Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

„Čokoládová“ jazda Loeba

Saturday, 10. 03. 2018 - 10:03, Ľuboš Kašický   

„Čokoládová“ jazda Loeba

Po prvej etape je navrátivší sa legendárny rely šampión na výbornom druhom mieste, len sedem sekúnd za Sordom!

 


Hneď po štýlovom prológu v Unescom chránených tuneloch bývalých baní na striebro v Guanajuato, kde sú úzke uličky a vjazdy do tunelov vždy obsypané množstvom divákov napumpovaných adrenalínom, je druhým kultovým miestom mexickej rely rýchlostná skúška El Chocolate. Je najdlhšia a jazdí sa už v prvej etape.

Copyright manufacturer;1969397-hh8glw0e68.jpg

Tento rok ju organizátori nastavili na 31,5 kilometra a podľa očakávania sa na nej lámal chlieb. Prvý prejazd vyhral skúsený Dani Sordo (hyundai) a okamžite sa vyhupol do čela priebežného poradia. „Trochu sme pritlačili a máme radosť, že to vyšlo," tešil sa Španiel, ktorý výborne zajazdil aj popoludňajší druhý prejazd. Jeden pretekár bol však popoludní predsalen rýchlejší. Sebastien Loeb!

Copyright manufacturer;2018mexico-aus-0658.jpg

Legendárny Francúz sa vrátil vo veľkom štýle. Tak, ako sme ho poznali kedysi, aj teraz v úvode etapy len naberal tempo a hľadal limity. Popoludní to však už bol ten starý Seb Loeb. Na druhej „Čokoláde" bol najrýchlejší zo všetkých a v priebežnom poradí sa posunul už hneď za lídra Sorda. „Dopoludnia nám v závere odišli gumy a tak sme teraz obuli tvrdé," vysvetľoval spokojný Loeb. „Niekde sme síce mali problémy s gripom. Nebolo to ľahké a trochu sme sa aj šmykli. Ale vyšlo to."

Copyright manufacturer;1969367-gkld5rr0rp.jpg

„Čokoládovými" endorfínami nadopovaný Loeb odjazdil vo vynikajúcom tempe už celý zvyšok prvej etapy a začal sťahovať Sordov náskok. Pred druhou etapou tak Francúz nocuje na druhom mieste so stratou iba sedem sekúnd na Španiela a jediným pilotom, ktorý s touto dvojicou zatiaľ drží tempo je Ott Tänak, za Loebom zaostávajúci len necelé štyri sekundy. „Dopoludnia sme mali trochu problémy, no inžinieri to vyriešili a popoludní bolo auto vynikajúce. Auto je silné a tešíme sa už na druhú etapu," zastrájal sa v cieli sebavedomý Estónec.

Copyright manufacturer;tgr-0001-12.jpg

Zvyšné hviezdy, ako Ogier, Mikkelsen, Neuville a Meeke dnes nedokázali vedúcej trojke kontrovať a zaostali minimálne pol minúty. Thierry Neuville zaostáva dokonca až o dve minúty, keď ho na RS5 zradil motor. „Mali sme problém s tlakom paliva a nezvyčajne nám stúpla spotreba," vysvetľoval Belgičan. Tím Hyundai má tak v cieli zmiešané pocity, keď Sordo vedie a Neuville v problémoch stratil šance na pódium.

toy-0309-04.jpg

Problémy s motorom majú aj v Toyote. „Stúpala nám teplota motora a snažili sme sa to udržať pod kontrolou. Potom ešte pribudli problémy s dobíjaní," krútil hlavou Latvala, ktorý spadol až na dvanáste miesto a teraz len dúfa, že dosiahne aspoň na nejaké body. Ešte horšie je však na tom mladý Latvalov kolega Esapekka Lappi, ktorý havaroval na sedmičke a etapu ani nedokončil.

Copyright manufacturer;gm2018030186.jpg

Naopak spokojní môžu byť v továrenskom tíme Škody, keď Pontus Tidemand nielenže suverénne vedie WRC2, ale posunul sa už aj na ôsme miesto celkového poradia. „Môžem sa len usmievať. Zatiaľ nám to vychádza," netajil spokojnosť vlaňajší mexický WRC2 víťaz a úradujúci šampión.

V sobotu je na programe deväť meraných úsekov (140 km), ktorých zakončením bude divácka „kilometrovka" v uliciach mesta León. Kvôli časovému posunu my budeme novú situáciu v priebežnom poradí poznať až v nedeľu ráno.

Priebežné poradie mexickej rely 2018 po 1.etape:
1. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) 1h47m55.4s
2. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Citroen C3 WRC) +7.2s
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +11.0s
4. Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +25.0s
5. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +30.2s
6. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +31.7s
7. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +2m01.9s
8. Pontus Tidemand/Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +5m05.6s
9. Gus Greensmith/Craig Parry (Ford Fiesta R5) +8m13.0s
10. Pedro Heller/Pablo Olmos (Ford Fiesta R5) +12m33.8s
...
12. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +15m06.1s
...
18. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +29m18.4s
...

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri