Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 4. etapa San Salvador de Jujuy – Tupiza, 5. január

Saturday, 07. 01. 2017 - 02:10, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 4. etapa San Salvador de Jujuy – Tupiza, 5. január

Pretekári zahájili sériu piatich vysokohorských etáp v bolívijských Andách. Piesok a horúčavy vystriedal chlad, búrky a niekde aj sneh a ľad. Prostredie, na ktoré „Dakar" nie je príliš zvyknutý. Navyše výšky okolo 4000 metrov nad morom robia niektorým pretekárom problémy (najmä s dýchaním), niekedy to zase nezvládajú pretekárske stroje. Druhá časť rýchlostného testu bola navyše veľmi náročná na navigáciu.

Francois Flamand / DPPI;20170105dak0090.jpg

MOTOCYKLE: Štvrtá etapa sa stala osudnou pre minuloročného víťaza Rallye Dakar Tobyho Pricea (KTM). Austrálsky pretekár na 371. kilometri meraného úseku v značnej rýchlosti spadol a zlomil si ľavú stehennú kosť. Po desiatich minútach od nehody ho odviezol vrtuľník a Dakar sa pre neho skončil. Veľmi rýchlo ho však zastúpil jeho stajňový kolega Matthias Walkner z Rakúska (KTM), ktorý „erzetu" s prehľadom vyhral. „Cítil som sa celkom dobre, ale na víťazstvo som nemyslel. Zlé však je, že Toby odstúpil. Dúfam, že je v poriadku, pretože zdravie je najdôležitejšie. Zastavil som pri ňom, ale ukázal mi, že pre neho je to koniec. Ešte nie sme ani v polovici cesty, do cieľa je stále ďaleko," vyjadril sa Walkner.

Florent Gooden / DPPI;20170104dak0053.jpg

Druhé a tretie miesto získala síce dvojica motocyklistov značkového tímu Honda (2. Španiel Joan Barreda Bort, 3. Francúz Michael Metge), oboch však neskôr organizátori penalizovali za tankovanie v zakázanej zóne meraného úseku. Barreda dostal hodinový trest (doterajší líder tejto kategórie tak klesol na siedmu pozíciu s bezmála trištvrte hodinovou stratou), Metge dokonca hodinu a päť minút (ten je celkovo devätnásty). „Dnešok bol veľmi ťažký, predovšetkým prvých sedemdesiat kilometrov. V dvoch prípadoch som bol nerozhodný, ale napokon som si zvolil správny smer. Neskôr sa objavili aj kamenisté riečne korytá, takže som si až do cieľa dával pozor. Musím zostať sústredený, každý deň sa budeme rozhodovať o stratégii," dodal už bývalý priebežný líder Barreda Bort.

Za Walknera sa dodatočne zoradili Francúz Xavier De Soultrait na Yamahe a Slovák Štefan Svitko s KTM. Jazdec Slovnaft Teamu teda obsadil pôvodne piatu priečku, ale po dodatočných penalizáciách sa vyšvihol na skvelú tretiu pozíciu. Pre Štefana Svitka je to siedme umiestnenie v Top 3 v niektorej z etáp na Rallye Dakar a 21. v Top 5. Tridsaťštyriročný Žaškovčan sa spočiatku v etape pohyboval na začiatku druhej desiatky, no v poslednej štvrtine sa dokázal vytiahnuť vyššie. „Bolo to celkom dobré, ale na začiatku po dunách som nevedel nájsť jeden waypoint. Najazdil som si päť či šesť kilometrov naviac a mal som z toho nervy. Neviem sa koncentrovať, nejako sa mi tento rok nedarí. Dúfam, že sa to zmení. Máme za sebou iba štyri etapy, všetko je pred nami," povedal Svitko pre RTVS.

Francois Flamand / DPPI;20170105dak0051.jpg

Štefan Svitko zaostal za víťazom o osem a pol minúty. Do vedenia sa prebojoval Chiľan Pablo Quintanilla s motocyklom Husqvarna, na druhého Walknera má k dispozícii 127 sekúnd. Svitko sa na bronzovú priečku - z doterajšieho desiateho miesta - posunul aj v priebežnom poradí (-05:52 min). Pritom v úvodných troch etapách to vyzeralo, ako by sa jazdec Slovnaft Teamu s rallye iba zžíval...

Druhý Slovák v motocyklovom pelotóne Ivan Jakeš (KTM) skončil v tejto etape s viac než dvadsaťšesťminútovým mankom štrnásty. Štyridsaťtriročný rodák z Myjavy do ďalších bojov vyrazil aj napriek tomu, že v stredu 4. januára 2017 ho zasiahol blesk a ráno v bivaku sa podľa informácií na oficiálnom fanúšikovskom konte na Facebooku vôbec necítil dobre: „Ivan sa večer cítil naozaj zle, mal bolenie hlavy, bolo mu na vracanie, nedokázal piť vodu. Išiel spať neskoro v noci, spal niečo okolo troch hodín, ráno sa cítil opäť zle a bol neobvykle nekomunikatívny. Je vážne otrasený."

Florent Gooden / DPPI;20170104dak0051.jpg

ŠTVORKOLKY: Svoju prvú etapu v živote vyhral Walter Nosiglia (Honda) a ešte k tomu na domácej pôde. Je zaujímavé, že 22 z 35 štvorkolkárov sú tohto roku z Južnej Ameriky a navyše všetci z tohto kontinentu zatiaľ kraľovali v prvých štyroch etapách. Brazílčan Medeiros, Argentínčania Copetti a Gonzales a Bolívijčan Nosiglia. Naposledy menovaný finišoval so solídnym, jedenásť a pol minútovým, náskokom pred Rusom Sergejom Kariakinom (Yamaha). Ten sa posunul na čelo priebežného poradia, za ním druhý Chiľan Ignacio Casale - v cieli tentoraz deviaty s viac než polhodinovou stratou - zaostáva o dvadsaťosem sekúnd. Tretí v priebežnej klasifikácii je Francúz Simon Vitse (tiež na Yamahe), zaostávajúci za Kariakinom o rovné tri minúty.

Florent Gooden / DPPI;20170102dak0082.jpg

Súťaž tejto kategórie opustil prvý z trojice českých štvorkolkárov - Josef Macháček. Najstarší účastník tejto triedy (za dva mesiace bude mať šesťdesiat rokov) a jej päťnásobný víťaz z rokov 2000, 2001, 2003, 2007 a 2009 musel súťaž nedobrovoľne opustiť po havárii s vykĺbeným ramenom, podozrenie na zlomeninu kľúčnej kosti sa našťastie nepotvrdilo. Zaujímavosťou je, že miestni lekári sa jeho zranením nechceli príliš zaoberať, preto bol nútený čo najskôr odletieť do Českej republiky.

AUTOMOBILY: V triede automobilov sa v roku 2017 po prvýkrát z víťazstva na 39. ročníku Rallye Dakar radoval továrenský jazdec Peugeota Cyril Despres z Francúzka. V stredu 4. januára 2017 musel opravovať malý otvor v chladiči a stratil ďalšie minúty, keď minul jednu z prejazdových kontrol. Tentoraz bol na všetkých prejazdových kontrolách (tzv. waypointoch) najrýchlejší a „erzetu" zaslúžene vyhral. Zásluhou tohto triumfu sa vyhupol na čelo priebežného poradia. Nedarilo sa naopak deväťnásobnému majstrovi sveta Sébastienovi Loebovi s ďalším „špeciálom" zn. Peugeot, ktorý kvôli problémom s motorom stratil viac ako dvadsaťdva minút - etapu dokončil na 5. mieste - a prišiel o vedenie. Druhým najrýchlejším automobilom v etape bolo Mini, riadené bývalým fínskym pilotom seriálu MS v rallye Mikko Hirvonenom (-10:51 min), tretiu pozíciu vydobyla Toyota so Španielom Joanom „Nanim" Romom za volantom (-12:51 min).

Eric Vargiolu / DPPI;20170103dak0018.jpg

Päťnásobný víťaz Rallye Dakar v triede motocyklov Despres má na čele súťaže automobilov vyše štvorminútový náskok (-04:08 min) pred krajanom a stajňovým kolegom Stéphanom Peterhanselom, priebežne tretí s odstupom piatich minút (-05:04 min) je Hirvonen. Po tejto etape sa so súťažou okrem iných rozlúčili aj jej dve veľké postavy - „El Matadore" Carlos Sainz (Peugeot) a Nasser Al-Attiyah (Toyota).

KAMIÓNY: Z kamiónov bol vo štvrtok najrýchlejší obhajca vlaňajšieho prvenstva Gerard de Rooy (Iveco) z Holandska. Dvojnásobný víťaz Dakaru z rokov 2012 a 2016 (ktorý dosiahol na svoje 31. etapové víťazstvo) zdolal o tridsať sekúnd Rusa Airata Mardejeva (Kamaz), na tretej priečke klasifikovali iného ruského jazdca Antona Šibalova (tiež s truckom Kamaz) s mankom troch minút (-03:07 min). Lídrom poradia je Dmitrij Sotnikov (Kamaz) o necelé dve minúty pred Argentínčanom Federicom Villagrom (Iveco), tretí je ďalší Kamaz s Eduardom Nikolajevom za volantom (-04:40 min).

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170105dak1023.jpg

Posádkam českých kamiónov sa nevyhli problémy. Najlepšie si viedol jazdec stajne Tatra Buggyra Racing Aleš Loprais, ktorý skončil v etape deviaty (celkovo je jedenásty). Druhý jazdec tímu Martin Kolomý nabral viac ako hodinovú stratu, prišiel o druhú priečku v priebežnom poradí a klesol až na 13. miesto (-01:05:31). Väčšie problémy mal aj Martin Macík junior s truckom LIAZ, ktorý hneď v úvode „rýchlostky" nabral šesťdesiatpäťminútové manko a v cieli sa objavil až na 25. pozícii s dva a polhodinovou stratou. V celkovom poradí tak klesol zo šestnástej na devätnástu priečku (-02:49:26).

Piatková etapa povedie na území Bolívie z Tupizy do mesta menom Ororuro, ktoré leží v nadmorskej výške 4190 metrov. Ponúkne prejazdy cez dva dunové sektory, ale tiež divoko striedavo klesajúci a stúpajúci terén. Podľa informácií usporiadateľov by malo ísť v súvislosti s vysokohorským prostredím o jednu z najnáročnejších etáp 39. ročníka Rallye Dakar 2017. Motocykle, štvorkolky a automobily majú trať naplánovanú na 692 kilometrov, z toho 447 km tvorí rýchlostná skúška. Kamióny čaká 683 kilometrov a z toho 438 km bude meraným úsekom.

Florent Gooden / DPPI;20170105dak0084.jpg

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 4. ETAPE:

MOTOCYKLE:
3. Štefan Svitko (SK/KTM)
8. Ivan Jakeš (SK/KTM)

ŠTVORKOLKY:
12. Tomáš Kubiena (CZ/Ibos)
19. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)
Josef Macháček (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 4. etapy pre zranenie ramena po havárii

AUTOMOBILY:
14. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
11. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
13. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
19. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
27. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri