Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Juraj Varga sa posúva po jedenástej etape na štvrté miesto

Thursday, 12. 01. 2023 - 14:08, Miroslav Majláth   

Juraj Varga sa posúva po jedenástej etape na štvrté miesto

Hovorí sa, že Rally Dakar je najťažšou súťažou na svete. A je to pravda. Rally Dakar je naozajstná maratónska súťaž, v rámci ktorej uspejú iba tí jazdci, ktorí dojazdia až do cieľa.

 

MM Photo

Od vytúženého cieľa nás však delia ešte tri poriadne náročné etapy. Tá dnešná, jedenásta, ktorá je označená prívlastkom maratónska, smerovala z bivaku Shaybah do bivaku Ardah. Zatiaľ najúspešnejší Slovák v rámci tohtoročného Dakaru v nej dojazdil na piatom mieste so stratou necelých desať minút na jej víťaza. Napriek tomu sa v priebežnom poradí kategórie Quad posunul už na štvrté miesto. Na vedúceho jazdca priebežného poradia síce Juraj stráca viac ako tri hodiny, no na debutanta v rámci Dakaru je to veľmi dobrý výkon. Dnešná etapa bola zaradená do súťaže ako maratónska, čo znamená, že sprievodné vozidlá ako aj mechanici nie sú dnes jazdcom k dispozícii, keďže ostali v bivaku Shaybah. Všetky opravy, či úpravy techniky si tak musia v bivaku urobiť jazdci sami.

MM Photo

„Včerajšia, desiata etapa bola fakt zabijak. Najskôr päťsto kilometrov prejazd a až potom síce krátky, ale náročný terén meranej časti. Dnes, v jedenástej to už bolo lepšie, aj keď nás čakali neskutočne vysoké duny a strmé zjazdy. To som už zažil na podujatí Abu Dhabi Desert Challenge 2022, takže som už bol istejší. Najskôr som trochu bojoval s výjazdami, ale potom som sa rozbehol a bolo to fajn. Priznám sa, ani som nevedel ako som skončil, vedel som však, že asi sa posuniem v priebežnom poradí. Priamo pred mojimi očami totiž Manuelovi Andujarovi doslova vybuchol motor. Ale podrobné výsledky som nevedel, keďže tu totiž nie je ani signál, ani nič. Mám so sebou iba stan a niekoľko potrebných vecí a výsledok som sa dozvedel iba cez satelitný telefón, keď mi to oznámili zo Slovenska. Som rád, že som dojazdil na piatom mieste,“ povedal unavený, ale spokojný Juraj Varga v bivaku po jedenástej etape Rally Dakar 2023.   

MM Photo

Zajtrajšia etapa, v poradí už dvanásta bude smerovať z bivaku Ardah do bivaku Shaybah, kde ich čakajú sprievodné vozidlá a mechanici. Jej dĺžka bude tristosedemdesiatšesť kilometrov. V tomto počte sa skrýva stodeväťdesiatjeden prejazdových kilometrov, ale aj stoosemdesiatpäť meraných. V nich musia jazdci veľmi opatrne narábať s technikou, ktorá po dnešnej etape neprešla rukami mechanikov. Jazdcov navyše čakajú ťažké dunové úseky. Ako to jednotliví jazdci zvládnu ? To sa dozvieme opäť zajtra.

Miro Majláh



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri