Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Aj takto v Nemecku podporujú motoristické talenty

Thursday, 03. 05. 2018 - 14:18, Ľuboš Kašický   

Aj takto v Nemecku podporujú motoristické talenty

Štvornásobný majster sveta F1 a pilot Scuderie Ferrari Sebastian Vettel prišiel medzi budúce hviezdy a vyjadril nielen podporu, ale aj posunul užitočné rady.


V Nemecku sa o mladé talenty motoristického športu (a nielen motoristického) naozaj poriadne starajú. Spomínam si, ako mi raz na pretekoch ERC v belgickom Ypres vysvetľoval Volker Strycek (prvý šampión DTM z roku 1984), financovanie mladých pretekárov nemeckým autoklubom a systém podpory športu od štátu. Len som prikyvoval a smutne si v duchu vravel, že toho sa u nás asi nikdy nedožijeme.

v01.jpg

Teraz som si na to znova spomenul preto, lebo sa mi v mailoch objavila správa ADAC-u, ktorý už teraz v máji pripomína, že 20.-22.júla (to je mimochodom termín, keď sa u nás pôjde Dobšinský kopec) sa počas nemeckého víkendu F1 na Hockenheime bude súbežne jazdiť aj nemecký národný šampionát F4. Príležitosť pre mladé talenty konfrontovať svoje schopnosti aj názory s hviezdami F1.

v02.jpg

Pre tým, ktorí sa v tom menej orientujú si povedzme, že národná formula F4 vznikla s cieľom vytvoriť prehľadný hierarchický systém monopostov (single-seater). Ten svojho času, ako predseda komisie pri FIA inicioval v roku 2013 ešte Gerhard Berger, a F4 je prechodným stupňom medzi motokárami a F3. Nové zjednotené národné šampionáty F4 postupne nahradili všetky tie Formuly Ford, Abarth, Renault či Masters série a vychovávajú za pomerne prijateľné náklady (30 tisíc stojí auto a celkové náklady na sezónu nesmú prekročiť 100 tisíc €) mladú generáciu pretekárov.

v03.jpg

„Aj ja si veľmi dobre pamätám, keď som začínal v týchto nižších formulách a som stále vďačný za podporu ADAC-u," vraví Sebastian Vettel, ktorý je teraz akýmsi patrónom nemeckej národnej Formule 4. „Aj to je dôvod, prečo som sa rád zapojil do projektu, ako patrón tejto novej generácie. Pozorne ich sledujem a musím povedať, že majú vysoký štandard. Som si istý, že o niektorých budeme raz počuť aj vo formule jeden."

v05.jpg

Mimochodom v sezónach 2015 a 2016 jazdil nemeckú F4 Mick Schumacher a teraz tam jazdí napríklad Enzo Fittipaldi, či David Schumacher (Ralfou syn).

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri