Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Favoriti si upevňujú pozície

Friday, 11. 01. 2019 - 10:00, Ľuboš Kašický   

Favoriti si upevňujú pozície

Štvrtok a piatok patrí maratónskej etape, ktorá začína vyberať svoju daň.

 

Dnes začnime kategóriou automobilov. Na prvom úseku náročnej maratónskej etapy, po ktorej je zakázaná pomoc servisného tímu a posádky si musia vystačiť iba z vlastnými silami, sa najlepšie darilo favorizovanej dvojici Al-Attiyah a Peterhansel. Katarčan Nasser Al-Attiyah (Toyota) pridal už svoje 33.etapové víťazstvo v prestížnej dakarskej súťaži a upevnil si vedenie pred rekordmanom v počte celkových víťazstiev, Francúzom Stephanom Peterhanselom (MINI). „Nemali sme žiadne problémy a v bivaku nás nečaká veľa práce,“ tešil sa Al-Attiyah, ktorý v priebežnom poradí vedie o necelých deväť minút. „Po troch dňoch v dunách to bolo úplne odlišné. Dnes sme nemali duny, ale veľké údolia na veľkej otvorenej krajine,“ konštatoval Francúz, ktorý rovnako ako jeho rival, už začal taktizovať.

Frederic Le Floc'h / DPPI;20190107dak0092-aso-dppi-f-le-floc-h.jpg

Tretí došiel úradujúci držiteľ svetového pohára crosscountry, Poliak Jakub Przygonski (MINI), ktorý je čiernym koňom tohtoročného Dakaru. Sebastien Loeb (Peugeot) mal v štvrtej etape tri defekty a musel trikrát stáť. Francúz preto došiel na piatom mieste a v priebežnom poradí so stratou 50 minút zaostáva na šiestom mieste. „Mali sme dobré tempo, no tri defekty nás stáli asi tridsať minút,“ priznal Loeb. Čech Martin Prokop sa výborne rozbehol a úvodných 300 kilometrov sa držal na šiestom mieste. Potom sa mu však zlomila poloos a pretože servisný kamión aj parťák Ouředníček boli veľmi ďaleko, tak to Prokop riskol a došiel do cieľa na tri kolesá. Nabrali však stratu a skončili etapu na 16.mieste. Priebežné jedenáste miesto si síce udržali, no strata narástla už na 108 minút a s lepším výsledkom sa tento rok už môžu rozlúčiť.

ap-start05nasser-a-peterhansel.jpg

Slovensko najviac zaujímajú motorky, kde sa Štefan Svitko (KTM) zasa predviedol pekným siedmym etapovým miestom a posunul sa do prvej desiatky priebežného poradia. Strata 28 minút dáva stále nádej na slušné umiestnenie v konečno poradí. Pre Ivana Jakeša (KTM) je tohtoročný Dakar zakliaty a naďalej sa trápi, keď v etape skončil na 37.mieste a v priebežnom poradí si stratou viac, ako štyroch hodín figuruje na 49.priečke.

Antonin Vincent / DPPI;2019o109dak0003-aso-dppi-a-vincent.jpg

V etape zablúdili Benavides (Honda) aj Quintanilla (Husquarna), ktorí tak stratili svoje priebežné pozície. Najrýchlejším bol Američan Ricky Brabec (Honda), ktorý došiel o šesť minút pred Mattiasom Wlaknerom (KTM) a sedem minút pred Toby Pricom (KTM). Američan tak na čele vystriedal Quintanillu, ktorý so stratou dvoch minút spadol na druhé miesto.

ap-d2111-przygonski.jpg

V kamiónoch nič nové. Hegemónia Kamazov pokračuje. Vyhral Karginov, Mardejev bol tretí a aj piate miesto stačilo Nikolajevovi, aby si bezpečne udržal priebežné vedenie. Výbornú etapu má za sebou česko-slovenská posádka Martin Macík, František Tomášek a Lukáš Kalanka (Liaz). Chlapci došli iba 1,5 minútu za víťazom etapy Karginovom a zapísali pekné druhé miesto. To ich posunulo v priebežnom poradí hneď za trojicu Kamazov, na štvrté miesto (strácajú 28 minút). De Rooy (Iveco) je piaty, Aleš Loprais (Tatra) deviaty a Martin Šoltýc (Tatra) pätnásty. Martin Kolomy nestihol po tretej etape dôjsť na štart etapy štvrtej (menili kardanovú hriadeľ) a z pretekov odstúpil. Podľa nových pravidiel sa však bude môcť vrátiť do súťaže po oddychovom dni a môže zabojovať aspoň o čiastkové výsledky v etapách.

ap-n2111-karginov.jpg

V štvotkolkách stále kraľujú Argentínčania Cavigliasso a Gonzalez Ferioli, ktorí v tomto poradí došli do cieľa etapy a tiež figurujú v priebežnom poradí. Na buggynách dominuje Rus Sergej Kariakin, keď vyhral etapu upevnil si priebežné vedenie.

Dakar v piatok pokračuje druhou časťou maratónskej etapy, ktorá sa z Moquegua a Tacna vracia do Arequipa a 776 kilometrov (345 ostrých) asi poriadne preriedi. V sobotu nás čaká oddychový deň a v nedeľu sa vyštartuje do finálovej časti.

Priebežné poradie po 4.etape DAKAR 2019
Automobily:
1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Mathieu Baumel (FRA) Toyota 12h12m57s
2. Stéphane Peterhansel (FRA)/David Castera (FRA) Mini Buggy +08m55s
3. Nani Roma (ESP)/Alex Haro Bravo (ESP) Mini Rally +20m51s
4. Kuba Przygonski (POL)/Tom Colsoul (BEL) Mini Rally +22m17s
5. Yazeed Al-Rajhi (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Mini Rally +24m59s
...
Motocykle:
1. Ricky Brabec (USA) Honda 12h33m00s
2. Pablo Quintanilla (CHI) Husqvarna +02m19s
3. Toby Price (AUS) KTM +04m22s
4. Sam Sunderland (GBR) KTM +05m45s
5. Adrien Van Beveren (FRA) Yamaha +08m56s
...
Kamióny:
1. Eduard Nikolaev (RUS) Kamaz 13h52m04s
2. Andrey Karginov (RUS) Kamaz +04m58s
3. Dmitry Sotnikov (RUS) Kamaz +08m39s
4. Martin Macik (CZE) Liaz +28m48s
5. Gerard De Rooy (NDL) Iveco +01h48m16s
...
Buggy SxS/UTV:
1. Sergei Kariakin (RUS) BRP +14h32m33s
2. Gerard Farres Guell (ESP) Can-Am +11m26s
3. Rodrigo Javier Moreno Piazzoli (CHI) Can-Am +30m00s
4. Reinaldo Varela (BRA) Can-Am +30m30s
5. Marcos Baumgart (BRA) Can-Am +01h12m13s
...
Štvorkolky:
1. Nicolas Cavigliasso (ARG) Yamaha 15h49m19s
2. Jeremias Gonzalez Ferioli (ARG) Yamaha +34m03s
3. Gustavo Gallego (ARG) Yamaha +47m19s
4. Alexandre Giroud (FRA) Yamaha +01h06m59s
5. Tomas Kubiena (CZE) Ibos +01h49m51s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri