Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Druhé zbohom pre Felipe Massu

Sunday, 05. 11. 2017 - 08:08, Ľuboš Kašický   

Druhé zbohom pre Felipe Massu

V Brazílii nás čaká ďalšie emotívne divadlo od Felipe Massu. Tím Williams sa už rozhodol, že Brazílčana vystrieda niekým zo skúšaných pilotov. Vraj čoskoro oznámia kým.


Z tímu Williams včera rozoslali strohé a suché oficiálne vyjadrenie v ktorom sa Claire Williams aj Felipe Massa rozplývajú vďakou a ospevujú posledné štyri roky spolupráce. „Rada by som poďakovala Felipemu, ktorý vždy robil pre tím maximum v posledných štyroch rokoch. Bola radosť s ním pracovať. Sme radi, že vlani súhlasil odložiť svoj odchod o rok, keď Valtteri odišiel do Mercedesu. Vieme, že to nebolo ľahké rozhodnutie po jeho vlaňajšej emotívnej rozlúčke. V mene sira Franka, a celého tímu želáme Felipemu všetko najlepšie do budúcnosti," povedala Claire Williams, ktorá tím Williams vedie.

Martin Trenkler;17it-massa-06.jpg

Massa sa síce tvári, akoby už vlani chcel odísť a návratom sa iba obetoval pre tím, no je zjavné je, že ako vlani, tak aj teraz chcel v kariére v F1 pokračovať, ale nenašiel nikoho, kto by bol ochotný s ním podpísať zmluvu. Dôkazom sú aj jeho nedávne vyjadrenia na adresu Williamsom skúšaných kandidátov, keď nezabudol pripomenúť svoje kvality a „ochotu" pokračovať.

Nuž v prípade Massu a Barrichella sme si užili brazílskej kultúry a zdá sa, že sa dočkáme ďalšieho emotívneho divadla aj nasledujúci víkend na Interlagose. „Ako viete, po vlaňajšom oznámení o odchode z F1 som súhlasil s návratom, aby som pomohol tímu Williams. Prežil som s tímom skvelé štyri roky, no moja kariéra v F1 sa teraz končí. Ešte raz by som chcel preto povedať, veľké ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali v priebehu celej doby. Mojej žene, otcovi, celej rodine, môjmu manažérovi Nicolasovi a všetkých kamarátov, kolegov a sponzorov. Tiež chcem poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí ma počas celej doby fantasticky podporovali. Odnášam si veľa skvelých spomienok a svoje posledné dva preteky v Brazílii a Abu Dhabi si užijem. Budú emotívne, no teším sa na koniec na najvyššej úrovni a prípravu na novú kapitolu mojej kariéry," vyjadril sa Massa.

Martin Trenkler;17it-massa-01.jpg

Dodajme teda, že Felipe Massa (25.4.1981) bol jedným z tých mladíkov (Alonso, Räikkonen), ktorí začiatkom nového storočia príliš rýchlo skočili rovnými nohami do F1. Dokonca preskočil GP2 (vtedy F3000) a do F1 sa dostal rovno z F3, respektíve z nižšej odnože európskej F3000 a z Formuly Renault.

V roku 2002 sa len ako 21-ročný objavil na štarte F1 v tíme Sauber a už v druhých pretekoch sezóny v Malajzii vyjazdil premiérový bod za šieste miesto. To si všimli vo Ferrari, ktoré Sauberu dodávalo motory a rozhodli sa, že mladíka vybrúsia ako testmana v sezóne 2003. O ďalší rok neskôr sa znova do F1 vrátil cez Ferrari k Sauberu, kde mal dozrieť, aby v sezóne 2006 nahradil svojho uplakaného krajana Barrichella.

Martin Trenkler;17it-massa-03.jpg

Vo Ferrari sa od Schumachera veľa naučil a keď v Maranelle podpísali zmluvu s Kimi Räikkonenom, tak Schumacher povedal, že odchádza, aby Felipe mohol pokračovať. Massa tak prežil vo Ferrari najväčšie roky kariéry a v závere roka 2008 bojoval dokonca o majstrovský titul, keď až v poslednom kole sa Hamilton dostal na potrebné piate miesto a šokovaného Massu o bod predstihol a stal sa majstrom sveta.

V roku 2009 prišla nešťastná havária na Hungaroringu, kde od Barrichellovho auta odskočila pružina v tréningu rovno do Massovej hlavy a Felipe sa dlho zotavoval. Vo Ferrari ho však podržali a zajazdil si ešte do roku 2013. Jeho skúsenosti z Maranella využili vo Williamse, kde nastúpil v roku 2014.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri