Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Americké riešenie je elegantnejšie

Saturday, 10. 02. 2018 - 11:38, Ľuboš Kašický   

Americké riešenie je elegantnejšie

O tom, že v F1 budeme mať od novej sezóny ochranu hlavy, ktorej sa hovorí „hallo", alebo aj „svätožiara", ste už isto niečo zaregistrovali. Pozrime sa však, ako na to išli v americkej IndyCar.



Počas tohto týždňa sa testovalo na okruhu vo Phoenixe a Scott Dixon mal na svojom monoposte veľký silný priezor zo špeciálneho materiálu, ktorý je alternatívnym riešením, ako zabezpečiť ochranu hlavy a zároveň sa snaží o to, aby autá nevyzerali neprirodzene a škaredo. Testovalo sa tri dni v každých svetelných podmienkach (deň, noc, šero).

indy02.jpg

„Myslel som si, že pozerať sa cez taký hrubý priezor bude skresľovať obraz," opisuje svoje pocity Scott Dixon. „Vôbec to tak nebolo. Len si človek na to musí zvyknúť. Ale prekvapilo ma tiež to ticho v kokpite. Necítil som žiadne nárazy vzduchu a všetko bolo hladké, ako jazda v luxusnom aute. Bude však treba doriešiť ešte chladenie, lebo bez cirkulácie vzduchu bolo v kokpite oveľa teplejšie."

indycar-riesenie-aeroscreen.jpg

Podobnú alternatívu skúšali aj vo formule jeden, no nakoniec sa rozhodli pre „svätožiaru". Vraj, kým sa nenájde lepšie riešenie. Nuž neviem, ako vám, ale tentoraz sa mi viacej páči americké „aeroscreen" riešenie.

indy04.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri