Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

50.ePrix FE – divný víťaz nevíťaz

Tuesday, 12. 03. 2019 - 14:14, Ľuboš Kašický   

50.ePrix FE – divný víťaz nevíťaz

Piate podujatie sezóny Formule E v Hongkongu sa skončilo viac, ako divne. Ten čo vyhrať mal nevyhral. Ten čo vyhral bol potrestaný a víťazom sa stal ten, ktorý to nečakal.

 

Čo sa teda v tom Hongkongu stalo? Formula E oslavovala prvé seriózne jubileum, keď ePrix v Hongkongu bola jej päťdesiatou od premiéry šampionátu v roku 2014. Samozrejme, bolo trochu pompy aj trochu viac šampanského. Azda aj preto to vyzeralo na mokré preteky. Dopoludnia totiž v kvalifikácii slušne popršalo.

fe50-03.jpg

Premenlivé podmienky sa postarali o premiešanie poradia na štarte a svoju prvú pole position už pri piatom štarte v FE mohol oslavovať Stoffel Vandoorne (HWA). Ex-pilotovi McLarenu však zjavne chýbajú elektrické skúsenosti, pretože od štartu nedokázal držať tempo a postupne sa prepadal dozadu. Nakoniec preteky ani nedokončil.

Na čele sa s pribúdajúcim počtom kôl odtrhla dvojica skúsených „elektrikárov“ Lotterera a Birda. Nezastavili ich ani chvíľkové prerušenia pre kolízie odpadlíkov a vo finále sa do seba naplno pustili. V predposlednom kole zaútočil Angličan Sam Bird (Virgin) a zúfalému Nemcovi Lottererovi (DS Techeetah) poškodil auto. Nemec musel s defektom spomaliť a skončil nakoniec v cieli na poslednom klasifikovanom mieste.

fe50-02.jpg

Naopak Bird si na pódiu prevzal cenu pre víťaza. Evidentne však tušil, že radovať sa nebude dlho. Netrvalo dlho a vedenie pretekov Sama Birda potrestalo päťsekundovou penalizáciou za incident s Lottererom a to znamenalo, že sa Angličan prepadol až na šieste miesto a víťazom sa dodatočne stal Eduardo Mortara (Venturi) z tímu slávneho Leonarda DiCapria, ktorému šéfuje Sussie Wolff (manželka Tota Wolffa, šéfa tímu Mercedes F1). Pre Švajčiara Mortaru je to premiérové víťazstvo vo Formule E a po treťom mieste v Mexiku a štvrtom v Chile ho to takmer vykoplo do čela priebežného poradia. Tam aj napriek penalizácii zostal Bird so ziskom 54 bodov, no len bod stráca DAmbrosio a dva body zaostávajú DiGrassi a Mortara. Dodajme už len, že FE pokračuje o dva týždne podnikom v Číne, kam sa šampionát vracia po 3,5 roku.

50eprix-race-results.jpg

50eprix-standings.jpg

fe50-06.jpg

fe50-07.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri