Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Beníkovci opäť pokorili talianske Trento – Bondone a Cesana - Sestriere

Monday, 11. 07. 2022 - 20:55, Miroslav Majláth   

Beníkovci opäť pokorili talianske Trento – Bondone a Cesana - Sestriere

Po minuloročnom debute na dvojici nádherných talianskych kopcových podujatiach, si bratia Tomáš a Marcel Beníkovci, doplnený o Fera Kmeťa, tieto kopce opäť „strihli“  aj tento rok.

 

MTB Racing Team

Už druhý rok po sebe sa bratia Marcel a Tomáš Beníkovci a ich MTB Racing Team zúčastňujú seriálu FIA European Historik Hill Climb Championship. V rámci neho majú za sebou v tomto roku už tri podujatia, pričom posledné dve patria medzi najkrajšie v sezóne. Tie sa totiž obe konali v oblasti výborného vína a olív, v nádhernom talianskom Toskánsku. Prvým podujatím bolo Trento – Bondone, ktoré je akýmsi klenotom medzi kopcovými podujatiami v celej Európe. Dôvodom je sedemnásť celé tri kilometra dlhá trať, takmer dve stovky zákrut, ale aj prevýšenie tisíctristopäťdesiat metrov. Druhým bolo zase podujatie konajúce sa v olympijskej dedine Sestriere na západe Talianska pod názvom Cesane - Sestiere 2022. Tunajšia trať má dĺžku desať celých štyri kilometra a prevýšenie sedemstotridsaťpäť metrov.

MTB Racing Team

„Hlavne trať v Trente bola mojim snom dlhé roky a v minulom roku sa mi ten sen podarilo zhmotniť, navyše sme pridali aj ďalšiu krásnu trať v neďalekom Sestriere. Tento rok sme teda už išli do Trenta aj do Sestriere ako „na domáci piesoček“, kde sme presne vedeli čo nás čaká a neminie. Pred odjazdom nás ale  ešte čakalo množstvo roboty, keďže v Šternberku prišlo k deštrukcii motora na mojej Lancii. Opravený motor sme dali dohromady na poslednú chvíľu a museli sa spoľahnúť na to, že motor oba preteky vydrží. Vydržal, ale z dôvodu nízkych kompresných tlakov som mal značný pokles výkonu a tým pádom aj menšiu konkurencieschopnosť. Na druhej strane Marcelove BMW fungovalo na sto percent a on bodoval v oboch pretekoch tak ako sa od neho očakávalo. V Trente boli navyše neskutočne vysoké teploty, ktoré nerobili dobre samotným autám, ale aj ich jazdcom. Obaja bratia si vylepšili minuloročné časy, čo znamená, že túto nezapamätateľnú trať už trochu dostali do hlavy a autá zvládli extrémne zaťaženie, ktoré ich tu čakalo. V prípade Ferka Kmeťa, ktorý jazdil už tradične na formule Metalex, to bol v Trente debut, čo sa zdá pri jeho pretekárskych rokoch a brázdení Európy až neuveriteľné,“ opísal prípravy a samotné preteky v Trente Tomáš Beník.

MTB Racing Team

Po pretekoch v Trente nasledoval presun do Sestriere. Po ňom prišiel rad aj na menšiu kontrolu techniky. Trať v rámci podujatia Cesana – Sestriere je oproti Trentu veľmi rýchla, pričom jej súčasťou je aj pomerne strašidelný skok, ktorý kopcovým vozidlám veľmi nesvedčí. Navyše po takomto skoku na rozdiel od rally vozidla tomu kopcovému hrozia dosť vážne poškodenia. Nuž, ale trať je pre všetkých rovnaká a tak si aj vozidlá MTB Racing Teamu zalietali. To, či prišlo na nich aj k nejakému poškodeniu však tím zistí až v domácich dielňach.

MTB Racing Team

„V Cesane som druhú súťažnú jazdu odjazdil na už úplne zodratých pneumatikách, napriek tomu sa mi podarilo dojazdiť do cieľa v čase šesť minút a dvadsaťštyri sekúnd, čo si myslím na viac ako desať kilometrov dlhej trati nie je zlé. Som rád, že sa mi podarilo bodovať v oboch pretekoch, len ma mrzí, že Tomáš nemal dostatočný výkon, mohlo to byť lepšie. Nevadí, ideme ďalej, podstatné je že najdôležitejšie preteky sezóny máme úspešne za sebou,“ doplnil Marcel Beník po pretekoch v Sestriere.

MTB Racing Team

Aby sme boli úplný, tu treba ešte dodať, že tretí tímový kolega, čiže František Kmeť si debut z Trenta vyskúšal aj na druhých pretekoch a opäť úspešne.

MTB Racing Team

„Som naozaj rád, že sa nám podarilo bez ujmy absolvovať oba talianske preteky. Navyše ma teší, že sa nechal Ferko Kmeť nahovoriť a išiel s nami. Je fakt až neuveriteľné, že napriek obrovským jazdeckým skúsenostiam a rokom stráveným na pretekoch tieto dve podujatia ešte neabsolvoval. Po dojazde do cieľa doslova žiaril šťastím a sám uznal, že oba preteky sú nadmieru náročné. Okrem dôležitých bodov si odviezol aj krásne zážitky. Skláňame všetci pred ním poklonu, som rád, že sa nechal nahovoriť a v jeho veku sa bez váhania postavil na štart najnáročnejších kopcov v Európe. Veríme, že spolu robíme dobré meno Slovensku, Slovenskej asociácii motoristického športu, našim partnerom bez pomoci ktorých by to jednoducho nešlo. Rovnako ďakujeme aj našim rodinám za veľkú podporu a pomoc,“ doplnil záverom Marcel Beník starší, šéf MTB Racing Teamu.

MTB Racing Team

Všetkých členov tímu teraz čaká rýchly presun z Talianska domov a ihneď na to zase presun na Jankov vŕšok, kde ich budeme mať možnosť sledovať priamo na trati už počas nadchádzajúceho víkendu.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri