Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Zbohom John!

Friday, 10. 03. 2017 - 20:36, Ľuboš Kašický   

Zbohom John!

Dnes nás vo veku 83 rokov opustil majster sveta F1 z roku 1964, Angličan John Surtees.

Nenápadný chlapík z  nenápadnej anglickej dedinky Tatsfield ležiacej v grófstve Surrey sa v dejinách motoristického športu stal absolútne výnimočným. Ako jediný v celej histórii totiž dokázal vyhrať titul majstra sveta v najvyššej motocyklovej kubatúre (1956, 58, 59, 60) a tiež v najvyššej automobilovej disciplíne, formule jeden (1964).

170027-surtees.jpg

Ešte ako 26-ročný sa Surtees rozhodol presedlať z motorky do auta. V roku 1960 dostal šancu jazdiť za tím Lotus, kde debutoval haváriou v Monaku, no už pri druhom štarte na Silverstone skončil druhý! Už v sezóne 1963 ho k sebe dotiahol Enzo Ferrari, ktorému sa o rok neskôr odmenil majstrovským titulom.

fe-s2.jpg

V roku 1966 založil vlastný tím s ktorým o štyri roky na to rozhodol vstúpil aj do F1. Vo vlastnom tíme jazdil ešte do roku 1972, no bez väčšieho úspechu. Team Surtees štartoval v F1 do roku 1978 a zajazdili si v ňom napríklad Alan Jones, René Arnoux, Vittorio Brambilla, či John Watson.

fe-s1.jpg

Po zatvorení tímu F1 sa Surtees venoval spolupráci na motocyklových aj automobilových projektoch. V rokoch 2005-2007 viedol napríklad britský národný tím v projekte A1 Grand Prix. Zároveň podporoval svojho syna Henryho, ktorému sa črtala sľubná kariéra v monopostoch. Žiaľ, tú tragicky prerušilo letiace koleso počas pretekov F2 na britskom Brands Hatch.

rb-s1.jpg

V ostatných rokoch si Surtees už len užíval rešpekt novej generácie a sporadicky sa objavil aj v paddocku F1. Po chorobe dnes zomrel v londýnskej nemocnici St. George. R. I. P.

170032-surtees-main.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri