Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Elektrická divočina v uliciach Hong Kongu

Saturday, 02. 12. 2017 - 10:10, Ľuboš Kašický   

Elektrická divočina v uliciach Hong Kongu

Minulý víkend skončila v Abu Dhabi sezóna F1 a dnes v Hong Kongu začala nová sezóna elektrickej formuly budúcnosti, Formuly E.


Úvodný víkend štvrtej sezóny Formule E odštartovali dnes ráno prvé preteky dvojkola v uliciach Hong Kongu. Pripomeňme si, že FE sa jazdí ako jednodňové podujatie počas ktorého sa ešte ráno idú dva voľné tréningy (od siedmej hodiny), potom nasleduje kvalifikácia (o jedenástej) a popoludní o pätnástej sú na programe preteky. Tie sa jazdia približne na hodinu a pretože životnosť batérií pri výkone cca 180-200 kW ešte nevydrží celé preteky, tak v polovici sa menia autá. Divácky atraktívne zastávky v depe však vidíme v tejto sezóne poslednýkrát, lebo už od nasledujúcej sezóny musia batérie vydržať celé preteky.

fe02-21.jpg

Hong Kong otváral prvýkrát FE sezónu už vlani a po úspechu mu tentoraz pridelili dvojkolo. To znamená, že v sobotu sa idú prvé a v nedeľu hneď druhé preteky sezóny. Mimochodom podobné dvojkolo si ešte v tejto sezóne užijeme v júlovom New Yorku a Montreale.

tech03.jpg

V dnešnej poludňajšej kvalifikácii bol najrýchlejší Jean-Eric Vergne z mladého čínskeho tímu Techeetah, ktorý používa zákaznícke podvozky majstrovského tímu Renault. A práve chlapíkom z Renaultu sa kvalda nevydarila, keď šampión Buemi sa nedostal do superpole a štartoval až deviaty a mladý Prost po havárii nakoniec ostal na 17.mieste. „Máme technické problémy," vysvetľoval nespokojný Seb Buemi. Z druhého miesta tak vyštartoval Sam Bird (DS Virgin Racing) a tretí bol Nick Heidfeld z tímu Mahindra Racing.

vir03.jpg

Prvý štart sa veľmi nevydaril, pretože už v prvom kole sa v nahustenom štartovom poli vytvorila zápcha za Andre Lottererom (Techeetah) a preteky boli na 25 minút prerušené. Druhýkrát sa vyštartovalo za safety carom a takmer do polovice 43 kolových pretekov viedla dvojica Vergne a Bird, ktorá sa dokázala ostatným utrhnúť.

tech05-vergne.jpg

Prvý dôležitý moment nastal v 20.kole, keď Bird predbehol Vergna. Francúza vzápätí povolali na PIT STOP, no ani to mu nepomohlo a pred Angličana sa už nedostal. Jedinou šancou pre Jean-Erica Vergna ostala situácia, ktorú Sam Bird spôsobil svojim pitstopom. „Bolo tam príliš šmykľavo a netrafil som do garáže," opisoval neskôr Angličan, ktorý zaparkoval svoj monopost o sadu s náradím susedného tímu a dostal za to penalizáciu.

vir04.jpg

Kým však komisári posudzovali čo sa stalo v depe počas Birdovej zastávky, tak prebehlo približne desať kôl a Angličan si stihol vyjazdiť náskok. Penalizácia prišla v 30.kole a keď Bird absolvoval trestný prejazd depom o kolo neskôr, tak sa nečakane vrátil na vedúcu pozíciu. „Čakal som, že sa prepadnem asi na šieste miesto," priznal zaskočený neskorší víťaz, ktorý ponúknutú šancu už z rúk nepustil.

ds01.jpg

„Mali sme dnes technické problémy a som rád, že s som s takým autom dokázal udržať aspoň druhé miesto," vysvetľoval v cieli Vergne, ktorý celý čas za sebou držal frustrovaného Nicka Heidfelda. Nemec znova skončil na treťom mieste a len krútil hlavou. „Mali sme dobré auto, no nedokázal som sa dostať pred Jeana-Erica. Je to azda moje najhoršie tretie miesto, lebo sme určite mali na viac," vravel skúsený pilot ambiciózneho tímu Mahindra.

fe-race-results.jpg

No už zajtra bude mať Heidfeld možnosť ďalšieho pokusu o víťazstvo, pretože v rovnakom časovom harmonograme sa jazdia už druhé preteky sezóny FE. My ich znova budeme pozorne sledovať, aby sme vás o nich informovali.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri