Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Konečne poznáme základné parametre motorov F1 platných od 2021

Friday, 20. 04. 2018 - 08:08, Ľuboš Kašický   

Konečne poznáme základné parametre motorov F1 platných od 2021

Tento týždeň v Paríži pokračovali jednania Strategickej skupiny F1 a predstaviteľov automobilovej federácie (FIA). K čomu dospeli?

 


Súčasné autá F1 sú tak komplikované a drahé, že odstrašia nových konštruktérov od vstupu už pri prvom pohovore. Noví americkí majitelia práv si to uvedomujú, no stále tápajú a sú bezradní pri jasnej formulácií budúcnosti. Nedávno sme v Bahrajne dostali akýsi koncept premeny, no ten bol tak jalový a nič nehovoriaci, že nemalo zmysel ho ani publikovať. V Paríži sa tento týždeň zasa stretla Strategická skupina a FIA, aby sa pokúsili zadefinovať aspoň v hrubom, kadiaľ povedie cesta k budúcnosti. Na stole máme teda základné návrhy, ktoré bude musieť schváliť júlový koncil.

foi01-7.jpg

Výsledky, ktoré prenikli na verejnosť sú konečne trochu zrozumiteľné. Do konca mája tohto roku je potrebné definitívne zadefinovať pravidlá pre nové motory, ktoré sa budú v F1 používať od roku 2021 a tak teraz vieme aspoň to, že to budú 1,6 litrové hybridné turbomotory a nebudú mať rekuperáciu pochádzajúcu z výfukovej energie motora (MGU-H).

mcl01-10.jpg

Výrobcovia motorov tak už majú aspoň kúsok jasnejšie, no pre dnešných pilotov a tímy je aktuálnejšie, že od nasledujúcej sezóny 2019 sa navrhuje povolenie zvýšenia spotreby paliva na preteky zo 105 kg na 110 kg. Vraj, aby pilotov až tak nelimitovala spotreba a mohli viacej bojovať. Okrem toho znova oddelia hmotnosť pilota od celkovej hmotnosti vozidla a k tomu pribudla tiež požiadavka na pretekárov, aby povinne používali biometrické rukavice, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť a uľahčiť záchranárom ich prácu.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri