Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

FIA schválila vznik WTCR, ktorá nahradí TCR aj WTCC!

Thursday, 07. 12. 2017 - 09:09, Ľuboš Kašický   

FIA schválila vznik WTCR, ktorá nahradí TCR aj WTCC!

V stredu FIA schválila zásadnú zmenu vo vrcholnom pretekaní cestovných vozidiel. Prijala dohodu EEL a WSC o zlúčení do jedného Svetového pohára cestovných vozidiel.


Potom, ako Marcello Lotti odišiel a založil novú medzinárodnú sériu TCR, začali Majstrovstvá sveta cestovných vozidiel upadať. Naopak Lottiho medzinárodná séria cestovných vozidiel len kvitla a našťastie si kompetentní uvedomili, že pre autošport bude najlepšie zasa nájsť spoločnú reč.

Na tohto týždňové zasadanie Svetovej rady motoristického športu v Paríži už prišli obidve strany s návrhom na zlúčenie TCR a WTCC do jednej silnej série. „Kombinácia predpisov TCR, odbornosti a nestrannosť športových predpisov FIA je spolu so silou Eurosportu výborným základom pre vzrušujúci a divácky úspešný formát pretekov," tvrdí Francois Ribeiro z Eurosport Events Ltd, ktorá riadila doteraz WTCC, zabudnúc na všetky predošlé spory.

wtcr-02.jpg

No a teší sa pochopiteľne aj Lotti, ako dnešný šéf WSC. „Som hrdý na dohodu, ktorá plne rešpektuje podstatu TCR. Spojenie s promoterom EEL a v zastrešení s FIA je to potvrdenie, že koncept, ktorý sme naštartovali pred troma rokmi ide správnou cestou."

Čo to znamená? FIA potvrdila dohodu, že v nasledujúcich dvoch sezónach 2018 a 2019 sa nepôjde ani WTCC a ani TCR, ale obidve série sa spoja do FIA World Touring Car Cupu (WTCR). Nebudú to teda oficiálne majstrovstvá sveta, ale Svetový pohár v ktorom budú o titul bojovať pretekári a tímy. Nebude sa vypisovať pre značky. Zároveň je zastavený aj európsky šampionát cestovných vozidiel, ktorý sme poznali ako ETCC.

wtcr-01.jpg

Do novej svetovej série cestovných vozidiel bude možné podávať prihlášky od 15.decembra do 30.januára, pričom prednosť budú mať samozrejme doterajšie tímy TCR a WTCC (maximálne však 26 tímov). Kalendár ešte nepoznáme, no malo by sa konať asi desať podujatí a v rámci nich asi tridsať pretekov. No na to si počkáme, aby to potvrdila FIA aj promoteri WTCR.

Pre nás je zaujímavé, že náš Maťo Homola by po dvoch sezónach v TCR mal pokračovať aj vo WTCR a to s veľkou šancou na miesto v jednom z továrenských tímov. Ale nepredbiehajme.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri