Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Harakiri Ferrari na Suzuke. Kto zastaví Hamiltona?

Sunday, 08. 10. 2017 - 10:10, Ľuboš Kašický   

Harakiri Ferrari na Suzuke. Kto zastaví Hamiltona?

Ďalšie nevydarené preteky červených a náskok Angličana štyri veľké ceny pred koncom sezóny stúpol už na 59 bodov! Je naozaj rozhodnuté?


Po výpadku na Sepangu fanúšikovia Ferrari verili, že ich tím svoj prídel smoly už vyčerpal. Viera je pekná vec, no realita dnes bola úplne iná. Vettelov motor stratil výkon už v úvode pretekov a kým sa Nemec postupne prepadal v štartovom poli, tak tím pochopil, že je všetko stratené a nemá zmysel pokračovať. V šiestom kole Vettela odložili do garáže. Bol koniec!

rstart.jpg

Lepšie však na tom nebol ani Kimi Räikkonen. Ten sa po štarte z desiateho miesta pokúšal v strede poľa pretlačiť dopredu, no v súboji o ôsme miesto s Hulkenbergom sa nevmestil do „lyžičky" (zákruta Spoon) a prepadol sa na štrnáste miesto. Po zvyšok pretekov sa len snažil minimalizovať škody, no na lepšie, ako piate miesto to nestačilo. V cieli strácal na Hamiltona pol minúty. Do vysielačky síce tvrdil, že ide ako sa dá, no dnešný výkon bol akýsi fínsky primrznutý.

fe06-6.jpg

Ferrari sa zjavne samo dostalo pod tlak a škrípe to asi aj v Maranelle. Big boss Marchione vytvoril svojim nemúdrym prístupom príliš dusno. Pritom tím má naozaj výsledky, postavil výborné auto a piloti nesklamali. Logicky teraz prichádzajú chyby s prílišnej premotivovanosti. Dokonca sa vraj objavili informácie o kývajúcej sa stoličke pod šéfom tímu Arrivabenem!? V Maranelle by si teda naozaj mali sadnúť a upokojiť sa. Trochu to preháňajú a sami si takto prehrajú šancu na majstrovský titul.

me11-8.jpg

Naopak v Mercedese sú spokojní. Suzuka im skutočne sadla a Lewis Hamilton si ju doslova vychutnal. Na Suzuke po včerajšom premiérovom pole position pridal aj tretie víťazstvo (celkovo už šesťdesiate prvé!) a Bottas ho doplnil najrýchlejším kolom pre Mercedes. „Vskutku vydarený deň," pochvaľoval si vyrovnaný Hamilton. „Mohol som iba snívať o takom náskoku. Ferrari je silné po celý rok. Veľká vďaka celému tímu, všetkým chlapcom tu aj v doma vo fabrike. Bez ich práce a podpory by sme to nedokázali."

me14-6.jpg

Jediný tím, ktorý dnes dokázal mercedesom kontrovať bol tím Red Bull Racing. Býčkovia ukázali progres, čo musel priznať aj víťazný Angličan. „Max išiel výborne a nebolo ľahké ho udržať. Redbully ukázali v pretekoch dobrú rýchlosť. Nedokázal som sa od nich odtrhnúť. V závere to potom bolo tesné aj vďaka premávke na trati," povedal na margo pretekov Lewis Hamilton.

me15-2.jpg

Po víťazstve v Sepangu Max Verstappen zjavne dostal chuť a bol to on, kto tlačil na Hamiltona až do posledného kola. „Auto sa zlepšuje preteky od pretekov. Mali sme výborné tempo v závere. Urobil som všetko, čo sa dalo a pre nás je to naozaj vydarený deň," smial sa Holanďan. Škoda len hlúpeho Felipe Massu, ktorý v úplnom závere pretekov, keď sa Verstappen dostal tesne za Hamiltona a chystal sa ho atakovať, vedúcu dvojicu rozdelil. Ťažko pochopiť, že tak skúsený pretekár akým Brazílčan je, dokáže pustiť lídra pretekov a následne zablokovať druhého v poradí vo fáze, keď sa rozhoduje o pretekoch. Čo chcel týmto dokázať, to vie azda iba on sám. Každopádne by sa už mal zmieriť s tým, že jeho roky v F1 sa skončili a sú tú mladší a rýchlejší pretekári.

wi03-3.jpg

Tretí dojazdil Daniel Ricciardo, ktorý znova dostal nakladačku od svojho mladšieho tímového kolegu a tím sa netají tým, že od sezóny 2019 už u nich Austrálčan pokračovať nebude. V posledných desiatich kolách sa na Ricciarda začal doťahovať Valtteri Bottas, ktorý išiel rozdielnu pneu stratégiu. Sily na rozhodujúci útok však už neostali a redbully iba potvrdili, že ich rýchlosť sa každým pretekom zlepšuje.

rb09r.jpg

Do cieľa dnes došlo pätnásť áut a okrem špičky si zmienku zaslúži tím Force India, kde Ocon zasa nádherne naštval svojho skúsenejšieho kolegu Pereza a tiež tím Haas, kde dokázali obaja piloti druhýkrát v sezóne bodovať a do domáceho Austinu tak Haas odchádza s pekným ôsmym a deviatym miestom.

foi01-4.jpg

McLaren na domácej trati Hondy chcel predviesť pekný výsledok, ale ani posun Alonsa z posledného miesta na jedenáste až tak oslnivý nebol. Posledné preteky za Renault odjazdil Palmer na dvanástom mieste a nováčik Pierre Gasly sa udomácňuje v Toro Rosso na trinástom mieste.

53k-res-final.jpg

Po výlete do Japonska má teraz formula jeden dva týždne, aby sa presunula do amerického Texasu, kde sa po šiestykrát bude štartovať v Austine. Nás však viacej bude zaujímať rozstrel Kubicu a di Restu, ktorý by sa mal konať v nasledujúcom týždni na Hungaroringu. Williams obom kohútom poskytne auto z roku 2014 a plánuje to brať ako barličku pri rozhodovaní sa o obsadení kokpitu v sezóne 2018.

standingssuzu17.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri