Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Igor Drotár bodoval aj na Rallye Veľký Krtíš

Thursday, 26. 09. 2019 - 09:42, Public relations   

Igor Drotár bodoval aj na Rallye Veľký Krtíš

Keď sa v roku 1980 šla 2. Rallye Veľký Krtíš, mnohí fanúšikovia automobilového pretekára Igora Drotára ani neboli na svete. Obľúbený Prešovčan však už v tom roku súťaž vyhral, ešte na vozidle LADA VAZ 21011 MTX. Rely na juhu stredného Slovenska sa do kalendára MSR vrátila uplynulú sobotu a napriek problémom tam Igor po rokoch znovu bodoval, tentokrát na Škode Fabia R5.

Tibor Szabosi;asf-5667-5.jpg

Takmer 40 rokov delí Igorov prvý štart na Krtíši od tohto ostatného. Rýchlosť tento doyen slovenského motoršportu určite nestratil. Rely však nie je jednoduchá disciplína a úspech prináša nielen talent či čistá rýchlosť, ale aj dobrá technika, správny rozpis a množstvo malých i väčších detailov.

Michal Bobko;i0a2770.jpg

Nie všetko zapasovalo Igorovi pri pomalých obhliadkach trate. Okrem nešťastného defektu hneď na úvod súťaže nepotešila ani záverečná 30-sekundová penalizácia za obídenie retardéru, pri ktorom Igor uchránil divákov aj svoje auto od nehody... Športové pravidlá a rozhodnutia sú však tento rok pomerne nejasné a nepredvídateľné. Výsledkom je našťastie iba prepad zo 6. na 7. miesto. V honbe za lepším časom Igorovi pomáhal opäť spolujazdec Imrich Ferencz.

Tibor Szabosi;c30i6932-14.jpg

Igor Drotár: "Do Veľkého Krtíša som sa po rokoch veľmi tešil, spája ma s týmto miestom veľa nostalgie aj vďaka víťazstvám z rokov 1980 a 1981. Spomenul som si na miesta, ktoré boli identické s tými predtým - hotel, štart aj technické preberanie. Iné boli len autá a ľudia. Či sa šli rýchlostné skúšky z minulosti, si už vonkoncom nepamätám. Začali sme s obhliadkami trate, no pri 40 km/h maximálnej povolenej rýchlosti sme nedokázali spraviť dobrý rozpis. Napriek tomu sme s nasadením odštartovali do prvej rýchlostnej skúšky. Prialo nám aj počasie a vedeli sme, že nás čakajú nádherné skúšky - rýchle úseky striedali pomalé, hladké asfalty striedali rozbitejšie. Dokonca s vyťahaným štrkom z "rezania" zákrut, ešte z písania rozpisov - čo je pri maximálnej rýchlosti 40 km/h trochu podozrivé... Asi v polovici zhruba 10-km skúšky sme dostali defekt. Stratili sme tak necelú minútu na vedúcu posádku.

Tibor Szabosi;asf-5832-6.jpg

Povedal som si, že nevadí, no vízia na dobré umiestnenie a motivácia sa trochu vytratili. Auto nám však fungovalo fantasticky. Nefungoval náš rozpis, čím sme stratili veľa času. Snáď zistíme, ako to zlepšiť. Z toho pôvodne 15. miesta sme sa vyšplhali na 6. priečku. No v poslednej skúške som nedobrzdil do retardéru, ktorý som z bezpečnostných dôvodov obišiel: keby som v 150 km/h narazil do pneumatík, mohol som vážne ohroziť divákov a samozrejme rozbiť svoje auto... Retardér som tak obišiel cez pole a stratil tam veľa času. Navyše nám tráva upchala otvor chladiča a prišli sme o výkon. Napriek môjmu odvolaniu mi pridelili 30 s penalizáciu, aj keď som vynechaním retardéra nič nezískal, práve stratil...

Martin Šujanský;dsc06752.jpg

Skončil som tak na 7. mieste celkovo. Získali sme však nejaké body, čo ma teší. Súťaž bola pripravená perfektne, až na niektoré malé detaily, ako zrušenie skúšky zo zvláštnych bezpečnostných dôvodov. Teraz nás už čakajú posledné preteky Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu (MSR PAV) na Ostrej Lúke. O našej pozícii absolútneho vicemajstra je už rozhodnuté, no bolo by hlúpe nezúčastniť sa pretekov, aj s ohľadom na fanúšikov."

Tibor Szabosi;c30i8451-18.jpg

Preteky na Ostrej Lúke neďaleko Zvolena teda uzavrú aktuálnu sezónu MSR PAV. Na programe sú dva voľné tréningy, po ktorých nasledujú dve merané jazdy. Rovnako v sobotu, aj v nedeľu. Záver MSR v rely prinesie 45. Rally Košice 18.-20. októbra.

Tibor Szabosi;asf-6059-17.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri