Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Koči nesklamal – berie body za prvé miesto

Sunday, 05. 05. 2019 - 06:19, Ľuboš Kašický   

Koči nesklamal – berie body za prvé miesto

V Poprade máme za sebou prvý súťažný deň druhého podniku Majstrovstiev Slovenska v rely. Viaceré posádky potrápili defekty.

 

Pod Tatrami v sobotu sľubovali meteorológovia dážď, no ten sa prehnal skôr a príliš do priebehu prvého súťažného dňa neprehovoril. Zopár kvapiek sa síce ukázalo a hlavne na Šuňave (RS1, 3, 5) to bolo ešte miestami mokré. Postupne to však schlo a podvečer sa už na posádky spomedzi mrakov cerilo vysmiate slnko.

Počasie nespomínam náhodou, pretože práve úvodná neistota z počasia spôsobila, že niektoré posádky do prvej sekcie obuli mokré pneumatiky. Iní sa zasa pekne vyšmýkali a v týchto podmienkach sme videli aj viacero defektov, ktoré ovplyvnili výsledky prvého súťažného dňa.

Veľmi dobre do súťaže vyštartoval Grzegorz Grzyb (Rufa Sport), ktorý o dve sekundy pred Kočim (Škoda Slovakia Motorsport – obaja Fabia R5) vyhral rýchlostnú skúšku na Šuňave. Nebyť desiatim sekundám za kontakt s retardérom na dvojke, tak by Poliak viedol. „Obuli sme kompromis a ukázalo sa to ako dobrá voľba,“ priznal Grzyb a stále to vyzeralo na veľmi pekný a tesný súboj medzi ním, Kočim a Melichárkom, ktorý vstúpil do obľúbenej súťaže s tradičnou vervou.

Tibor Szabosi;c30i3921-14.jpg

Už v prvej sekcii si „vychutnal“ defekt Peter Gavlák (Imaxx-ADV Rally Team) a mimo trať sa zošmykol na RS1 aj Ďodi Béreš (SK DER Rally Team – obaja Fabia R5), ktorý si zvyká na R5-ku. Obaja sa tak hneď na začiatku pripravili o šance pomýšľať na najvyššie pódiové priečky. Na druhej strane sa o slovo prihlásil ambasador súťaže, Ondřej Bisaha (KM Polčin Rally – Fiesta R5). „Obuli sme mokré gumy, čo nebolo najlepšia voľba. Nechceli sme však riskovať. Nepoznáme to tak dobre, ako miestni. Ideme však s veľkým nasadením,“ povedal Bisaha, krorému sa tiež ušla desaťsekundová penalizácia za trafený retardér.

Obidva úseky, Šuňava a Spišské Bystré, sa jazdili v troch sekciách a postupne nielen trať obschla, ale aj posádky sa zrýchľovali. Košičan Koči ukázal svoju silu a vyrovnaným výkonom vyhral (okrem jednej) všetky zvyšné merané úseky a zaslúžene zobral najviac majstrovských bodov za víťazstvo v prvom súťažnom dni. „Našťastie sa nám vyhli defekty, ale musíme si dávať pozor. Urobili sme niekoľko zmien na nastavení a držíme si svoje tempo,“ povedal Martin Koči, ktorý je novým lídrom priebežného poradia slovenského „majstráku“.

Tibor Szabosi;c30i5563-13.jpg

Kočiho najväčší rival Grzyb dostal defekt na RS3 – Šuňava a sobota bola stratená. „Čo sa dá robiť. Taká je rely. Zajtra je nový deň a bojujeme ďalej,“ skonštatoval smutný pilot Rufa Sportu. Na uvoľnenej pozícii sa bez zaváhania usadili bratia Melichárkovci (Zaneti Motorsport – Fiesta R5) a skúsene došli do cieľa na druhom mieste absolútneho poradia (body do MSR však neberú, pretože ich wrc triedy 1 môže bodovať iba v triede). „Tempo sa poriadne zrýchlilo. Na niektorých miestach sme museli zariskovať. Zajtra to však bude ešte náročnejšie,“ povedal Jaro Melichárek.

Pekné tretie miesto absolútne, no s cennými bodmi za druhé miesto v MSR, ktoré ho vyniesli na rovnakú priečku aj v priebežnom poradí šampionátu, si po prvom súťažnom dni zaknihoval Ondro Bisaha. „V závere sme si dávali pozor, aby sme sa vyvarovalo chýb. Chýbajú nám tie sekundy po zlom obutí do úvodnej sekcie, ale aj tretie miesto je pekné,“ netajil ambasador 46.ročníka Rallye Tatry.

Tibor Szabosi;c30i4911-9.jpg

Z ďalších posádok v triede 2 si zosumarizujme, že Béreš po chybe v úvode už išiel svoje tempo a zajazdil niekoľko pekný časov. Strata však bola veľká a stačilo to len na piate miesto. Defektu sa nevyhol ani skúsený Igor Drotár (Drotár Autosport – Fabia R5), ktorý na RS5 došiel polovicu eresky s takmer prázdnym ľavým predným kolesom a nakoniec je deviaty. Naopak pekne sa pred domácim publikom predviedla posádka Richarda a Roberta Čechovcov (Sting Motorsport), pre ktorú to je iba druhý štart na silnom aute R5 a stále si na techniku ešte zvykajú. Siedme miesto je preto pekný výsledok. A zabudnúť nesmieme ani na Petra Gavláka, ktorý sa po defekte pomaly dostával do tempa a cieľom bolo neublížiť autu a dôjsť (pri prvom štarte v sezóne).

V triede 3 predviedol svoje kvality Tomáš Konečný (Rally System Slovakia - Subaru WRX STi), ktorý skúseným výkonom ovládol svoju triedu a bodmi za prvé miesto sa jasne usadil aj v priebežnom poradí MSR. „Ráno sme zle obuli, no potom sme chytili dobré tempo a jazdu sme si užili,“ povedal Konečný. Druhý v triede skončil Lukáš Lapdavský (Subaru Komárno – Subaru Impreza), ktorému sa tiež nevyhol defekt rovnako, ako tretiemu Mariánovi Kekeňákovi (Beti Racing – Mitsubishi Lancer Evo IX).

Tibor Szabosi;c30i5157-12.jpg

V triede 6 bol najrýchlejší Rastislav Chvála (Peugeot 208 R2), ktorému nestačil v tempe druhý Martin Koiš (Ford Team RS Slovakia – Ford Fiesta R2T). Tretí skončil Kamil Švec (Kesko Racing – Peugeot 208 R2).

V ďalších triedach boli najrýchlejší - v triede 5 Vlado Hudy (Ambruz Racing – Renault Clio), v triede 12 Peter Šablatúra (Lars Team Lubeník – Seat Ibiza Cupra), v triede 11 Miloslav Majerčák (L Racing Team - VW Polo Proto), v triede HK2 Jozef Béreš (SK DER – Ford Sierra RS Cosworth) a v triede HK1 Štefan Vancík (L Racing – Lada Samara).

V nedeľu Rallye Tatry pokračuje druhým súťažným dňom v ktorom na posádky čaká päť meraných úsekov. Tie sa dlho v súťaži neobjavili a budú pre všetkých prakticky nové. Očakáva sa dážď a chladné počasie. Bude to preto náročný deň. Víťazov by sme mali poznať o 16:30 hod. na vyhlásení v centre Popradu.

Tu si môžete pozrieť výsledky a nižšie je neoficiálne priebežné poradie v absolútnom hodnotení MSR 2019 po prvom súťažnom dni.

tatry19-standings-leg1-opr.jpg

Fotky budeme aktualizovať.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri