Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Česť Vašej pamiatke, Peter Ruisl

Tuesday, 04. 06. 2019 - 17:05, Public relations   

Česť Vašej pamiatke, Peter Ruisl

Skončila životná púť veľkého človeka, jednej z popredných osobností slovenského motoristického športu, Petra Ruisla. Vo veku nedožitých 65 rokov nás v pondelok, 3. júna 2019, navždy opustil.

 

img-7058.jpg

Rýchlosť a vôňa benzínu mu bola  blízka od malička. Na športové výslnie sa dostal ešte v minulom storočí. Do roku 1986 tvorili dvojicu s formulou MTX 1-03. Bola to éra, na ktorú často spomínal. „Všetko bolo akési príjemnejšie, srdečnejšie a aj napriek čiastočne okliešteným možnostiam platilo, že kto chce, cestu si nájde. Len treba ozaj chcieť.“ Ako každý ozajstný pretekár, Peter nemal problém vyhrnúť si rukávy a mať na rukách olej až po lakte. Aj toto mu prinieslo rešpekt a uznanie nie len medzi svojimi súputníkmi. Zmena prišla pre Petra Ruisla v roku 1987. Nikto vtedy nevedel, že najbližších 5 rokov bude naháňať časy na formule BL 1-FM. Už pred pádom režimu sa zúčastnil medzinárodného  seriálu IADC a Nemeckých majstrovstiev v pretekoch do vrchu, kde sa umiestnil v desiatke najrýchlejších. Najobľúbenejšia 122-ka zdobila zadné krídlo jeho monopostu aj na mnohých iných súťažiach. Po zmene režimu sa otvorili rôzne možnosti aj v pretekaní. Peter tieto možnosti využil vo viacerých smeroch. Novou spoločníčkou na kopcoch sa mu stala Estonia 25LR. Štartoval aj na zahraničných podujatiach, no napriek tomu ho mohli diváci vidieť hlavne na domácich tratiach. A ako domáce nikdy nebral iba tie slovenské. Domovom mu vždy ostalo Československo. Svoju aktívnu jazdeckú kariéru ukončil na vozidle Lucchini P3-95M, v ktorom strávil sezóny 1998-2004.

baba-2002-436.jpg

Aj keď si už Peter nesadol za volant súťažného vozidla s cieľom získať čo najlepší čas, nemôžeme povedať, že nebol aktívny. Stretávali sme ho takmer na každom slovenskom podujatí. Jeho rukami prešla absolútna väčšina vozidiel majstrovstiev Slovenska. Vychoval množstvo úspešných pretekárov majstrov a čo je ešte podstatnejšie, výborných ľudí. Lebo ich vychovával v duchu čestnosti, priateľstva a tradícií motoršportu. Jeho osoba sa vyznačovala neskutočnou prirodzenosťou a spontánnosťou, ktoré dokázal šíriť okolo seba neskutočným spôsobom.

pav-ostra-luka-2002-252.jpg

Lúčime sa s človekom, ktorý plnými priehrštiami rozdával to, čo mu do vena nadelil osud. Radosť zo života, bezprostrednosť momentu, nákazlivý optimizmus, vyvierajúci z jeho ľudskej podstaty a neobyčajnú húževnatosť v snahe napredovať.

img-6881.jpg

Láskavá a absolútne životodarná osobnosť Petra Ruisla zostane v pamäti mnohých generácií jazdcov, ale aj naveky zapísaná do histórie motorizmu.

ZBOHOM PÁN PETER RUISL.

 

Lúčia sa s tebou Martin Juhás a Josef Krečmer.

baba-2002-440-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri