Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Aj v Trebišove vyhral Valoušek. Jeho Focus však vyvolal diskusiu

Monday, 04. 09. 2017 - 13:31, Ľuboš Kašický   

Aj v Trebišove vyhral Valoušek. Jeho Focus však vyvolal diskusiu

V Trebišove sa počas víkendu konalo predposledné podujatie slovenského rely šampionátu. Rozoberme si, čo sa tam udialo a aký to malo vplyv na majstrák.


Už od rely v Hustopečiach úradujúca posádka majstrov Slovenska v zložení Pavel Valoušek a Veronika Havelková (ICARI Rally Team) nenašla premožiteľa a pred poslednou súťažou v Košiciach má sľubný náskok 18 bodov! To znamená, že z dvoch súťažných dní im v Košiciach (19.-22.októbra) stačí aspoň jedno druhé miesto aj v prípade, že by Martin Koči vyhral obidva súťažné dni (jeden najhorší výsledok sa totiž odpočítava).

Tibor Szabosi;asf-5320.jpg

Pochopiteľne, že v rely sa môže stať všetko a majstrom by sa teoreticky mohol ešte stať aj Grzegorz Grzyb (Rufa Sport), ak by obaja favoriti nebodovali a on by obidva dni pripísal plný bodový zápis. Toto je však iba teória. Hlavné však je, že v hre o šampióna je to stále všetko otvorené a rozhodne sa na poslednom podujatí.

Tibor Szabosi;c30i1291-9.jpg

Očakávaná vyrovnanosť sezóny sa potvrdila už po treťom podujatí v Poprade, keď traja hlavní favoriti mali po jednom víťazstve. Grzyb v Lubeníku odstúpil a stratil kontakt s naháňačkou medzi Kočim a Valouškom. Títo dvaja chlapíci však zvádzajú fantastický neľútostný súboj na desatiny sekundy ďalej. V posledných súťažiach mal o malý kúsok vždy navrch Pavel Valoušek a preto zaslúžene majstrák aj vedie. V Trebišove však nastúpil so starším, no stále silnejším weercéčkom a otvoril tým diskusie.

Tibor Szabosi;c30i1350-7.jpg

„Boli sme síce druhí, ale beriem to ako víťazstvo pre nás, pretože Valoušek v podstate tento boj o titul celý skazil tým, že išiel s wéercéčkom. Je pred nami len o päť sekúnd so silnejším autom, takže ja mám úsmev na tvári a som spokojný," okomentoval situáciu Martin Koči (Styllex motorsport). Ako na to reagoval Pavel Valoušek?

Tibor Szabosi;c30i2379-11.jpg

„Dostali sme možnosť zviesť sa týmto nádherným auto (pozn. Ford Focus WRC), za čo ďakujem všetkým ľuďom, čo sa na tom podieľajú. Takže prečo odmietnuť takú možnosť? Týždeň pred Trebišovom sa išla Barum Rally a nechceli sme riskovať akýkoľvek problém. A ten problém nastal. Nechceli sme riešiť, či sa auto stihne spraviť, alebo nestihne. Po diskusii sme preto v tíme dospeli k názoru, že bude lepšie štartovať v tomto aute," vysvetľuje Valoušek. Doplňme si, že na Valouškovom aute (Ford Fiesta R5) na Barumke štartoval Ondrej Bisaha, ktorý naozaj na RS6 havaroval a súťaž nedokončil.

Tibor Szabosi;c30i2390-2-1.jpg

Tu si však ešte treba povedať, že Pavel Valoušek štartoval na Barumke s Kočiho Škodou Fabia R5 (Keane). Presne na tej, s ktorou Martin Koči štartoval v Trebišove. Koči zasa na Barumke štartoval na Škode Fabii R5 (MM) na ktorej počas MSR sezóny štartuje Igor Drotár (aj v Trebišove). A ešte predtým, kým si sami urobíte názor je treba dopovedať, že pravidlá umožňujú štart starších vozidiel WRC.

Tibor Szabosi;asf-5347-1.jpg

Po týchto informáciách si teraz môžeme stručne zhrnúť aj samotný priebeh súboja o víťazstvo. Valoušek o dve sekundy vyhral RS1 pred Kočim. Na dvojke pridal na Kočiho ďalších 2,6 sekundy a po prvej sekcii viedol Valoušek o 4,4 sekundy pred Grzybom. Koči bol tretí so stratou 4,9 sekundy.

Tibor Szabosi;c30i2284-6.jpg

V druhej sekcii začal lepšie Koči, ktorý víťazstvom na RS3 takmer zmazal celý náskok na Valouška (rozdiel ostal 0,3 sek.). Nasledovala však Bogota 2, ktorá Kočimu sadla horšie, ako Valouškovi, ktorý zasa zvýšil náskok na 3,5 sekundy po druhej sekcii.

Tibor Szabosi;c30i1366-6.jpg

Súboj vrcholil a na RS5 zasa Koči vyjazdil najlepší čas o 1,4 sek. pred Valouškom. Rozdiel do poslednej Bogoty 3 bol preto len dvojsekundový! Tu však znova kontroval Valoušek a definitívne zakončil súťaž s päť sekundovým náskokom na Kočiho a 25 sekundovým na tretieho Grzyba. „Mal som problémy zvyknúť si na auto a chybami som stratil asi dvadsať sekúnd," dokresľoval v cieli Pavel Valoušek, ktorému na ereske dokonca auto aj zdochlo a musel reštartovať. Martin Koči to zasa vnímal inak. „Boli to veľmi náročné eresky. Tá prvá bola krásna a dnes som zistil, že ju mám veľmi rád. Tá druhá bola extrémne náročná a myslím si, že aj máličko nebezpečná. Takže ráno som tam šiel opatrne a nechcel som riskovať. Postupne som jej začal dôverovať. Tie posledné dve eresky v závere sme išli naozaj rýchlo. Naozaj som sa bavil. Išli sme vo veľkom tempe," opisoval svoje preteky Martin Koči.

Tibor Szabosi;c30i2705-11.jpg

Tretí tentoraz skončil Grzegorz Grzyb (Rufa Sport), ktorý aj napriek vyhranej druhej ereske na rivalov nedočiahol. „Po celý čas sme bojovali. Vyhrali sme aj eresku a zopárkrát sme boli druhí a tretí. Chlapci však boli ešte rýchlejší, ako my. V poslednej sekcii sme asi boli menej agresívni, lebo sme stratili viac, ako predtým. Aspoň si to myslím, lebo pocit sme mali, že ideme dobre. Hlavné však je, že sme v cieli. Neurobili sme žiadnu chybu a nepoškodili sme auto. Takže je to fajn," bilancuje Trebišov Grzyb.

alk05.jpg

S veľkým odstupom za víťaznou trojicou potom došli Vlasto Majerčák (L Racing), Tomáš Kukučka (KL Racing) a Igor Drotár (Drotár Autosport), ktorý prvý ročník rely v Trebišove aj zhodnotil. „Na to, že sa tu išlo prvýkrát to dopadlo fantasticky. Musím vyzdvihnúť celú organizáciu a zvlášť šéfku DeutschMannu, pani Miriam Poništovú, ktorá má veľkú zásluhu na tom, že sme tu videli nádherné športové podujatie, ktoré navyše doplnili aj podporné akcie, ktoré nášmu športu pomáhajú dostať sa do povedomia verejnosti. Samotnú súťaž môžem pokojne zhodnotiť, ako jednu z najťažších, čo sa týka výberu rýchlostných skúšok. Na čom sme sa zhodli aj ostatnými súťažiacimi pretekármi. Mne sa išlo veľmi dobre. Boli to skúšky, ktoré sa nedajú ísť po pamäti, či na oči. Absolútne som musel dôverovať rozpisu. Môžem povedať, že sa teraz ukázalo, že už si začíname dôverovať a máme už spoločný rytmus. Mám preto veľmi dobrý pocit z tejto súťaže," radoval sa v cieli legendárny Prešovčan.

vysledky-final.jpg

V triede 3 vyhrala posádka Gavlák s Horniačekom (IMAXX-ADV Rally Team). Triedu 5 vyhral Poliak Pochlopien s Pochronom (Rafal Pochlopien) a v triede 6 si titul poistila posádka Kysucký s Kušnierom (MR Autosport). K priebehu trebišovskej rely v týchto triedach sa však ešte vrátime v samostatnom článku.

standings-tv17.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri