Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Britskú rely po dlhých rokoch vyhral Brit

Sunday, 29. 10. 2017 - 17:00, Ľuboš Kašický   

Britskú rely po dlhých rokoch vyhral Brit

Predposledný dvanásty podnik MS rely vo Walese vyhral suverénnym spôsobom Elfyn Evans. Sebastien Ogier potvrdil zisk piateho majstrovského titulu.


Dlhých sedemnásť rokov sa žiadnemu pilotovi z britských ostrovov nepodarilo zvíťaziť na domácej rely (naposledy hetrik Richarda Burnsa v rokoch 1998-2000). Dnes Ostrovania konečne pretrhli smolu a Elfyn Evans (28) doviezol svoje premiérové víťazstvo v MS rely. Evans je zároveň prvým Walesanom, ktorý vyhral podnik MS a rovnako tak oslavuje premiéru aj britský výrobca pneumatík DMACK.

m13.jpg

Na zablatenom a upršanom Walese sa dnes definitívne rozhodlo aj v súboji o majstrovský titul. Pred súťažou boli stále v hre traja pretekári, keď Tänak aj Neuville potrebovali zvíťaziť a veriť, že Ogier cieľ neuvidí. Lenže doteraz priebežne druhý Tänak úplne vypadol z rytmu a prepadol sa na šieste miesto, vďaka čomu ho dnes preskočil aj Neuville. Belgičan odjazdil s veľkým srdcom a nakoniec berie body za druhé miesto, no to stačí tak akurát na posun v priebežnej tabuľke pred Tänaka. Seb Ogier situáciu ustrážil a tretie miesto a body za power stage z neho dnes definitívne urobili druhého pilota v histórii, ktorý dokázal vyhrať päť majstrovských titulov v rade! „Bol to veľmi ťažký súboj. Dúfal som, že to bude pokojnejšie, no nedalo sa kalkulovať, keď všetci išli na doraz. Už čoskoro budem môcť povedať, ako to bude v nasledujúcej sezóne. Je tu však so mnou aj moja manželka a tá mi sľubuje veľmi výhodnú zmluvu, ak ostanem doma," vtipkoval v cieli šťastný staronový majster sveta.

Copyright manufacturer;gm201713203.jpg

Ale vráťme sa v čerstvému víťazovi. Elfyn Evans je po Rogerovi Clarkovi, Colinovi McRae a Richardovi Burnsovi iba štvrtým britským pilotom, ktorý dokázal zvíťaziť na domácej pôde v podniku MS. Pre 28-ročného Walesana je to veľký deň a určite mu pomôže v ďalšej kariére. „Bola to vydarená rely," tešil sa Evans, ktorý po zisku juniorského titulu (2012) sa v posledných rokoch snaží adaptovať na veľkej scéne WRC. „Som nesmierne vďačný všetkým, ktorí za mnou stáli po celé tie roky. Toto víťazstvo pre mňa veľa znamená, no chcem ho venovať všetkým vám, ktorí ste ma podporovali. Na druhej strane to vo mne ešte viac prebudilo hlad po ďalších víťazstvách." Toto je správny prístup. Elfyn, udrž si ho!

Copyright manufacturer;20170131404al.jpg

Treba dopovedať, že Evans odjazdil svoju životnú rely. V mimoriadne náročných podmienkach sa všetkým dokázal bezchybnou jazdou utrhnúť a v nedeľu zvládol aj tlak na potvrdenie líderskej pozície. A za ním sa pritom naozaj zvádzal neľútostný boj. Hneď päť špičkových pilotov sveta sa pasovalo o sekundy v tesnom rozstupe približne desiatich sekúnd a len Tänak v závere z tejto hry odpadol na trochu väčší rozdiel. Ak teda Ogier vravel, že to bolo ťažké, tak to len zďaleka vystihuje, čo sa dialo na trati. Bol to naozaj masaker! Napokon, pozrite si pozorne výsledky.

res-leg3-1.jpg

Po víťazstve v predošlej súťaži na asfalte v Španielsku sa teraz Citroen znova prepadol do najhoršej pozície zo všetkých štyroch špičkových tímov. Meeke bolšťastný, že neurobil chybu a skončil aspoň siedmy s 18-sekundovou stratou na šiesteho Tänaka. Craig Breen bol rád aj za 15.miesto. Bude však s tým spokojné aj vedenie tímu?

Copyright manufacturer;20170131398al.jpg

Radi by sme konštatovali, že sa tvrdo bojovalo o víťazstve vo WRC2, no už istý majster sveta Pontus Tidemand na továrenskej Škode Fabii R5 vyhral s dvojminútovým náskokom pred Ericom Camillim (Fiesta R5), ktorý sa po včerajšom ústupe dnes znova vrátil na druhé miesto. Ani jedna R5-ka sa však vo Walese nedostala do prvej desiatky.

s01-tide.jpg

O všetkých hlavných tituloch je teda rozhodnuté a posledná súťaž u austrálskych protinožcov, ktorá sa jazdí 16.-19.novebra, už asi nebude mať tú správnu šťavu. Každopádne ani tú si však nenecháme utiecť a zvedaví budeme aj na potvrdenie zmluvy pre Seba Ogiera.

2017-wrc-standings-gb.jpg
Poradie MS značiek: M-Sport WRT 398, Hyundai Motorsport 305, Toyota Gayoo Racing WRT 241, Citroen WRT 210 bodov. V hre je už iba posledných 43 bodov.

m10.jpg

m11.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri