa, slnečno, no predpoveď na nedeľu znela, prehánky, miestami búrky. Málokto bral spomínanú predpoveď vážne, nakoľko zo skúseností vieme, že vo väčšine prípadov predpovede našich meteorológov nebývajú veľmi presné. Ako naschvál, v nedeľu im to vyšlo, na konci meraného tréningu triedy MX2 sa objavil nad myjavskou traťou malý obláčik a pršalo, teda "lialo" z neho celý meraný tréning triedy MX1. Neviem, či to bolo vybavené na objednávku, no po skončení dažďa sa poobednajšie súboje odohrávali za takmer ideálneho podkladu.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0104.jpg

Ako prvý sa postavili na štart pretekári triedy MX4, ktorý dá sa povedať "rozjazdili trať" po obednom daždi triedam nasledujúcim, za čo im chalani boli určite veľmi vďační. Triedu MX4 "vodili" od prvého kola v prvej a aj v druhej rozjazde Marián Duchoň, ktorý si po rokoch sadol opäť na motocykel a Roman Heinrich, ktorí nenechali nikoho na pochybách žeby body za prvé dve miesta mal ukoristiť niekto iný. Prvú rozjazdu vyhral Roman Heinrich, v druhej si miesta vymenili a tak sa celkovým víťazom stal Marián Duchoň, pred Romanom Heinrichom a Petrom Pipichom. Triedu MX4 nad 50 rokov vyhral domáci jazdec Štefan Juráš, pred Slavomírom Mrážikom a Ladislavom Ružičkom.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0746.jpg

Jazda o nečo mladších "pilotov", trieda MX2 odštartovala hneď po ukončení športového zápolenia triedy MX4. Krátko po štarte sa usadil na prvom mieste Josef Kulhavý prenasledovaný Dávidom Kosmákom a Tomášom Paulom. Zástupca slovenského motokrosu Tomáš Šimko, skončil v prvej rozjazde na mieste štvrtom. Jeden z favoritov triedy MX2 Marek Sukup skončil síce na šiestom mieste, no prebojoval sa naň z prakticky posledného miesta, na ktorom sa ocitol po nevydarenom prvom kole rozjazdy.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-1005.jpg

            Druhá rozjazda sa niesla v znamení Mareka Sukupa, ktorý hneď po štarte začal z kola na kolo získavať väčší náskok a po pár kolách to vyzeralo akoby sa odtrhol z reťaze a dobehnúť ho v druhej rozjazde nemá nárok nikto. Druhý jazdil Tomáš Šimko a tretí Josef Kulhavý. Josef po nie celkom vydarenom štarte začal ťahať poriadne za plyn a tak zo vzdialenosti medzi ním a Tomášom, z kola na kolo poriadne ukrajoval. Ukrajoval on, no zároveň ukrajoval aj Tomáš z náskoku Mareka Sukupa. Pár kôl do konca sa Josef dotiahol na Tomáša a bola len otázka času, kedy zaútočí. Asi tri kolá pred koncom sa tak aj stalo, no zo súboja lepšie vyšiel Tomáš, Josef v jednej zo zákrut zaváhal a stratil na Tomáša niekoľko desiatok metrov, ktoré sa mu už do konca rozjazdy nepodarilo stiahnuť. Tomáš po súboji rovnako, ako Josef, tempo zvoľnil, a preto cieľom bez ohrozenia prešiel ako prvý Marek Sukup, Tomáš Šimko skončil druhý a Josef Kulhavý tretí. Na stupne víťazov sa po sučte bodov z oboch rozjázd najvyššie postavil Josef Kulhavý, na druhom stupni stál Marek Sukup a tretí Tomáš Šimko.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0582.jpg

Trieda MX1 mala po meraných tréningoch v zásade favoritov troch, Martina Kohúta, ktorého sme na Myjave mohli vidieť po viac ako ročnej odmlke z dôvodu zranenia, Petra Bartoša a Martina Žeravu. Štart prvej rozjazdy veľmi nevyšiel Martinovi Kohútovi  no po pár kolách sa pretlačil na prvé miesto prenasledovný Martinom Žeravom a Petrom Bartošom. V jednej momente sa Martin Žerava aj doťahoval na "Kohútika", no pár kôl pred koncom sa zdalo, že mu došla para, resp. sa mu prestalo dariť a začal zaostávať. Cieľom prvej rozjazdy došli pretekári v poradí Martin Kohút, Martin Žerava a Petr Bartoš. Druhá rozjazda už nebola až taká jednoznačná, ešte dve až tri kolá pred koncom nikto nevedel, ako to dopadne. Na prvých troch miestach sa striedali dvaja Martinovia, Kohút a Žerava a Petr Bartoš. Zhruba tri kolá do konca sa podarilo Martinovi Kohútovi prebojovať na prvé miesto, získať mierny náskok, Martin Žerava mierne poľavil a tak bolo poradie v cieli, Martin Kohút, Petr Bartoš a Martin Žerava. V poradí, v akom prešli pretekári cieľom druhej rozjazdy, sa postavili aj na stupne víťazov.

Roman Borák;kohut-mx1-0752-2.jpg

Keďže v novom ročníku "veľkého majstráku" máme niektoré nové pravidlá, dekorovali sa na Myjave osobitne aj juniori, dokonca v kategórii dvojtaktov a štvortaktov. Štvortakty vyhral Tomáš Vysocki z Poľska, Mário Bolibruch skončil druhý a Jakub Hruška tretí. Víťazom dvojtaktov sa stal Denis Žužič, Michal Novocký bol druhý a Filip Bíro tretí.

Roman Borák;myjavsky-oblacik-0393.jpg

Záverom je možné tohtoročné preteky na Myjave po organizačnej stránke zhodnotiť ako veľmi dobre pripravené a po športovej ako veľmi pekné, až na skutočnosť, že účasť pretekárov zo Slovenska bola žalostne malá.

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-1076.jpg

Ďaľšie preteky budú 12.júna vo Veľkých Uherciach, takže vidíme sa tam priatelia.

Roman Borák

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0201.jpg

Výsledky:

MX1
1. Martin Kohút
2. Petr Bartoš
3. Martin Žerava

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0270.jpg

MX2
1. Josef Kulhavý
2. Marek Sukup
3. Tomáš Šimko

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0256.jpg

MX4 do 49 rokov
1. Marián Duchoň
2. Roman Heinrich
3. Peter Pipich

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0217.jpg

MX4 nad 49 rokov
1. Štefan Juráš
2. Slavomír Mrážik
3. Ladislav Ružička

Roman Borák;mmsr-myjava-2011-0236.jpg

Fotogaléria Motocross MMSR Motocross Myjava



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri